FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RCC: Regionalna suradnja nužna za borbu protiv terorizma

SARAJEVO, 2. listopada 2012.(Hina) - Prevencija, podizanje svijesti, napredno korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija, angažirano civilno društvo i partnerstva između javnog i privatnog sektora od ključnog su značenja u borbi protiv nasilnog ekstremizma, suglasili su se sudionici konferencije o problemu terorizma koja je u utorak završena u Istanbulu.

Konferenciju su organizirali Vijeće za regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi (RCC), Izvršno ravnateljstvo UN-ova Odbora za borbu protiv terorizma (CTED), Središte za provedbu zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC) i vlada Turske.

Kako je priopćeno iz sjedišta RCC-a u Sarajevu, sudionici konferencije pozvali su sve koji imaju uloge u globalnoj borbi protiv radikalnih i nasilnih ekstremističkih snaga da se pridruže regionalnim i međunarodnim nastojanjima u tom pravcu, što je dugoročan zadatak koji zahtijeva strpljenje i političku volju.

Voditelj Odjela za borbu protiv terorizma turske policije Cihangir Çelik istaknuo je ovom prigodom kako se terorizam kao globalna prijetnja može spriječiti samo iskrenom suradnjom između država.

Izvršni ravnatelj CTED-a Mike Smith istaknuo je kako je u zajedničkoj borbi protiv nasilnog terorizma važno usvojiti mjere za eliminiranje uvjeta koji pogoduju njegovu širenju.

Iz RCC-a podsjećaju kako strategija rada te organizacije za 2012. i 2013. godinu počiva i na borbi protiv organiziranog kriminala kroz promicanje regionalne dimenzije protuteorističkih aktivnosti kao temeljnih prioriteta područja pravosuđa i unutarnjih poslova.

RCC je stoga spreman staviti na raspolaganje svoje kapacitete kako bi se zajednički definirala područja suradnje sa svim zainteresiranim stranama u rješavanju problema terorizma i nasilnog ekstremizma, stoji u priopćenju.

Regionalni trendovi i dobra iskustva u borbi protiv nasilnog terorizma bili su teme ovog foruma, u cilju jačanja regionalne saradnje u tom području. Forumu su prisustvovali predstavnici agencija za provođenje zakona iz jugoistočne Evrope, promatračkih i partnerskih zemalja, kao i dužnosnici međunarodnih, regionalnih i podregionalnih organizacija i mehanizama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙