FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. listopada 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SAN FRANCISCO

Pregledavanje Facebooka i Twittera čini se zanimljivije od seksualnih odnosa ili pušenja cigarete, ako je vjerovati studiji objavljenoj u petak. Prema toj studiji, pregledavanje društvenih mreža, objavljivanje fotografija ili komentiranje zanimljivije je od seksa ili cigarete u smislu opuštanja. Istraživanje su u Njemačkoj tjedan dana vodili članovi Sveučilišta iz Chicaga. "Sigurno je teže odoljeti tim medijima jer su jako lako dostupni i nije se teško angažirati, kad i pokušamo odoljeti im", izjavio je autor te studije Wilhem Hofmann u Los Angeles Timesu. Osobe koje su sudjelovale u projektu stare su između 18 i 85 godina.

BERLIN

Najmasovnije trovanje hranom u Njemačkoj, zbog kojeg je 11.000 školske djece patilo od proljeva i povraćanja, najvjerojatnije su uzrokovale smrznute jagode, objavile su u petak zdravstvene vlasti. Tim su tegobama bila zahvaćena djeca u 500 škola u istočnoj Njemačkoj koja su jela hranu što ju je nabavljala tvrtka Sodexo, a 32 ih je završilo u bolnici. Institut Robert Koch priopćio je da je otkrivena "uvjerljiva i statistički značajna veza" između epidemije i konzumacije smrznutih jagoda. Sodexo je najavio odštetu oboljelima i u priopćenju izrazio "duboko žaljenje zbog tog izoliranog incidenta".

LOS ANGELES

Amnesty International pozvao je u petak pop zvijezde Rihannu i Shakiru da ne zatvaraju oči pred uhićenjima novinara, blogera i aktivista u Azerbajdžanu gdje će nastupiti ovoga mjeseca. Amnesty i organizacija Sing for Democracy zajedničkom pismom žele američke pjevačice upozoriti na kršenja ljudskih prava i slobode govora u toj bivšoj sovjetskoj republici. "One bi trebale biti svjesne stanja u Azerbajdžanu nakon Eurosonga", navode u pismu, referirajući se na natjecanje za pjesmu Europe koje je u glavnom gradu Bakuu održano u svibnju i koje je pokrenulo niz prodemokratskih prosvjeda Azera. Vlasti su tada uhitile desetke prosvjednika, a u mjesecima koji su uslijedili nekoliko novinara i aktivista. Rihana (24) trebala bi održati koncert u Bakuu u subotu, a Shakira (35) nastupiti u glavnom gradu 13. listopada na svjetskom nogometnom prvenstvu za djevojke i dan poslije u koncertnoj dvorani.

LONDON

Pedeset godina nakon što je harmonika Johna Lennona uvela Beatlese prvi put na glazbene top liste, obožavatelji skupine okupili su se u petak u Liverpoolu na masovnoj posveti debitantskom hitu The Beatlesa. Obožavatelji su došli čak i iz Japana i Perua, na vikend glazbe i Beatlemanije koji je započeo s 1631 ljudi koji su u središtu Liverpoola zapjevali pjesmu "Love Me Do". Lokalni zborovi, školske grupe i zaposlenici okolnih ureda pridružili su se obaranju rekorda u "kružnom" pjevanju, gdje dvije skupine pjevaju istu pjesmu ali počinju u različito vrijeme. Po Guinnesovoj knjizi rekorda do sada je taj rekord držalo 897 pjevača.

SYDNEY

Australija je u petak predstavila divovski radio teleskop koji će astronomima omogućiti pronalaženje dalekih galaksija i istraživanje vanjskog svemira s preciznošću bez presedana. Teleskop ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) u divljini zapadne Australije ima 36 antena promjera 12 metara. ASKAP je dio svjetskog projekta najvećih radio teleskopa SKA, a cijena njegove izgradnje bila je 140 milijuna australskih dolara (140 milijuna USD). Nalazi se u promatračnici Murchison Radio-astronomy Observatory, 315 kilometara sjeveroistočno od Geraldtona u zapadoaustralskoj pustinji. ASKAP može istraživati svemir znatno brže od postojećih teleskopa, a antene su mu osjetljive na slabu radijaciju iz Mlječnog puta, što će mu omogućiti istraživanje dalekih galaksija. Bit će 50 puta moćniji od sadašnjih radio teleskopa i istraživat će zvijezde, crne rupe, tamnu energiju i tragove podrijetla svemira od prije 14 milijardi godina.

TIVAT

Teški transportni zrakoplov tipa "Boeing C-17 Glonbemaster III" sletio je u petak ujutro u zračnu luku Tivat, dopremivši izravno iz baze u San Diegu u Kaliforniji specijalnu postrojbu Ratne mornarice SAD, zvanu Mk 7, tim Programa morskih sisavaca (US Navy Marine Mammal Programe) sa specijalno obučenim dupinima za pronalaženje i markiranje na dnu ležećih morskih mina. Dupini će narednih 20 dana, koliko će ostati u Crnoj Gori zbog provođenja zajedničke vježbe s crnogorskom mornaricom i mornaricama Slovenije, Hrvatske i Albanije, biti smješteni u posebno pripremljenom dijelu akvatorija tivatske marine Porto Montenegro. Njihov i zadatak osoblja Mk 7 bit će da do 24. listopada, kada se vježba završava, pretraže podmorje Boke Kotorske u potrazi za zaostalim neeksplodiranim sredstvima iz ratova tijekom 20. stoljeća i izrade preciznu mapu s lokacijama ovih sredstava te pomognu razvoj protuminskih kapaciteta Mornarice VCG.

MOSKVA

Jedanaestogodišnji dječak pronašao je iznimno dobro očuvanog mamuta na dalekom sjeveru Rusije, javlja u petak agencija AFP, dodajući da je dječak naišao na kostur životinje tijekom šetnje uz rijeku. Mamuti su živjeli u razdoblju pliocena, prije pet milijuna godina, do holocena, do prije 4.500 godina. Jenia Evgenij Salinder se šetao s bratom uz rijeku na poluotoku Taimyr, u blizini Arktičkog oceana, kada je osjetio neugodan miris i ugledao stopala mamuta, o čemu je odmah izvjestio svog oca. Direktor zoološkog vrta u Sankt Petersburgu Aleksej Tihonov objašnjava da je životinja ostala konzervirana do danas jer se nalazila u permafrostu - tlu koje je trajno zamrznuto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙