FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Novi će zakon o energiji omogućiti da se donošenja cijena ili tarifa prenese s Vladu na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), istaknuo je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na današnjoj sjednici Vlade. Vlada je Saboru uputila prijedlog zakona o energiji kojim se hrvatska energetska regulativa potpuno usklađuje s direktivama EU o zajedničkim pravilima unutrašnjeg tržišta električne energije i prirodnog plina. Zakonom se regulira pitanje sigurnosti opskrbe energentima, kao i kontrola izvora te opskrbe, posebno vodeći računa o zelenoj energiji, rekao je Čačić. Predloženim se zakonom donošenje cijene ili tarife prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje HERA-e. Zakonom se utvrđuje i pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa - ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja i/ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima. Vlada je prihvatila i plan intervencije u slučaju izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata. Premijer Zoran Milanović pritom se ponovno osvrnuo na slučaj nadležnosti za troškove toplinarstva, istaknuvši kako će Vlada preuzeti odgovornost za poskupljenje grijanja. Preuzimamo odgovornost za nužnu korekciju cijena grijanja u toplinarstvu HEP-a da to ne bi morali napraviti "hrabri političari" u gradovima u kojima je to trebalo biti napravljeno odavno. Evo, mogu okriviti nas, netko mora preuzeti odgovornost, a oni neka se spremaju za izbore, poručio je Milanović.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kako bi plaće u raznim državnim agencijama i institutima uskladila sa Zakonom o plaćama u javnim službama. Riječ je o uredbi kojom se usklađuju plaće zaposlenih u agencijama, institutima i drugim pravnim osobama na koje se primjenjuje Zakon o plaćama u javnim službama, koji je na snazi već 11 godina, a nije se primjenjivao barem zadnjih nekoliko godina, rekao je ministar uprave Arsen Bauk. Budući da su u nekim od tih institucija plaće bile znatno veće od dozvoljenih, ovime se uspostavlja zakonito stanje, ali i ispunjavaju obveze koje je Vlada preuzela potpisujući Kolektivni ugovor s državnim službenicima. Na današnjoj sjednici usvojene su i izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja koje se ponajviše tiču stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Po riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, mladim ljudima koji nisu ispunjavali uvjete za tzv. volontiranje za 1.600 kuna omogućuje se pristupanje toj mjeri bez obzira jesi li imali staž, jedini je uvjet da nemaju staža u struci za koju se osposobljavaju. Također se ukida uvjet da se prije pristupanja mjeri treba biti u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 90 dana, a uvodi se rok od 30 dana.

ZAGREB - U kolovozu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno pao 3,2 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego što se očekivalo i manji nego u srpnju. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u kolovozu nominalno porastao za 0,5 posto, dok je realno pao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u kolovozu od 4,4 posto na godišnjoj razini. To je i manji pad nego što je bio u srpnju, kada je potrošnja potonula za 5,1 posto. "Pozitivno je što je pad usporen, no to je ipak već šesti mjesec zaredom kako potrošnja pada. Ovo usporavanje pada zahvaljuje se dobroj turističkoj sezoni, no vjerojatno je tek kratkotrajnog karaktera. Zbog daljnjeg smanjenja zaposlenosti i najava novih poskupljenja, pogotovo usluga koje je teško supstituirati, poput troškova stanovanja i energenata, idućih se mjeseci može očekivati nastavak osjetnijeg pada osobne potrošnje", kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata pozvala je danas hrvatsku vladu da "štetne i protivne interesima hrvatskih građana preporuke MMF-a ne posluša", već da krene u žurno stvaranje uvjeta za normalno poslovanje te da oporezuje bankarski sektor koji je svih ovih godina bio nedodirljiv. "Naznake iz preporuka misije MMF-a Vladi za rješavanje nagomilanih gospodarskih problema su puštanje duha neoliberalne nemani iz boce kako bi mogla nastavit harat po Hrvatskoj", ocjenjuje HUS u reakciji na zaključnu izjavu misije MMF-a u kojoj se uz ostalo preporučuje dodatno povišenje dobne granice za umirovljenje na 67 godina, te povećanje nulte stope PDV-a na određene proizvode na 10 posto, umjesto na najmanje dopuštenih 5 posto. Na zaključnu izjavu misije MMF-a reagirao je i Savez samostalnih sindikata Hrvatske u kojem smatraju da preporuke MMF-a nisu ništa novo te da poništavaju humanost, jednakost, socijalnu pravdu i slobodu.

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2011. godine završena gradnja 6.777 zgrada, što je 9,5 posto manje nego godinu prije, a broj završenih stanova manji je za 17,3 posto te ih je u prošloj godini završeno 12.390, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Tako je i u prošloj godini nastavljen pad broj završenih zgrada i stanova. Izrazitiji je pad zabilježen 2009. godine kada je u odnosu na 2008. broj završenih zgrada pao za 15 posto, a stanova za 26 posto, te godinu kasnije, 2010. godine kada je u Hrvatskoj završeno 11,2 posto manje zgrada i 20,1 posto manje stanova nego 2009. godine. Po podacima DZS-a, ukupna površina svih zgrada čija je gradnja završena u prošloj godini je 2,66 milijuna četvornih metara, što je za 20,6 posto manje nego u 2010. godini. Po županijama, najviše zgrada - 761 dovršeno je u Primorsko-goranskoj županiji, a najviše je stanova završeno u gradu Zagrebu - 2.388.

ZAGREB - Uz skroman obujam trgovanja, na Zagrebačkoj bruzi danas su Crobexi u blagom minusu, prekinuvši višednevni pozitivni niz. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,21 posto, na 1.750 bodova, prekinuvši 5-dnevni pozitivni niz. Crobex10 oslabio je 0,48 posto, na 978 bodova, prekinuvši tako 6-dnevni pozitivni niz. Redovni promet iznosio je 2,8 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je, s ostvarenih 629.000 kuna prometa, dionica HT-a. Cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 207 kuna. Slijedi dionica Dalekovoda, s prometom od 316.000 kuna i padom cijene za 3,82 posto, na 118,56 kuna. Veći pad cijene bilježe i dionice Ingre, za 1,95 posto, te dionice Đure Đaković Holdinga, za 1,04 posto. Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 3,94 posto ističu se dionice Viadukta, a porasle su i cijene dionice Ericssona Nikole Tesle, za 1,93 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,20 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,452651 kunu. Kuna je u odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a oslabila i prema ostalim značajnijim svjetskim valutama, prema američkom dolaru za 0,03 posto, britanskoj funti za 0,05 posto te prema švicarskom franku za 0,09 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,757166 kuna, funte 9,279854 kune, a franka 6,151082 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙