FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko (SDP) sutra bi trebao biti izabran za predsjednika parlamenta, dužnost koju je privremeno obnašao zbog bolesti dosadašnjeg predsjednika Borisa Šprema koji je preminuo prošle nedjelje, doznaje se danas u SDP-u.

Predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan novinarima je izjavio kako je klub danas potvrdio odluku da će sutra ujutro koalicijskim partnerima predložiti izbor Josipa Leke za predsjednika Sabora, a za potpredsjednicu dosadašnju SDP-ovu zastupnicu Dragicu Zgrebec.

Izvijestio je da će izbor predsjednika i potpredsjednice Sabora sutra ujutro biti uvršten u dnevni red sjednice Sabora, te bi zastupnici odmah o tome trebali i odlučivati. Dragovan je rekao i da će Leku na dužnosti predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zamijeniti SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, te da će umjesto preminulog Borisa Šprema u SDP-ove zastupničke klupe vjerojatno sjesti dosadašnja zamjenica ministra znanosti, obrazovanja Marija Lugarić.

ZAGREB - Udruga Franak uputila je Ministarstvu financija prijedlog mjera za zaštitu korisnika kreditnih usluga, koje bi se mogle provesti hitnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama, izvjestili su danas iz te udruge, ističući pritom da "niti jedna od predloženih mjera ne ide u smjeru zadiranja u državni proračun". Udruga je prijedlog poslala nakon nedavnog sastanka u Ministarstvu financija, a prijedlog mjera poslan je na očitovanje i Katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta te Hrvatskoj narodnoj banci. Iz udruge navode da je riječ o nizu konkretnih prijedloga uz isticanje potrebe za hitnim uvođenjem zakonske regulative i nadzora u području stambenog kreditiranja, koje predstavlja posebno osjetljivu kategoriju kreditiranja. Među prijedlozima iz Udruge Franak izdvajaju tri mjere, kao ključne i najznačajnije. Prva se mjera odnosi na novu zakonsku regulativu koja bi omogućila stabilizaciju glavnice za kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima prema tečaju važećem na dan puštanja kredita u otplatu, dakle primjenu inicijalnog tečaja na preostali iznos glavnice. Druga mjera je uvođenje transparentne kamatne stope koja bi se sastojala od fiksnog i promjenjivog dijela, a Udruga, kao treću mjeru, predlaže donošenje zakona o osobnom bankrotu po hitnom postupku.

OSIJEK - Osječka podružnica Bloka umirovljenici zajedno-Stranka umirovljenika (BUZ-SU) zatražila je danas od osječkog Gradskog vijeća i gradonačelnika Krešimira Bubala da razmotre mogućnost snižavanja cijena komunalnih usluga iz gradske nadležnosti, kako bi se u vrijeme krize pomoglo građanima. Potpredsjednica osječke podružnice Zlata Halusek kazala je na konferenciji za novinare kako pozdravljaju nedavnu odluku Gradskog vijeća o nedavanju suglasnosti na poskupljenje toplinske energije, što je predložila tvrtka HEP-toplinarstvo.

Ocijenila je kako grad Osijek ne može utjecati na cijene električne energije, plina i druge cijene o kojima odlučuje državna vlast ali može utjecati na cijene komunalnih usluga. Povjerenik Županijske organizacije BUZ-SU Ivica Glavaš ocijenio je kako je po cijeni vode u hrvatskim gradovima Osijek pri samom vrhu, a pri tome je jedini koji nema uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Zatražio je da se cijena vodoospkrbe svede u realne okvire i uvede posebna cijena za socijalno ugrožene građane, jer iz sadašnje situacije slijedi da će kada grad dobije uređaj za pročišćavanje, usluga vodospskrbe biti još skuplja.

SPLIT - Otvoreni plamen uzrok je požara koji je u subotu ujutro buknuo u splitskom DES-u, ustanovi za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, rečeno jedanas na redovnoj konferenciji za novinare u splitskoj policiji. "Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo u skladišnom podrumskom prostoru, a uzrok požara je toplinska energija odnosno otvoreni plamen iz plinskog brenera", kazala je Sanja Nazlić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Kako je dodala, do izbijanja vatre je došlo prilikom postavljanja podne izolacije u podrumu DES-a. Uslijed izbijanja požara došlo je do oštećenja stropne električne instalacije i rasvjetnih tijela, te viljuškara koji se nalazio u skladišnom prostoru, a izgorio je dio kartonske ambalaže. Materijalna šteta će se naknadno utvrditi, kažu u policiji.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija traga za nepoznatim počiniteljima koji su oštetili više nadgrobnih spomenika na pravoslavnim grobljima u Dalju i Sarvašu, izvijestili su predstavnici Policijske uprave osječko-baranjske na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare.

Glasnogovornica PU Vesna Žnidarć-Bolarić kazala je kako je nepoznati počinitelj između 5. i 8. listopada, oštetio više nadgrobnih spomenika na groblju u Dalju. Dodala je kako je tijekom noći sa 7. na 8. listopada, nepoznati počinitelj oštetio više nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Sarvašu. Na novinarski upit napomenula je da za sada nema naznaka da su ti slučajevi povezani te je li riječ o istom počinitelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙