FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY

Novi iPhone 5 pojavio se u petak u trgovinama devet zemalja svijeta, a novi pametni mobitel tvrtke Apple prvi su mogli kupiti stanovnici Australije, gdje su se već prije otvaranja ispred Appleovih trgovina stvorili redovi nestrpljivih kupaca. Nakon Australije, prodaja iPhonea 5 počela je u Japanu, Hong Kongu i Singapuru, a od petka se taj uređaj može kupiti i u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Appleov iPhone 5, koji je predstavljen prošloga tjedna, naišao je na rekordnu potražnju. "Tanak je i lagan. Prije sam koristio Samsung, ali rukovanje, osjećaj s iPhoneom je bolji", rekao je jedan od ljubitelja iPhonea dok je čekao u redu u Tokiju od četvrtka poslijepodne. Apple je dobio više od 2 milijuna predbilježbi za iPhone 5 u prva 24 sata, što je dvostruko više od prvih dana prodaje prijašnjeg modela - iPhonea 4S.

NEW YORK

Uprava newyorške aukcijske kuće Christie's izvijestila je kako očekuje da 76-karatni Dijamant nadvojvode Josipa, jedan od najpoznatijih na svijetu, na aukciji u studenome postigne cijenu veću od 15 milijuna dolara. Slavni dijamant, koji potječe iz indijskih rudnika Golconde, nosi naziv nekadašnjeg vlasnika austrijskog nadvojvode Josipa Augusta (1872. - 1962.). "Iz rudnika Golconda potječu neki od najpoznatijih dijamanata na svijetu, poput Koh-i-Noora, Dresden greena i Blue Hopea", rekao je za Reuters direktor Odjela za nakit američkog i švicarskog Christie'sa, Rahul Kadahia. Glasnogovornica aukcijske kuće kazala je kako je sadašnji vlasnik dijamanta želio ostati anoniman. Cijene za rijetke vrste dijamanata, vrhunske kakvoće naglo su porasle u posljednjih nekoliko godina.

ZRAČNA BAZA EDWARDS, SAD

Raketoplan Endeavour sletio je na "leđima" jumbo jeta u zračnu bazu Edwards u Kaliforniji, na posljednjoj ruti prema Los Angelesu gdje će biti izložen kao muzejski primjerak, javlja u petak ujutro Reuters. Posebno prilagođeni Boeing 747 s Endeavourom na leđima uspješno je sletio u zračnu bazu Edwards koja se nalazi na oko 160 kilometara sjeverno od Los Angelesa, u pustinji Mojave. NASA je u srpnju ove godine "umirovila" svoj shuttle program nakon dovršetka izgradnje 100 milijardi dolara vrijedne Međunarodne svemirske postaje (ISS), stalno nastanjenog istraživačkog kompleksa u vlasništvu 15 zemalja.

MELBOURNE

Broj trudnica kojima je dijagnosticiran rak povećao se tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, pokazalo je australsko istraživanje po kojem je to dijelom zbog starije dobi rodilja ali i boljih metoda otkrivanja karcinoma. Rizik pojave raka raste s godinama i žene starije od 35 godina imaju tri puta veće izglede oboljeti od neke vrste karcinoma od onih mlađih od 30. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 780 tisuća žena koje su rodile više od 1,3 milijuna djece u razdoblju od 1994. do 2008. godine i kod njih je u 1.800 slučajeva postavljena dijagnoza karcinoma tijekom trudnoće.

NEW YORK

Istraživanje je pokazalo da ne treba ostati Facebook prijatelj s bivšom ljubavi te da čak i praćenje njezinih ili njegovih aktivnosti na ovoj društvenoj mreži može utjecati na emotivni oporavak nakon prekida veze. Više od 900 milijuna ljudi širom svijeta aktivni su korisnici ove društvene mreže a čak ih trećina kaže da ju koristi kako bi provjeravala što rade bivši partneri. U okviru istraživanja koje je proveo časopis "Cyberpsychology, Behavior i Social Networking" a koje je obuhvatilo 464 osobe proučavani su negativni osjećaji, seksualni porivi i čežnja za bivšim partnerom te osjećaj neispunjenosti nakon prekida veze.

LONDON

Sredovječni muškarci koji nemaju etablirano mjesto u društvu imaju deset puta veće izglede počiniti samoubojstvo, često zbog toga što su izgubili osjećaj identiteta i muškosti, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno u četvrtak. Prema istraživanju koje je naručila britanska humanitarna udruga Samaritanci svake godine tri tisuće sredovječnih Britanaca koji nemaju etablirano mjesto u društvu oduzme vlastiti život. Zdravstveni stručnjaci proučavali su zašto su britanski muškarci u 30-im, 40-im i 50-im godinama života izloženi značajno većem riziku samoubojstava. Zaključci istraživanja sugeriraju da se ne radi samo o mentalnom problemu nego i o mjestu muškarca u društvu te nesposobnosti društva da odgovori na potrebe muškarca koji se nosi s depresijom, anksioznošću ili nekim drugim problemom.

PARIZ

Nakon što su dva sela u Africi počela koristiti mreže kao zaštitu od komaraca koji prenose malariju, komarci su počeli mijenjati svoje navike kako bi zaobišli prepreke, pokazalo je francusko istraživanje. Mreže premazane insekticidima smatraju se glavnim oružjem protiv malarije koju prenose komarci i koja godišnje odnese živote 650 tisuća ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Prema radu objavljenom u časopisu Journal of Infectious Diseases francuski znanstvenici proučavali su ponašanje komaraca prije i poslije postavljanja mreža u dva sela u Beninu. Utvrdili su da su komarci unutar tri godine od postavljanja mreža promijenili satnicu napada na ljude pa su umjesto u dva ili tri ujutro počeli napadati oko pet ujutro. A u jednom od sela zabilježen je i razmjerno veći broj uboda izvan kuća u odnosu na ubode unutar kuća. Dok je prije postavljanja mreža ukupni udio uboda izvan kuće bio 45 posto nakon tri godine porastao je na 61 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙