FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad kineske proizvodnje u rujnu drugi mjesec zaredom

PEKING, 1. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Proizvodne aktivnosti u Kini smanjila su se u rujnu drugi mjesec zaredom, što je još jedan znak usporavanja rasta u drugom po veličini gospodarstvu svijeta.

Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u rujnu na 49,8 bodova, pokazali su vladini podaci. U kolovozu iznosio je 49,2 boda.

Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, a one više na njihov rast.

Kineske proizvođače muče slaba vanjska i domaća potražnja.

Iako je rujanska vrijednosti PMI-ja još uvijek ispod 50 bodova, viša je nego u prethodnom mjesecu, signalizirajući da trend usporavanja možda slabi.

Mnogi analitičari podsjećaju PMI obično u ovo doba godine bilježi više vrijednosti iz sezonskih razloga ali ove je godine to poboljšanje slabije no što se očekivalo.

"U rujnu su vrijednosti PMI-ja obično prilično solidne a ove godine nisu bile znatno bolje nego u kolovozu", rekao je Prakash Sakpal iz tvrtke ING.

Vodeći kineski čelnici upozorili su da bi rast mogao dodatno usporiti prije no što se oporavi.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je potražnja za plemenitim metalima, čelikom i drugim sirovinama koje se koriste u građevinskom sektoru i dalje prigušena.

Kineski sektor nekretnina usporava proteklih mjeseci uglavnom zbog vladinih ograničenja čiji je cilj obuzdavanje rasta cijena.

Vlada je nedavno najavila ulaganja u infrastrukturne projekte, što mnogi smatraju mjerom za poticanje rasta.

Kinesko gospodarstvo zabilježilo je u drugom tromjesečju najsporiji rast u tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙