FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskupi pozvani u Vatikan na sinodu o novoj evangelizaciji

VATIKAN, 5. listopada 2012. (Hina/AFP) - Benedikt XVI. sazvao je za nedjelju sinodu biskupa iz cijeloga svijeta koji će pokušati pronaći načine za "novu evangelizaciju", u času kada kršćani gube utjecaj u Europi i žrtve su diskriminacije u nekim dijelovima svijeta.

Od nedjelje 7. listopada do 28. listopada sinoda će se baviti tom jako važnom temom, glavnom zadaćom ovog Pape koji je 2010. osnovao novu službu zaduženu za izradu strategije.

Sinoda se održava istodobno s početkom "Godine vjere" i pedesetom obljetnicom Drugog vatikanskog sabora (1962.- 65.), nakon kojega su zapadna društva bila izložena ubrzanoj dekristijanizaciji.

Biskupi će se na ovom skupu baviti i brzom i kaotičnom evangelizacijom zamalja juga gdje su katolici ponekad žrtve progona i prijetnja, osobito islamističkih, kao i suparništva pentekostnih skupina.

Zadnju sinodu o evangelizaciji sazvao je Pavao VI. 1974., ali kriza Crkve u nekad kršćanskim zemljama nije tada bila tako naglašena.

Sveta Stolica je proljetos na temelju upitnika poslanog biskupima u kojemu se navode brojne zapreke širenju evanđelja objavila "oruđe za rad" sinode (instrumentum laboris).

"Ako nema svjedočenja i vjerodostojnosti, sve je uzaludno", istaknuo je glavni tajnik Biskupske sinode, mons. Nikola Eterović koji priznaje da gdjekad nema tog svjedočenja među svećenicima.

Nakon svih skandala, napose zbog pedofilije, koji su bacili sjenu na ugled Crkve, snaga "svjedočenja" je u središtu poruke Benedikta XVI. Papa upozorava na vjeru iz "običaja", "socijalno" kršćanstvo i na "mlakost" u vjeri, kojima Bog više nije u središtu.

Papa je sklon manjim molitvenim zajednicama koje ipak nisu odvojene od župa. Žene - redovnice i laikinje - zauzete u obitelji, "Crkvi u malom", i u župnim zajednicama, trebaju biti nositeljice "nove evangelizacije".

Odgovarajući na pitanje što očekuje od sinode i Godine vjere, Crkveni vrh je rekao da ne očekuje čudo s obzirom da je prisutna, kako kažu, "vjerska nepismenost", ali očekuje bolji pristup koji će na kraju uroditi plodom.

Među promatračima na sinodi su i čelnici laičkih pokreta, poput evangelizacijskog tečaja Alfe na kojemu odrasli dublje upoznaju svoju vjeru.

"Nova evangelizacija" će biti ponajviše usredotočena na useljenike, kulturu i znanost (gdje je Crkva pozvana promicati kršćanske moralne vrijednosti). No tu su i novi mediji, elektroničke poruke, blogovi i tweetovi.

"Društvene mreže: vrata istine i vjere, novi prostori evangelizacije", tema je poruke koju će Papa 2013. uputiti u prigodi Svjetskog dana društvenih komunikacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙