FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas jednoglasno donio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a Vlada je prihvatila HDZ-ov amandman da se iz zakona izbaci poglavlje kojim se regulirala obveza višestranog prijeboja za solidarne dužnike. Potporu zakonu HDZ je uvjetovao prihvaćanjem tog amandmana, a tvrdili su da bi obveza višestranog prijeboja generirala novu nelikvidnost. Prihvaćen je i amandman laburista Zlatka Tušaka po kojem su plaće radnika prioritetna tražbina u predstečajnom postupku. Većinom glasova donesen je novi Ovršni zakon, kojim se odustalo od instituta javnih ovršitelja. Po novom će zakonu javni bilježnici voditi registar zadužnica, a novčane kazne i neisplaćene plaće moći će se naplatiti izravno putem Fine, bez posebnoga sudskog ovršnog postupka. Većinom glasova izmijenjen je Zakon o potrošačkom kreditiranju koji bi potrošače trebao zaštiti od nepovoljnih uvjeta kreditiranja usljed jednostranih promjena kamatnih stopa. Banke će ubuduće kod utvrđivanja promjenjive kamatne stope morati jasno definirati parametre na temelju kojih se stopa može mijenjati, a potrošaču se omogućuje i da u roku od tri mjeseca od primitka obavijesti o povećanju kamatne stope bez naknade prijevremeno otplati kredit. Izmjenama Zakona o poreznoj upravi osnovan je posebni područni ured Porezne uprave, koji će se baviti samo velikim poreznim obveznicima. Izmijenjeni su i dopunjeni i zakoni o kreditnim institucijama te o preuzimanju dioničkih društava.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je danas da je odabrala četiri tvrtke koje će pozvati da daju obvezujuće ponude za strateško partnerstvo u termoelektrani Plomin C - talijanski Edison, poljski POL-MOT, južnokorejski KOSEP i japanski Marubeni. "Danas je završena evaluacija ponuda za iskaz interesa za strateško partnerstvo na realizaciji izgradnje i upravljanja Termoelektrane Plomin C. Na temelju evaluacije provedene u skladu s definiranim kriterijima, HEP je utvrdio popis kvalificiranih ponuditelja koji će sudjelovati u drugoj fazi nadmetanja za izbor strateškog partnera", priopćeno je iz HEP-a. U svom je priopćenju HEP kvalificirane ponuditelje naveo abecednim redom - Edison (Italija), KOSEP (Južna Koreja), Marubeni (Japan), POL-MOT (Poljska). "HEP će navedenim ponuditeljima uputiti poziv za dostavu ponuda. Strateški partner odabrat će se na temelju energetsko-ekonomskih kriterija uzimajući u obzir i razinu udjela domaćih tvrtki u projektu", zaključuje se u priopćenju.

ZAGREB - Sindikalne središnjice zatražile su danas od premijera Zorana Milanovića uključivanje sindikalnih stručnjaka u izradu prijedloga zakona koji se odnose na mirovinski sustav. Sudeći po napisima u medijima, javna administracija intenzivno radi na izmjenama zakonodavnog okvira kojim se određuju mirovinska prava radnika, neovisno u kojem sektoru radili, kaže se u priopćenju pet središnjica. Kako se radi o zakonima od općega javnog značaja, a posebice o važnom interesnom pitanju sindikata, tražimo da se u radne skupine svih ministarstava koja pripremaju izmjene zakona kojima se želi mijenjati mirovinski sustav odmah uključe sindikalni stručnjaci, kaže se u priopćenju. Sindikalci ističu kako se ne žele uključiti tek kada se prijedlozi već utvrde, nego u vrijeme stručnog koncipiranja zakona jer ih je iskustvo poučilo da prečaci rađaju neodržive zakone čije posljedice u pravilu trpe radnici.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu ove godine bilo ukupno 1.404.612 zaposlenih, što je 6.846 osoba ili 0,5 posto manje nego u ovogodišnjem srpnju, privremeni su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Od toga je 1.148.210 zaposlenih u pravnim osobama, što je u odnosu na srpanj manje za 4.708 osoba ili za 0,4 posto. U obrtu i slobodnim profesijama krajem kolovoza bilo je 228.008 zaposlenih, što je 1.899 osoba ili 0,8 posto manje nego mjesecu prije. Broj osiguranika poljoprivrednika u kolovozu je u odnosu na srpanj pao za 0,8 posto ili 239 pa je krajem kolovoza bilo 28.394 osiguranika poljoprivrednika. Istodobno je u osmom mjesecu povećan broj nezaposlenih. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje krajem kolovoza bilo je evidentirano 301.583 nezaposlenih, što je na mjesečnoj razini porast za 2.893 osobe ili za 1 posto više. Stopa registrirane nezaposlenosti porasla je sa 17,5 posto u srpnju na 17,7 posto u kolovozu.

ZAGREB - U Hrvatsku je u ovogodišnjem kolovozu došlo 2 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, a nešto veći porast turističkih dolazaka od 2,3 posto zabilježen je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje, prvi su rezultati Državnog zavoda za statistiku. Porasti su zabilježeni i kod turističkih noćenja - u kolovozu je noćenja bilo 2,3 posto više nego u lanjskom kolovozu, a u prvih osam mjeseci 3,2 posto više. Strani su turisti i u kolovozu i u osam mjeseci ostvarili poraste noćenja od gotovo 3 odnosno od 2,5 posto, a i došlo ih je više nego lani - u kolovozu 2,5 posto više, a u osam mjeseci 3,2 posto više. Za razliku od stranih, domaćih je turista i njihovih noćenja bilo manje nego lani, čime se nastavio ovogodišnji pad domaćeg prometa u hrvatskom turizmu. U kolovozu je domaćih turističkih dolazaka bilo 3,4 posto manje, a njihovih noćenja 6 posto manje, dok je u osam mjeseci pad njihovih dolazaka iznosio 4,5 posto, a noćenja za gotovo 7 posto u odnosu na prošlu godinu.

ZADAR - Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović poručio je danas kako u izmjene Zakona o energiji ne bi smjeli ići nespremni, pogotovo zato što je javna rasprava o prijedlogu novog zakona o energiji održana u kolovozu, diskretno i bez sudjelovanja predstavnika potrošača. Riječ je o tzv. trećem energetskom paketu u sklopu kojeg treba otvoriti energetsko tržište. Potrošači bi po tim izmjenama mogli birati opskrbljivače, čime bi trebale biti i niže cijene. Predviđa se i uvođenje kategorija ugroženih kupaca i siromašnih kućanstava, a izmjene cijena bi predlagali i donosili distributeri uz odobrenju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Za sve te izmjene nismo spremni, a njihovu primjenu trebali bi odgoditi, kazao je Kurtović na konferenciji za novinare u Zadru. Iz Saveza udruga za zaštitu potrošača smatraju da nova regulacija cijena i naknada za javne energetske usluge ne smije stupiti na snagu sve dok se ne osigura dovoljna zaštita potrošača u kategoriji "kućanstva".

ŠIBENIK - U Šibeniku je danas svečano otvoren Pomorsko inovacijski centar iNavis, norveško-hrvatski projekt kojemu je cilj na jednom mjestu okupiti i povezati tvrtke iz dvije zemlje te institucije iz pomorskog sektora. iNavis je osnovan kao rezultat suradnje grada Šibenika i norveškog Ministarstva vanjskih poslova, riječ je o investiciji od oko 30 milijuna kuna, a u objektu smještenom na području bivše vojarne Bribirskih knezova uređeno je 20 modernih uredskih prostorija i do sada je već popunjeno njih nešto više od polovica. Zadovoljstvo otvorenjem iNavisa, centra koji će okupljati norveške i hrvatske tvrtke s područja pomorstva, mora, brodogradnje, inovacija, energetike i transporta, na prigodnoj su svečanosti izrazili i norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad, šibenski gradonačelnik Ante Županović te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Uz svečano otvorenje iNavisa, potpisani i ugovori o suradnji između šibenskog Nautičkog centra Prgin i norveške kompanije Moenmarin, kao i između zadarskog SAS Vektora i norveške kompanije Rana Plast AS.

VARAŽDIN - Aktualno stanje u Varteksu, kao najvećoj domaćoj tekstilnoj industriji, bila je tema današnjeg sastanka održanog u Upravi Varteksa u Varaždinu kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva gospodarstva, županijske i gradske vlasti i vjerovnika, izvijestili su iz Varaždinske županije. Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Koščec izvijestio je o Varteksovom poslovanju, napomenuo je kako je zatvoren dio proizvodnje te smanjen broj zaposlenika kojih je sada oko 2300. Velika preopterećenost nelikvidnošću zbog složene gospodarske situacije, ali i kreditne obaveze i dugovi opterećuju normalno poslovanje tvrtke. Kao prioritet je naveo rješavanje odnosa s državom i dogovor s bankama o financijskoj konsolidaciji tvrtke. Na sastanku je spomenuto kako postoji mogućnost da država svoj dug riješi na način da Varteksove nekretnine uzme kao zalog s obzirom da ne želi ući u vlasničku strukturu Varteksa, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u plusu, Crobex s rastom za 1,16 posto, na 1.715,24 boda, a Crobex10 za 1,25 posto, na 954,5 boda. Redovni promet na Burzi iznosi 11,89 milijuna kuna, a na listi milijunaša su četiri dionice. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 2,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 2,40 posto, na 203 kune. Više od 1,2 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Diokija čija je cijena porasla 1,68 posto, na 20 kuna. Rast cijene bilježi i povlaštena dionica Adris grupe, za 0,68 posto, na 223 kune, uz promet od 1,1 milijun kuna. Milijunski promet, 1,05 milijun kuna, ostvarila je još dionica Ine čija je cijena porasla 2,33 posto, na 4.400 kuna. Rast cijene među trgovanijim dionicama bilježe i dionice Zagrebačke banke za 1,05 posto, AD Plastika i Petrokemije za po 1,33 posto, Valamar Adria Holdinga za 1,52 posto, Podravke za 2,80 posto, Končar Elektroindustrije za 3,57 posto, Hidroelektre za 5,43 posto. Među dionicama s padom cijene su pak dionice Ericssona Nikole Tesle s padom za 0,59 posto, Belja za 1,72 posto, Atlantic grupe s padom za 3,18 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙