FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je svim hrvatskim građanima čestitao Dan neovisnosti, 8. listopada, pozivajući ih da svoj nacionalni bladan proslave ponosno i radosno, te poželjevši da svi složno i zauzeto radimo za dobrobit Hrvatske. "Nacionalna sloboda i državna neovisnost ideali su kojima teži svaki samosvjestan narod. Stoga je Dan neovisnosti naš istinski blagdan, kada iskazujemo dužnu zahvalnost svima koji su tijekom naše povijesti tim idealima posvetili svoj rad, sposobnosti i nastojanja, a posebice onima koji su za te ideale u Domovinskom ratu položili svoj život. To nas sve obvezuje da prihvatimo odgovornost za sadašnjost i budućnost Republike Hrvatske. Prije svega smo odgovorni graditi društvo mira, slobode, solidarnosti, pravde, rada i poštivanja svih ljudskih prava, uz posebnu brigu koju moramo posvećivati djeci, mladima i obiteljima. Pred nama je sada u prvome redu zadaća gospodarske obnove Hrvatske. Važno je da kao skora punopravna članica Europske unije budemo ne samo demokratski zrela i međunarodno odgovorna nego i gospodarski uspješna zemlja. Imamo za to preduvjete u ljepoti naše domovine i vrijednosti naših ljudi. Da bismo u tome uspjeli, važno je da izgrađujemo suglasje o temeljnim pitanjima naše budućnosti, da potičemo rad i kreativnost, samopouzdanje i optimizam", stoji u Predsjednikovoj čestitki. "Ponosno i radosno proslavimo svoj nacionalni blagdan! Sa željom da složno i zauzeto radimo za dobro Hrvatske, svim hrvatskim građanima srdačno čestitam Dan neovisnosti!", navodi se u čestitki Predsjednika Republike.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je da su netočni navodi objavljeni danas na nekim internetskim portalima i na Hrvatskom radiju da je otok Vis ostavljen bez zračne veze i da su zabranjeni medicinski letovi helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) na otok Vis. Helikopteri HRZ i PZO-a i dalje su na raspolaganju 24 sata dnevno, kao i do sada, za potrebe medicinskih letova i zbrinjavanje odnosno prijevoz stanovnika svih otoka pa tako i otoka Visa, naglašava MORH. Zapovijed zapovjednika HRZ i PZO-a odnosi se samo na zabranu korištenja helidroma Vis 2, koji nema potrebne dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno nadležne inspekcijske službe, navodi se. Naime, dodaje se, dio helidroma na Visu, kojeg pored ostalih koriste i vojni helikopteri, izgrađen je na privatnoj čestici, a vlasnik zemljišta zatražio je od Ministarstva obrane RH obustavu korištenja privatnog zemljišta za uzletanje i slijetanje helikoptera. Vlasnik tog zemljišta pokrenuo je pred Općinskim sudom u Splitu parnicu radi zaštite prava vlasništva. Temeljem zapovijedi Načelnika Glavnog stožera OS RH, a sukladno Sporazumu Ministarstva obrane i Ministarstva zdravlja o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske, na otoku Visu za uzletanje i slijetanje helikoptera HRZ i PZO-a trenutno se koriste alternativne lokacije.

ZAGREB - HDZ i HSP dr. Ante Starčević te Blok umirovljenici zajedno (BUZ) dovršili su pregovore o predizbornoj suradnji za predstojeće europske i parlamentarne izbore, a pregovori s HSS-om se nastavljaju, potvrđeno je danas iz tih stranaka. Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak, koji je vodio pregovore, potvrdio je da su dovršeni pregovori o suradnji s HSP-om dr. Ante Starčević i BUZ-om, a što još trebaju potvrditi predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke. "Pregovori s HSS-om se nastavljaju i vjerujemo da će nakon njih doći do potpisivanja sporazuma o suradnji", kazao je Čuljak dodavši da će HDZ razgovore o suradnji ponuditi HSLS-u, HSP-u i drugim strankama desnog centra. Da je postignut sporazum s HDZ-om potvrdio je i glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić rekavši da je taj sporazum prošle subote u Splitu jednoglasno prihvatilo predsjedništvo stranke. Napomenuo je da bi "Savez o trajnoj političkoj suradnji između HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević" trebao biti potpisan do kraja listopada, najvjerojatnije u Vukovaru. Napomenuo je da za dolazeće lokalne izbore HSP dr. Ante Starčević svojim podružnicama sugerira da prihvate sporazum o suradnji ukoliko same smatraju da bi to trebalo. Naglasivši kako vjeruje da je sadašnji HDZ napravio zaokret od nekadašnjeg HDZ-a koji je "pod vodstvom Ive Sanadera i Jadranke Kosor opljačkao Hrvatsku", Ćorić je rekao da će HSP dr. Ante Starčević zajedno s HDZ-om i drugim strankama sličnih političkih nazora raditi na demokršćanskoj i domoljubnoj političkoj opciji s kojom će tražiti povjerenje građana na izborima. "Sve ovo nije naš puki hir, nego puka potreba koja proizlazi iz razloga da je vladajuća Kukuriku koalicija dobila mandat za nešto drugo, a ne ono što radi", rekao je. Ističući kako se radi o sporazumu na dulje staze, predsjednik BUZ-a Milivoj Špika kazao je da je HDZ s novim vodstvom ona politička opcija koja konačno može realizirati težnje hrvatskih umirovljenika.

ZAGREB - Svjetski dan učitelja UNESCO ove godine obilježava pod sloganom "Zauzmite se za učitelje" pozivajući na pružanje adekvatne podrške obrazovanju, neprekidno profesionalno usavršavanje učitelja i zaštitu njihovih prava. Za učitelje se treba zauzeti jer ta profesija gubi status diljem svijeta, upozorava UNESCO na svojim mrežnim stranicama. Svjetski dan učitelja prigoda je da se upozori na potrebu podizanja statusa ove profesije, ne samo zbog dobrobiti učitelja i učenika, nego zbog dobrobiti društva u cjelini i istakne ključna uloga učitelja u izgradnji budućnosti. Kvalitetno obrazovanje, koje u cijelom svijetu pruža nadu i obećava bolji životni standard, nemoguće je bez sposobnih, stručnih i motiviranih učitelja, ističe UNESCO. Učitelji su jedan od brojnih faktora koji potiču djecu da nastave školovanje i utječu na učenje, oni pomažu učenicima razmišljati kritički, obrađivati informacije iz različitih izvora, međusobno surađivati, rješavati probleme i donositi odluke na temelju stečenih znanja. "Mi se danas zauzimamo za to da učitelji dobiju potporu u svojoj sredini, odgovarajuće obrazovanje te da im se zajamče prava i odgovornosti", poručila je generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova u povodu Svjetskog dana učitelja. "Očekujemo mnogo od učitelja te oni, s druge strane, imaju pravo mnogo očekivati od nas", dodala je.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović čestitao je promaknutim učiteljima i odgajateljima u zvanje mentora i savjetnika na današnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje je i najavio da će učitelji i nastavnici biti prvi koji će dobiti veće plaća kada to bude moguće u proračunu te ocijenio da nema razloga za sindikalne prosvjede za koje smatra da nemaju pokrića i da je njihova najava neodgovoran čin. Svjetski dan učitelja prigoda je i prilika da se još jedanput naglasi važnost posla koji obavljaju učitelji i odgajatelji bez kojih nema budućnosti hrvatske prosvjete i hrvatske budućnosti uopće, istaknuo je ministar Jovanović u NSK gdje je, s ravnateljem Agencije za odgoj i obrazovanje Vinkom Filipovićem, uručio odluke o promociji u spomenuta zvanja skupini od 462 učiteljica i učitelja, te odgojiteljica i odgojitelja. Napomenuo je da je tijekom nepune godine obnašanja dužnosti ministra rijeđe imao prigodu da kao danas bude sretan što može prisustvovati događaju poput ovoga, jer je, rekao je, na veći dio dosadašnjih sastanka išao s grčem. "Oni koji ne prihvaćaju naše čestitke neodgovorni su", rekao je Jovanović i podsjetio da je premijer Zoran Milanović najavio da će upravo učitelji i nastavnici biti prvi koji će dobiti veće plaće čim to bude moguće u proračunu. Rekavši kako sadašnja Vlada nije kriva baš za sve probleme s kojima se suočava, ali da sada ne želi govoriti o bilo čijoj krivici, dodao je kako može i osobno potvrditi premijerove riječi. S tim u vezi ustvrdio je da najavljeni sindikalni prosvjedi i socijalni nemiri nemaju pokrića. Ministrovo mišljenje pak ne dijeli Vertikala sindikata obrazovanja koja je ispred zgrade NSK dijelila proglas kojim pozivaju prosvjetare da 11. listopada dođu na prosvjed u Zagrebu.

KOPRIVNICA - Redoviti inspekcijski nalazi govore kako je stanje u dječjim domovima, uspoređujući ih sa ostalim ustanovama socijalne skrbi, najbolje, izjavila je danas u Koprivnici potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Nemamo informacije koje bi govorile da su djeca za koje brine sustav, zanemarena ili da se s njima postupa neprofesionalno, kazala je ministrica Opačić tijekom posjeta koprivničkom Dječjem domu Svitanje. Razlog njenog posjeta djeci u Dječjem domu Svitanju jest taj što će njih 10-ak uskoro preseliti iz objekta u kojem trenutno borave, a koji je u vlasništvu Crkve i za koji država mjesečno izdvaja više od 40 tisuća kuna. Trenutačno su djeca smještena u zgradi koja je vraćena Crkvi, pa bi do kraja godine trebala naći smještaj u jednoj ili dvije obiteljske kuće koje ćemo unajmiti za njihove potrebe. Njihov novi smještaj bit će humaniji, jer će biti smještena u manjim sredinama, odnosno ugođaj u novom okruženju trebao bi biti više obiteljski, rekla je ministrica Opačić. Ravnatelj Doma Svitanje, Milivoj Androlić pojasnio je kako ta institucija brine za 30-ak djece, od čega je njih 10 u stalnom smještaju. Trenutačno postoji potreba za unajmljivanje jedne obiteljske kuće. Želja nam je u skoroj budućnosti za djecu o kojoj brine država, stvoriti okruženje što sličnije obiteljskom. Stoga je za ovu djecu pronađeno spomenuto rješenje koje bi trebalo biti realizirano do kraja godine, rekao je.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić razgovarao je danas s ministrom zdravstva Federacije BiH Rusmirom Mesihovićem o daljnjoj suradnji dvaju ministarstva, posebice u području transplantacijske medicine. U priopćenju se navodi kako Federalno ministarstvo zdravstva provodi završne aktivnosti na uspostavi Centra za transplantaciju Fedracije BiH, pa su dvojica ministara razmotrila konkretne mogućnosti suradnje, daljnje edukacije stručnjaka i razmjene iskustava. Bilo je govora i o suradnji u području legislative, hrvatskim iskustvima usklađivanja s propisima Europske unije te informatizaciji zdravstvenih sustava RH i FBIH, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

VINKOVCI - Svečanim mimohodom vinkovačkim gradskim ulicama te postrojavanjem u vojarni "Bosut", pripadnici nekadašnje 5. gardijske brigade "Sokolovi", obilježili su 20. obljetnicu ustroja te postrojbe. Predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade "Sokolovi", koja je i organizator obilježavanja 20. obljetnica osnutka brigade, Zoran Marunček podsjetio je kako je na ratnom putu brigada prošla mnoga bojišta od Slavonije sve do Južnog bojišta te sudjelovala u velikim akcijama - Zima '94, Ljeto '95, Bljesak i Oluja. U Domovinskom ratu poginulo je 77 pripadnika te postrojbe, više od 300 ranjeno, a 34 još se vodi na popisu zatočenih i nestalih. Podno spomen obilježja u vojarni su u spomen na poginule i nestale pripadnike 5. gardijske brigade položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u vojnoj kapelici služena je misa zadušnica. Zaslužnim pripadnicima postrojbe uručena su odličja i priznanja. U krugu vojarne upriličen je i taktičko-tehnički zbor pješačkog naoružanja HV-a te prikazan video materijala o djelovanju 5. gardijske brigade. U prigodi 20. obljetnice ustroja 5. gardijske brigade, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović postrojbu je odlikovao Poveljom Republike Hrvatske. Brigada je ustrojena 5. listopada 1992. po zapovijedi ministra obrane od pripadnika 204. vukovarske, 108. brodske, 109. vinkovačke, 121. novogradiške, 122. đakovačke, 123. požeške i 3. gardijske brigade. Službeno je prestala postojati 30. rujna 2003. godine te s 3. gardijskom brigadom ušla u sastav novoformirane 3. gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

ZAGREB - Nagradu "Bili smo prvi kad je trebalo" Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) za najbolju književno-publicističku knjigu na temu Domovinskoga rata za ovu godinu, svečano je danas uručena spisateljici Julienne Eden Bušić za knjigu "Živa glava". Predsjednik Udruge Mladen Pavković na prigodnoj svečanosti u knjižnici "Bogdan Ogrizović" istaknuo je da se ta godišnja nagrada dodjeljuje već 13. put dodavši da je razlog njezina pokretanja skretanje pozornosti na knjige o suvremenoj hrvatskoj povijesti. Interes za takve knjige, poglavito zadnjih godina, žalostan je i sramotan, istaknuo je. Ministarstvo kulture vrlo malo i nikako otkupljuje knjige o toj tematici, dodao je. Naglasio je da je Julienne Eden Bušić ugledna esejistica i spisateljica te supruga poznatog hrvatskog političkog emigranta Zvonka Bušića. Knjiga govori o stradanjima jedne stvarne žene, žrtve silovanja u okupiranom Vukovaru tijekom Domovinskog rata, a Eden Bušić je, zahvalivši na nagradi, rekla da joj je čast primiti nagradu i u ime hrabre žene koja je glavna junakinja knjige. Upozorila je i da se danas u javnosti rijetko govori o tome da su mnoge žene bile hrvatski branitelji.

ZAGREB - U povodu Dana hrvatske neovisnosti, 8. listopada, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio je danas čestitku građanima Zagreba i Hrvatske u kojoj je poručio da, koliko god bili opterećeni sadašnjošću, nikada ne smijemo zaboraviti branitelje koji su najzaslužniji za stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske. "Dan hrvatske neovisnosti, kojeg slavimo u znak sjećanja na odluku Hrvatskoga sabora o raskidu državopravnih sveza s ostalim dijelovima bivše države, te ratne 1991., podsjeća na herojsko i sudbonosno vrijeme za Hrvatsku i njezine građane", naveo je Bandić u čestitki. Istaknuo je kako je to bilo vrijeme u kojemu je hrvatski narod zahvaljujući zajedništvu, odlučnosti i pouzdanju u vlastite snage, unatoč brojnim preprekama, krenuo na put ostvarenja snova o samostalnosti i slobodi; vrijeme sirena, skloništa, patnje, solidarnosti i herojstva, vrijeme je koje nas i danas, u sasvim drugim okolnostima, može i treba inspirirati u rješavanju novih izazova, izlasku iz krize i recesije, stvaranju boljega i pravednijega društva. "Ne smijemo nikada, ma koliko bili opterećeni sadašnjošću, zaboraviti one koji su za naš uspjeh, za stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske – najzaslužniji, na naše branitelje. Budimo ponosni na ono što smo zajedno ostvarili, a vrijednosti koje su nas tada nosile i bez kojih uspjeh ne bi bio moguć; zajedništvo, solidarnost, hrabrost i neizmjerno htijenje i danas, uz potencijale koje kao zemlja imamo, uz rad, znanje i kreativnost koje treba još više promicati, putokaz su za stvaranje ugodnog okružja za život u demokratskoj, slobodnoj, samostalnoj i europskoj Hrvatskoj", naglasio je Bandić te pozvao građane da s ponosom istaknu hrvatske zastave na pročelja.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske (SHP) podupro je danas prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se nakon 22 godine postrožuju kazne za napad na policajca i vrijeđanje policajaca. Podsjećajući kako je sadašnji zakon jedan od rijetkih koji je preuzet iz bivše države, sindikat navodi da se zbog trenutačnih odredaba događa da se, primjerice, verbalni napadi i vrijeđanje policajaca kažnjavaju s tristotinjak kuna, što je manje od kazne za nevezivanje u automobilu ili za pogrešno parkiranje. Zbog takvih "zastarjelih i neprimjereno" niskih kazni, ne postiže se prevencija takvog ponašanja, a kazne su toliko niske da počinitelje ne odvraćaju od ponavljanja nedjela, smatraju u SNH-u te dodaju kako je rezultat takve prakse iznenađujuće velik broj počinitelja najtežih kaznenih djela koji su vrijeđali policajce, ali su bili kažnjeni tako niskim kaznama. Iako se sindikat zauzima da vrijeđanje policajaca bude u kaznenom području, smatra da će predloženo zakonsko rješenje pridonijeti njihovoj boljoj pravnoj zaštiti. Prijedlogom novog zakona, za vrijeđanje policajca predviđena je novčana kazna do 15 tisuća kuna ili zatvor do 60 dana. Zakonom su regulirana i druga područja vezana uz javni red i mir. Tako će se primjerice seks na javnome mjestu kažnjavati s tri do pet tisuća kuna, pokazivanje spolnih organa u javnosti s dvije do četiri tisuće kuna ili zatvorom od 20 dana. Osim kažnjavanja osoba koje se bave prostitucijom, novim zakonom bi se prvi put kažnjavali i korisnici usluga. Prihvati li Hrvatski sabor zakon o kojem će raspravljati u redovitoj proceduri i dva čitanja, kažnjavat će se i nedolični oblici ponašanja na javnome mjestu, poput obavljanja nužde za koju se predviđa kazna do 2000 kuna. Za kockanje na javnome mjestu predlaže se kazna od 5000 do 7000 kuna ili zatvor do 50 dana, a za tjelesni napad od 3000 do 6000 kuna ili 40 dana zatvora. Počini li, međutim, tjelesni napad skupina ili maskirani napadač, kazna za to djelo bit će dvostruka.

ZAGREB - Zbog teškog stanja u tiskanim medijima koji se suočavaju s padom naklade i prihoda od oglašavanja, nelikvidnošću, rezanjem prava i otpuštanjima te u konačnici gašenjem, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražili su danas da se PDV na tiskovine smanji barem na pet posto. Najgore je u tiskanim medijima koji su, osim zbog gospodarske krize, u takvo stanje došli jer su pod izravnim utjecajem novih medija, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Zdenko Duka koji smatra da bi PDV na tiskovine trebalo smanjiti s deset na barem pet posto. Upozorio je da je naklada u ovoj godini pala za deset posto, a nelikvidnost je tolika da banke drže glavni vlasnički udio u medijima. Zbog takvog stanja, rekao je Duka, ne smije se amnestirati vlasnike koji su do prije pet godina iz tih medija izvlačili veliki profit i bavili se drugim aktivnostima. Predsjednik SNH Anton Filić smatra da država, zbog dramatičnog stanja u medijima, ne smije ostati po strani te da bi im raznim mjerama trebala pomoći. S tim u vezi sindikat će morati nešto poduzeti, rekao je Fiolić, koji se zauzima za smanjenje PDV-a na tri posto. Čelnici novinarskog društva i sindikata posebno teškim ocijenili su stanje u "Vjesniku", u kojem je pokrenut stečaj, a zaposleni su bez plaće devet mjeseci, te u nedavno ugašenom tjedniku "Forum" u vlasništvu "Večernjeg lista" čije se novinare sada, kako tvrde, diskriminira. Glavni povjerenik SNH u "Večernjem listu" Dražen Ćurić ustvrdio je da su novinari tog dnevnika koji su bili u štrajku smišljeno prebačeni u novoosnovani tjednik "Forum", koji je nakon toga ugašen.

DUBROVNIK - U Dubrovniku se danas održava stručna radionica o važnosti Europske službe za javno djelovanje za politiku Europske unije prema jugoistočnoj Europi. Radionicu je organizirao Institut za međunarodne odnose (IMO) iz Zagreba, održava se u sklopu međunarodnog projekta akademske mreže "Erasmus" u kojemu IMO sudjeluje kao partner iz Hrvatske, a podupiru je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zaklada Hannsa Seidela. Svrha je radionice propitati koliko novoosnovana Europska služba za javno djelovanje može pridonijeti prevladavanju administrativnih podjela među različitih institucijama Europske unije te odigrati važnu ulogu u snažnijem oblikovanju jedinstvenoga europskog stajališta prema jugoistočnoj Europi. Sudionici će razmatrati kako Europska služba za javno djelovanje utječe na vezu između proširenja Europske unije i zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku jugoistočne Europe te može li ona pridonijeti izgradnji jedinstvenih stajališta Europske unije o spornim pitanjima u regiji. Na radionici će svoja stajališta iznijeti desetak međunarodnih stručnjaka, a uvodno izlaganje održao je voditelj odjela za zapadni Balkan Europske službe za javno djelovanje Jonas Jonsson.

ZADAR - Podružnica Samostalnog sindikata Hitne pomoći i sanitetskog prijevoza Zadarske županije uputila je danas otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću, u kojem upozoravaju na postojanje dvije usporedne djelatnosti sanitetskog prijevoza na zadarskom području, te poziva ministra da pošalje u Zadarsku županiju inspekciju vezano za funkcioniranje sustava sanitetske djelatnosti i Hitne medicinske pomoći. Kako je nedavno Zavod za hitnu medicinu proširio svoju djelatnost i uveo sanitetski prijevoz, 60 vozača i medicinskih sestara saniteta pri županijskom Domu zdravlja strahuju za svoja radna mjesta, rekli su predstavnici sindikata na današnjoj konferenciji za novinare. Pravni zastupnik županijskog Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vedran Uranija kazao je kako je potrebna žurna inspekcija resornog ministarstva zbog loše provedene reforme hitne pomoći. "Upravo zbog te i takve reforme, sada imamo paralelni sustav saniteta. Jedan se obavlja u Zavodu za hitnu medicinu, jer je ta mogućnost dana Uredbom ministarstva, a istodobno se u Domu zdravlja obavlja ta ista djelatnost. Međutim, u Domu zdravlja je 60 ljudi. Što s njima?", upitao je Uranija, napomenuvši kako je problem jer HZZO ima diskrecijsko pravo da posao odredi Zavodu za hitnu medicinu. Glavni sindikalni povjerenik Ivan Gašpar ocijenio je kako su djelatnici saniteta pri Domu zdravlja sada u podređenom položaju u odnosu na djelatnike Zavoda za hitnu medicinu. "Na ovaj način mi tako reći ostajemo bez posla. To su sada dva paralelna sustava. Mi trenutačno sanitet radimo bez prijavno-dojavne jedinice, što je zapravo mimo zakona. Nisu nam promijenjeni ugovori o radu, kada smo prebačeni iz bivše Hitne u Dom zdravlja, a vozila nam nisu obilježena", rekao je Gašpar, dodajući kako je stanje katastrofalno, te zatražio od Ministarstva zdravstva da se utvrdi stvarno stanje i pomogne radnicima.

KNIN - Kninska gradonačelnica Josipa Rimac pozvala je danas hrvatskog producenta Branka Lustiga da u Kninu zajednički pokušaju organizirati novu projekciju filma o holokaustu, koja prošloga tjedna nije izvedena jer su osnovne škole bojkotirale dolazak, u znak prosvjeda zbog nedavne Lustigove izjave u Zadru kako ne vjeruje u Boga jer ne može zamisliti da bi mogao dopustiti užase poput Auschwitza. Gradonačelnica u priopćenju ističe kako su u Kninu zaprepašteni harangom koju pojedini mediji ovih dana vode protiv Knina i svih njegovih građana, odbacujući nagađanja da je osnovnoškolcima i njihovim roditeljima bilo zabranjeno pogledati dokumentarni film i poslušati Lustigovo predavanje. "Okarakterizirani smo kao netolerantan grad, grad bez demokracije i sućutnosti jer je tobože djeci i roditeljima netko zabranio dolazak na projekciju filma 'Posljednji let Petra Ginza'. A isto tako da im je zabranjeno poslušati predavanje oskarovca i bivšeg logoraša u Auschwitz-u, Branka Lustiga. Pojedini su autori još žešće ustvrdili i da se u Kninu 'ponovno dogodio holokaust'. Upravo suprotno, Knin je grad multietničnosti i multikulturalnosti, u kojem se različitosti ne niječu, nego poštuju i afirmiraju. One su naše bogatstvo. Upravo zahvaljujući tolerantnosti i demokratskom duhu njegovih građana u Kninu, unatoč ratnim ranama, nema međunacionalnih sukoba; u njemu ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti rade u istim poduzećima i ustanovama, djeca idu u iste škole, mladi zajedno treniraju u sportskim klubovima, brane boje svoga grada. U Kninu, riječju, vlada suživot", poručila je Josipa Rimac. Naglasila je kako se zbog svega navedenog krivnja za neuspjelu projekciju ne može pripisati građanima Knina, nego bombastičnim naslovima pojedinih medija koji su potpuno pogrešno i tendenciozno izvijestili iz Zadra, izrazivši žaljenje što je to svima postalo jasno tek nakon što je nesretno propala projekcija u Kninu. "Na kraju, duboko poštujući osobnu žrtvu gospodina Lustiga, isto tako i njegovu dobru volju i želju da kao dvostruki oskarovac koji je proslavio Hrvatsku, promiče toleranciju i upozorava na zločine kako se nikada više ne smiju ponoviti, pozivamo g. Lustiga da u Kninu zajednički organiziramo novu projekciju filma", zaključuje u priopćenju kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić primio je danas jedinog Hrvata u njemačkom parlamentu Bundestagu Josipa Juratovića, zastupnika SPD-a, s kojim je dogovorio nastavak suradnje u području lokalne samouprave i obrazovanja mladih, priopćeno je danas iz Gradske skupštine. Juratović je istaknuo da se njemačka lokalna samouprava konstantno gradi i nadograđuje te da je uspješno prošla proces amalgamacije, odnosno smanjenje broja lokalnih jedinica te integracija nekoliko manjih jedinica u veće, logične upravne, gospodarske i teritorijalne cjeline. Stoga, smatra, Grad Zagreb itekako ima što naučiti iz njemačkog iskustva. "No, i njemačka lokalna samouprava željna je razmjene iskustava", rekao je Juratović tijekom sastanka na kojem je dogovorena daljnja suradnja. Bernardić je najavio posjet Baden-Württembergu tijekom kojeg će kroz praktičnu razmjenu iskustava dobiti potreban uvid u projekte i sustav koji bi se mogao implementirati u zagrebačku upravu te na taj način unaprijediti funkcioniranje Grada.

SISAK - Prije 150 godina, odnosno 1. listopada 1862., krenuo je prvi vlak iz Siska prema Zagrebu i dalje prema Zidanom Mostu, a jubilej otvaranja naše prve željezničke pruge, duge 127,58 kilometara, obilježen je danas na Željezničkom kolodvoru u Sisku u sklopu proslave Dana Hrvatskih željeznica. O značenju prve hrvatske pruge za gospodarski razvoj ne samo gradova uz željezničku prugu, nego i cijele Hrvatske, na svečanosti je govorio direktor Organizacije i regulacije prometa HŽ Infrastrukture Dragam Vučić. Istaknuo je kako je željeznica od Siska do Zidanog Mosta, kao dio austrijske magistrale od Beča prema Trstu, vozila tek 4,30 sati, dok je tada konkurentnoj poštanskoj kočiji s konjskom zapregom za isti put trebalo čak 12 sati. Hrvatske željeznice i danas se trude da željeznica bude što organiziranija i brža, rekao je Vučić. O uvjetima i planovima izgradnje prve pruge, te povijesnom razvoju željeznice govorila je ravnateljica sisačkog Gradskog muzeja Davorka Obradović. Spomenula je kako su se u drugoj polovici 19. stoljeća usporedno razvojali Civilni i Vojni Sisak, koji su postajali sve važnija trgovačka i prometna središta. Na žalost, mnogi planovi, kojima je željeznica trebala zamijeniti tada glavni riječni prijevoz prema Karlovcu i Osijeku, nisu ostvareni. Ipak, prva je pruga presudno utjecala na gospodarski razvoj velikog dijela Hrvatske, zaključila je Obradović. Filatelistički klub Sisak pripremio je prigodnu filatelističku izložbu pod nazivom "150 godina željezničke pruge Sissek - Agram - Steinbrueck" (Sisak-Zagreb-Zidani most). Uz obilježavanja 150 godina naše prve željezničke pruge, uz Dan Hrvatskih željeznica se obilježava i 120 godina od izgradnje Glavnog kolodvora u Zagrebu.

OSIJEK - U sklopu 15. Osječkog jesenskog sajma, na središnjem osječkog Trgu Ante Starčevića danas se održava manifestacija "Mladi i med" čija je nakana potaknuti potrošnju meda, posebice kod djece i mladih, a predstavilo se 17 proizvođača meda iz Osječko-baranjske i Vukovarsko- srijemske županije . Voditelj Odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) Županijske komore Osijek, Ernest Nad, rekao je kako je Osijek i Osječko-baranjska županija kolijevka hrvatskog pčelarstva. Ove godine u toj Županiji proizvest će se oko 1.100 tona meda, što je među najvećom proizvodnjom te zdrave hrane u Hrvatskoj. Čak 30 posto meda se izvozi. Nad je istaknuo kako se upravo mladi trebaju upoznati s važnošću toga proizvoda te s mogućnostima zapošljavanja kao proizvođača meda, jer je riječ o profitabilnoj proizvodnji. Nažalost, rekao je Nad, u Hrvatskoj se još uvijek malo troši med, pa tako godišnje tek nešto više od jednog kilograma po stanovniku, dok je u razvijenim zemljama ta potrošnja daleko veća. Osječki jesenski sajam na kojem sudjeluje oko 160 izlagača iz zemlja i inozemstva, održava se od 4. do 7. listopada.

RIJEKA - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je do sada za projekte energetske učinkovitosti odobrio gotovo 500 milijuna kuna, a isplatio 400 milijuna kuna, rečeno je danas na regionalnoj radionici fonda u Rijeci. Četvrte regionalne edukativne radionice o provedbi Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji namijenjene su za lokalnu i regionalnu samoupravu u primorsko-goranskoj, karlovačkoj i istarskoj županiji, a na njima će predstavnicima lokalnih jedinica biti predstavljeni učinci provedbe zakona i primjeri provedbe mjera u tim trima županijama. Na radionicama će predstavnici lokalnih jedinica dobiti informacije kako izraditi programe i planove energetske učinkovitosti i poboljšati energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji – kućanstvima, uslugama, industriji i prometu te kako smanjiti vlastite troškove. Po riječima Irene Dubravec, načelnice u Fondu, do sada je Fond za 148 projekata energetske učinkovitosti u primorsko-goranskoj županiji odobrio 49,4 milijuna kuna, a isplaćen je 31,1 milijun kuna. Za 72 projekta u istarskoj županiji odobreno je 10,3 milijuna kuna, a isplaćeno oko 8 milijuna kuna, dok je za 44 projekta u karlovačkoj županiji odobreno 20 milijuna kuna, a isplaćeno 12,7 milijuna kuna. Fond je podupro i projekte koje provodi Program UN-a za razvoj u Hrvatskoj – projekte "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama", "Dovesti svoju kuću u red" i "Očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti dalmatinske obale – COAST". Fond je osigurao 92 milijuna kuna, od kojih je isplaćeno 76,4 milijuna kuna.

ZAGREB - U srijedu, 10. listopada, počinje isplata mirovina za rujan korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvjestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). U kolovozu je bilo 1,21 milijuna umirovljenika čija je prosječna mirovina iznosila 2.182 kune. Prosječna mirovina činila je 40,24 posto prosječne neto plaće za srpanj (5.424 kune). Na jednog umirovljenika dolazio je 1,24 zaposlenik. Sve dodatne informacije o ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja mogu se dobiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, na info telefonima Zavoda 0800–63 63 63 (besplatni), 01/ 4891–666, kao i na internetskoj stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr.

VARAŽDIN - Međunarodni sajam "Lov, ribolov, priroda, turizam", najveća godišnja priredba vezana uz lov i ribolov u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, održat će se u Gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu od 12. do 14. listopada. Najavljujući sajam, Borislav Šimenc iz tvrtke Vall 042 Varaždin, koja je organizator sajma, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu da je 17. izdanje sajma zbog problema s financijama bilo vrlo teško organizirati, ali da po sadržaju neće biti ništa manje kvalitetan nego prethodni. "Na gotovo dvije tisuće metara četvornih izložbenog prostora, predstavit će se oko 100 izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja te gotovo isto toliko njihovih suizlagača, pri čemu će oko 60 posto izložbenog prostora biti namijenjeno lovu i ribolovu, a 40 posto prirodi i turizmu", rekao je Šimenc. Ovogodišnji partner sajma bit će Gorski Kotar pa će posjetiteljima biti predstavljena turistička ponuda i sadržaji tog područja - novi stalni izložbeni postav lovstva, šumarstva i ribolova Kaštela Zrinski iz Broda na Kupi, izložba Nacionalnog parka Risnjak, desetak obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i udruga s izvornim goranskim proizvodima, folklorna skupina "Delnice", Kulturno-umjetničko društvo "Zeleni Vir" i Ravnogorski tamburaši.

HRVATSKA KOSTAJNICA - U Hrvatskoj Kostajnici danas počinje najveća turističko-gospodarska priredba u Pounju, Kestenijada, u sklopu koje će se do 8. listopada održati mnoge turističke, kulturne, gospodarske, sportske, zabavne i druge priredbe, a za posjetitelje će svakih pola sata autobusima biti organiziran odlazak na berbu kestena u šumu. Kestenijada se otvara večeras, kada će se proglasiti i najbolji kestenjar za prošlu godinu. U subotu i nedjelju gosti iz Zagreba i Siska u Hrvatsku Kostajnicu mogu doći Kesten-cugom, koji sa zagrebačkoga Glavnog kolodvora polazi u 7,58 sati, a u Kostajnicu dolazi u 9,56 sati. U subotu će u gradskoj galeriji biti otvorene izložbe radova Nikole Džaje s temom "Križni put" i Ivana Lackovića Croate pod nazivom "Iz ratnog bloka". Uz stari grad Zrinskih održat će se sajam srednjovjekovnih obrta i viteški tabor uz streličarski turnir i nastup kuburaša. U nedjelju će nastupiti folklorna društva, pjevački zborovi i vokalni sastavi, a u 15 sati počinje viteški turnir. Tijekom Kestenijade goste sva četiri dana očekuje bogata kulinarska ponuda, a posebna su privlačna jela od kestena.

DUBROVNIK - Od početka godine do kraja rujna u turističkim odredištima Dubrovačko-neretvanske županije registrirano je 1.060.466 dolazaka i ostvareno 5.315.979 noćenja što predstavlja porast u dolascima od 8 posto, a u noćenjima od 10 posto. Domaći turisti ostvarili su 1 posto više noćenja, a inozemni 11 posto više nego prošle godine, priopćeno je iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske, potom domaći te Češke, BiH, Slovenije itd. Od početka godine u hotelskom smještaju ostvareno je 2.915.863 noćenja uz porast od 8 posto, u kućanstvima je ostvareno 1.731.503 noćenja što je porast od 16 posto, a u kampovima je ostvareno 375.943 noćenja što je 13 posto više nego prošle godine. Tijekom rujna 2012. godine u turističkim odredištima Dubrovačko-neretvanske županije ostvaren je promet od 164.675 dolazaka i 788.119 noćenja što je 13 posto više dolazaka i noćenja nego u rujnu prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙