FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi summit Europe i Magreba 5+5

LA VALETTA, 28. rujna 2012. (Hina) - U Malti će se 5. i 6. listopada održati summit Dijaloga 5+5 zemalja s obje strane Mediterana na kojem će se razgovarati o gospodarskoj suradnji i ilegalnoj imigraciji, bitnim temama u doba nakon arapskih revolucija.

Kriza u Libiji i posljednji događaji bit će u prvom planu rasprava, rekli su izvori bliski zemlji domaćinu, prenosi AFP.

To je drugi sastanak šefova država i vlada tog foruma pokrenutog u Rimu 1990. Susret će se odvijati devet godina nakon prvog summita 5+5 (Španjolska, Francuska, Italija, Malta, Portugal + Alžir, Libija, Maroko, Mauritanija, Tunis) koji je održan u Tunisu u prosincu 2003.

To će biti prvi summit tog tipa nakon pada predsjednika Tunisa Zine El Abidine Ben Alija u Tunisu u libijskog čelnika Momaera Gadafija, ubijenog 20. listopada 2011.

Malta je naglasila potrebu jačanja dijaloga novim političkim elanom i uvođenjem više pravilnosti u sastanke foruma na ministarskoj razini i na summitima.

Euro-mediteranski forum ima posebnu političko značenje jer, kako ističe Malta, to je jedina regionalna skupina koja okuplja članove Arapske unije Magreba i njihove susjede sa sjeverne obale Mediterana. Neslužbeno obilježje susreta omogućuje iskrenije razgovore, ocijenile su vlasti La Valette.

Sve su zemlje potvrdile sudjelovanje, a među okupljenim čelnicima bit će i francuski predsjednik Francois Hollande te talijanski premijer Mario Monti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙