FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba umjetnina iz zbirke Alberta Faggiana

RIJEKA , 11. listopada 2012. (Hina) - Izložba koju čini 130 djela iz zbirke kolekcionara umjetnina Alberta Faggiana otvorena je večeras u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci.

Izložene su uglavnom slike, uz desetak skulptura nastalih u razdoblju od druge polovice 19. stoljeća do današnjih dana.

Kustosica izložbe Vilma Bartolić kazala je da su iz najranijeg razdoblja, odnosno druge polovice 19. stoljeća, zastupljena neka od najuglednijih hrvatskih slikarskih imena poput Karasa, Medovića i Bukovca. Iz razdoblja moderne u zbirci su antologijski autori kao Račić, Kraljević, Babić, Becić, Gecan Tartaglia i drugi. Suvremeno slikarstvo zastupljeno je s djelima Murtića, Price, Kulmera, Glihe, a zbirka pokriva i najnovija djela autora koji su se iskazali već svojim prvim izlagačkim nastupima, kazala je.

Istaknula je da je Faggian počeo graditi svoju zbirku sakupljajući istarske autore, s obzirom na to da je sam iz Pule. Ubrzo je počeo širiti popis autora na druge važne umjetnike moderne i suvremene umjetnosti. Njegova zbirka danas ima oko 350 djela.

Albert Faggian je kazao da je odlučio svoju zbirku predstaviti javnosti smatrajući da, kao nacionalno blago, mora biti dostupna svima koji su zainteresirani vidjeti ta djela.

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙