FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Panetta odbacuje Karzaieve kritike

WASHINGTON, 6. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Napredak ostvaren u Afganistanu plaćen je životima tisuća vojnika i bilo bi korisno kada bi afganistanski predsjednik Hamid Karzai pokazao zahvalnost tolikih žrtvama, izjavio je u petak američki ministar obrane Leon Panetta, odbacivši nedavne Karzaieve kritike na račun američkog angažmana u Afganistanu.

"Ostvarili smo napredak u Afganistanu jer se tamo nalaze muškarci i žene u uniformama spremni boriti se i umrijeti za suverenitet Afganistana i pravo naroda da upravlja svojom sudbinom", rekao je Panetta.

Podsjetio je da je 2.000 američkih vojnika poginulo u ratu kojeg predvode SAD, saveznici iz NATO-a i afganistanska vlada.

"Milism da bi bilo korisno kada bi predsjednik (Karzai) s vremena na vrijeme pokazao zahvalnost za te žrtve koje su se borile i poginule za Afgasnistan, umjesto da ih kritizira", istaknuo je američki ministar.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon što je Karzai na konferenciji za novinare u Kabulu rekao da SAD igra dvostruku igru tako što vodi rat po afganistanskim selima, umjesto da se u Pakistanu bori protiv onih koji podupiru talibane.

"NATO i Afganistan trebali bi ratovati tamo odakle terorizam potječe. No, SAD nije spreman ići tamo i boriti se protiv terorista. To ukazuje na dvostruku igru. Jedno govore, a drugo rade", rekao je Karzai.

Napetosti između Washingtona i Kabula porasle su posljednjih tjedana, dobrim dijelom zbog sve češćih napada afganistanskih vojnika na američke saveznike, kao i zbog neizvjesne budućnosti zemlje nakon najavljenog povlačenja međunarodnih snaga do kraja 2014.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙