FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava osječkog "Vodovoda" odbacila kritike iz osječkog HDZ-a

OSIJEK,28. rujna 2012.(Hina) - Uprava osječkog javnog poduzeća "Vodovod" danas je kao neistinite i demagoške odbacila kritike osječkoga HDZ-a da je neargumentirano poskupjela cijene vodopskrbnih usluga, zbog čega građani Osijeka plaćaju najskuplju vodu u Hrvatskoj.

Odgovarajući na takve kritike, koje su se čule i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, predsjednik Uprave "Vodovoda" Ljubomir Novoselić kazao je na konferenciji za novinare kako je cijena usluga morala biti promijenjena temeljem uredbe o najnižoj cijeni vodne usluge, koja je donijela Vlade RH, u listopadu 2010.

Uredba je propisala metodologiju cijene i izračuna, pa je osim varijabilnog dijela, uvršten i fiksni dio. Ne mislim politizirati, ali tu je uredbu donijela HDZ-ova Vlada, a mi smo zadnji vododvod u Hrvatskoj, koji je primijenio tu uredbu, ustvrdio je Novoselić.

Izvijestio je kako je Osijek, od 107 vodovoda u Hrvatskoj, po cijeni za domaćinstva na 37. mjestu, po varijabilnom dijelu cijene, na 16. mjestu, po fiksnom dijelu. Po cijeni za industrijske potrošače, Osijek je na 59. mjestu, po varijabilnom dijelu, a na 14. mjestu, po fiksnom dijelu cijene, dodao je Novoselić ocijenivši kako samo u istočnom dijelu Hrvatske ima vodovoda koji su puno skuplji od osječkog te da istina očito nekome ne odgovara.

Član Uprave Željko Mandić kazao je kako su Vijeću za vodne usluge uputili više dopisa s primjedbama na takav izračun cijene, ali je ono uvijek inzistiralo da se ta uredba mora provesti.

Čak su nas upozorili, da se, ako se to ne napravi, iz državnoga proračuna neće financirati projektiranje, obnova, sanacija i izgradnja komunalnih vodnih građevina, rekao je Mandić.

Novoselić je kao apsolutno netočne odbacio i tvrdnje da je povećanje cijene vode rezultat toga što se "Vodovod" nije preustrojio i prošao pretvorbu, odnosno zbog toga što se iz tvrtke nisu izdvojile tržišno orijentirane poslovne jedinice.

Podsjetio je kako je Gradsko vijeće, u lipnju ove godine, prihvatilo plan i dinamiku pretvorbe ove tvrtke, pa mu stoga nije jasno zbog čega netko iznosi insinuacije i dezinformira javnost.

Mandić je kazao kako će prva faza pretvorbe biti gotova do kraja ove godine, a za rok za završetak druge faze je do kraja iduće godine, što je, kako tvrdi, u skladu s državnom strategijom definiranja uslužnih područja, na kojoj, sa svojim konzultatima, rade Hrvatske vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙