FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga "Benedikt" traži poništenje ugovora o centru za otpad u Lećevici

SPLIT, 2. listopada 2012. (Hina) - Hrvatska udruga "Benedikt" z Splita danas je u otvorenom pismu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode zatražila da se poništi ugovor o pružanju usluga gospodarenja otpadom u Lećevici te da se odustane od spaljivanja otpada i suspaljivanja otpada i goriva dobivenog od otpada na području Splitsko-dalmatinske županije.

Da bi se opravdala izgradnja centra za gospodaranje otpadom na Lećevici, većina načelnika i gradonačelnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisali su štetne, a time i nezakonite ugovore sa Splitsko-dalmatinskom županijom, ističe se u otvorenom pismu Hrvatske udruge "Benedikt" (HUB).

U pismu se navodi da su se oni tim ugovorima obvezali da se neće služiti pravom na korištenje nikakvih drugih sredstava obrade ili odlaganja otpada osim onih koje pruža taj centar.

Obvezali su se da će potpisivanjem ugovora plaćati naknadu po toni otpada. Točan iznos naknade, rokovi dospijeća te zakonom propisane kamate ako se kasni s plaćanjem odredit će se aneksom tog ugovora. Tako su se načelnici i gradonačelnici obvezali da će građani plaćati "nepoznat iznos uz poticanje stvaranja smeća", upozorava se u pismu.

Protiveći se suspaljivanju otpada i goriva dobivenog od otpada, HUB podsjeća da su u Kaštelanskome zaljevu tri cementare i željezare. To je područje gusto naseljeno i stanovnici se bave poljoprivredom i ribarstvom te bi svako novo pogoršanje ekoloških čimbenika imalo katastrofalne posljedice i za stanovništvo u Kaštelima, Splitu, Solinu i Trogiru, upozorava "Benedikt".

Zbog mjesta na kojem su te tvornice, suspaljivanje opasnog otpada i goriva dobivenog od otpada moglo bi imati negativne posljedice na složeni ekosustav u moru. Spaljivanje otpada na moru zabranjeno je zakonodavstvom Europske unije i Republike Hrvatske zbog preuzimanja obveza iz mnogih međunarodnih ugovora, općih i regionalnih. U preuzetim međunarodnim ugovorima ne štiti se samo more, nego i pomorsko dobro, to jest pojas uz more, ističe "Benedikt".

Hrvatska udruga "Benedikt" iz Splita, koja se zauzima za poštovanje kršćanskih vrijednosti, napominje da je otvoreno pismo Ministarstvu zaštite okoliša i prirode poslala u povodu spomendana zaštitnika okoliša - Svetog Franje Asiškog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙