FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECHR odobrio izručenje Abu Hamze iz Velike Britanije u SAD

STRASBOURG, 24. rujna 2012. (Hina/AFP) - Europski sud za ljudska prava (ECHR) u ponedjeljak je konačno odbio žalbu radikalnog imama Abu Hamze na izručenje iz Velike Britanije u Sjedinjene Države, čime to izručenje postaje moguće.

Govoreći o zadnjoj žalbi koju je Hamza podnio na raniju odluku europskih sudaca u korist njegova izručenja, sud ističe u priopćenju objavljenom u ponedjeljak: "Danas je Glavno vijeće odlučilo odbaciti tu žalbu, što znači da je presuda donesena 10. travnja 2012. konačna".

Dana 10. travnja ECHR je stvorio uvjete za izručenje Abu Hamze i četvorice suoptuženika za terorizam, ocijenivši da teške zatvorske kazne koje bi mogli dobiti u SAD-u nisu "odveć nesrazmjerne" s obzirom na terorističke čine koji im se stavljaju na teret.

Mustafa Kamal Mustafa, poznat kao Abu Hamza al-Masri, koji je slijep na jedno oko i bogalj koji umjesto ruke ima kuku, optužen je po jedanaest točaka optužnice povezanih s terorizmom. Washington ga napose optužuje da je 1998. sudjelovao u otmici šestnaest zapadnih turista u Jemenu, među kojima su četiri poginula u akciji oslobađanja jemenske vojske.

Usto je pomagao u osnivanju baze za uvježbavanje terorista u SAD-u 2000.-2001. i u financiranju kandidata za džihad željnih poći na Bliski istok kako bi se ondje obučili za izvođenje terorističkih napada.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova izrazilo je u ponedjeljak spremnost da "što je prije moguće" izruči Abu Hamzu i četvoricu islamista u SAD, pošto je ECHR odbio njihovu žalbu.

"Ministrica unutarnjih poslova Theresa May zadovoljna je današnjom odlukom da slučaj Abu Hamze i četvorice suoptuženika ne vrati Glavnom vijeću", najvišoj instanci ECHR-a, ističe se u priopćenju ministarstva u kojemu se dodaje: "Učinit ćemo sve kako bi se te osobe što prije izručilo američkim vlastima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙