FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi nakon jučerašnjeg oštrog pada

LONDON, 27. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Nakon jučerašnjeg oštrog pada, na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje nadi ulagača da će Kina uvesti nove za poticanje tamošnjeg gospodarstva i tržišta kapitala.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.104 boda, nakon što je jučer potonuo 1,9 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,6 posto.

Nešto bolje raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će kineske vlasti uvesti nove mjere za poticanje rasta gospodarstva i burze, na kojoj su jučer cijene dionica pale na najnižu razinu od 2009. godine.

Analitičari kažu da je od početka ovoga tjedna kineska središnja banka na tamošnja financijska tržišta ubrizgala rekordnih 365 milijardi juana, ili oko 58 milijardi dolara, kako bi poboljšala likvidnost i potaknula kreditiranje.

„Blagi jutrošnji rast cijena dionica, nakon strašnog jučerašnjeg dana, zahvaljuje se nadi da će kineske monetarne vlasti podržati tamošnje tržište kapitala koje je palo na najnižu razinu u tri godine“, kaže Lex van Dam, direktor u fondu Hampstead Capital.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, na 8.949 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙