FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Vlasti odlučile raspustiti nezakonite naoružane milicije

BENGAZI, 23. rujna 2012. (Hina/AFP) - Libijske vlasti su priopćile u subotu navečer da su odlučile raspustiti sve milicije i naoružane skupine koje nisu pod nadzorom države, dan nakon pobune stanovnika Bengazija, na istoku zemlje, protiv milicija.

Odlučeno je da se "raspuste sve brigade i naoružane skupine koje država nije ozakonila", rekao je predsjednik libijske Narodne skupštine Mohamed al-Magarief koji je u Bengaziju pročitao priopćenje.

Vlasti su usto odlučile uspostaviti "operativno središte" u Bengaziju koje će obuhvaćati vojsku, snage ministarstva unutarnjih poslova i bivše pobunjeničke brigade u nadležnosti ministarstva obrane.

Osim toga, zadužile su načelnika glavnog stožera da učvrsti vlast nad brigadama unutar vojske, postavljajući časnike regularne vojske za zapovjednike tih bivših pobunjeničkih skupina što su se borile protiv režima Moamera Gadafija.

Nova vlast nije uspjela razoružati te skupine bivših pobunjenika, premda se stanoviti broj njih priključio ministarstvima obrane i unutarnjih poslova.

U petak su desetine tisuća Libijaca mirno prosvjedovale protiv milicija, deset dana nakon napada na američki konzulat u Bengaziju u kojemu je poginuo veleposlanik i trojica Amerikanaca.

Nakon toga su stotine njih zauzele glavne stožere i baze tih milicija, izbacivši neke iz njihovih sjedišta, u nasilnim prosvjedima u kojima je 11 osoba izgubilo život a više desetaka je ozlijeđeno.

Vojska upozorava da će "upotrijebiti silu ako se te naredbe ne budu provodile".

Nakon pada režima Moamera Gadafija, stotine bivših pobunjenika zauzele su strateške, vojne i civilne, državne objekte i zaposjele imovinu pristaša i čelnika bivšeg režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙