FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brammertz sljedećeg tjedna u Beogradu

ZAGREB, 3. listopada 2012. (Hina) - Glavni haški tužitelj Serge Brammertz, uoči podnošenja redovitog izviješća Vijeću sigurnosti UN-a sredinom studenoga, posjetit će sljedećeg tjedna Beograd kako bi razmotrio suradnju ureda tužitelja i Srbije, najavljeno je u srijedu na redovitoj konferenciji za novinare u Haagu.

Brammertz će u Beogradu boraviti 8. i 9. listopada i sastat će se s premijerom Ivicom Dačićem, ministrom obrane Aleksandrom Vučićem i predsjednikom vijeća za suradnju s Haagom Rasimom Ljajićem, kazao je njegov posebni savjetnik Frederick Swinnen. Također će se susresti i s glavnim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem te predstavnicima snaga sigurnosti.

Srbija je u kolovozu podnijela Brammertzu izvješće o istrazi o pomagačima u skrivanju haaškog optuženika i nekadašnjeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića koji je, prema tom izvješću, skrivao u vojnim objektima zahvaljujući zapovjedniku ondašnje Prve armijske oblasti a s čime je bio upoznat načelnik Glavnog stožera ondašnje Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković.

Brammertz je u zadnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a u lipnju kao problematično područje izdvojio upravo nezadovoljavajuće rezultate Srbije u pitanju istrage protiv pomagača dugogodišnjih haških bjegunaca. Pred vijećem sigurnosti UN-a tada je i osudio izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se genocid u Srebrenici nije dogodio.

Ljajić je nedavno u Beogradu najavio da će prigodom sljedećeg susreta s Brammertzom pokrenuti pitanje navodne ilegalne trgovine ljudskim organima Srba s Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙