FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo financija spremno je od 1. listopada započeti provedbu zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojim Vlada kreće u borbu protiv nelikvidnosti, poručio je s današnje sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić. Najveći dio postojećih problema s nelikvidnošću želimo riješiti u prvih šest mjeseci, poručio je predstavljajući konačni prijedlog toga zakona kojim se definiraju i rokovi plaćanja. Definiranjem rokova plaćanja pokušavamo poslat poruku svim gospodarstvenicima - morate voditi brigu o isplati plaća, o plaćanju svojih obveza prema vjerovnicima, naglasio je. Rokovi plaćanja su vrlo rigorozni prema državi i lokalnoj samoupravi, što je u skladu s Direktivom EU da plaćanja moraju biti u roku 30 dana, osim u zdravstvenom sustavu gdje rok može biti 60 dana. Linićeva je poruka gospodarstvenicima - svoje obveze morate plaćati u roku 30 dana, možete dogovoriti sa svojim dobavljačima i 60 dana, ali kroz 60 dana se dugove mora platiti. Upozorio je na alarmantne podatke o nelikvidnosti, jer su neizvršene osnove za plaćanje došle na razinu 90 posto sredstava raspoloživih za novčane transakcije. 'Običnu' nelikvidnost ima 3700 pravnih subjekata s oko 700 milijuna kuna, blokadu računa do 360 dana ima 16.580 subjekata s preko 7,7 milijardi kuna, a više od 360 dana 56.778 subjekata s oko 36 milijardi kuna, upozorio je Linić.

ZAGREB - Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom je tromjesečnu realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je malo veći pad od prve procjene Zavoda, objavljene krajem kolovoza, koja je govorila o padu BDP-a u drugom tromjesečju za 2,1 posto. Pad BDP-a za 2,2 posto predstavlja produbljivanje recesije, s obzirom da je u prvom kvartalu gospodarstvo oslabilo 1,3 posto, a to je ujedno i najveći pad nakon drugog tromjesečja 2010. kada je BDP potonuo za 3 posto. U drugom su tromjesečju ove godine sve komponente BDP-a zabilježile pad, najviše izdaci za potrošnju kućanstava za 3,4 posto te bruto investicije u fiksni kapital za 5,9 posto, dok je pad izvoza manji od pada uvoza. Pad izdataka za potrošnju kućanstava, što je najveća kategorija u BDP-u, znatno je snažniji nego u prvom tromjesečju kada je pao za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad potrošnje kućanstava od 3,4 posto ujedno je najveći pad od prvog tromjesečja 2010. Izdaci za potrošnju države u drugom kvartalu bilježe pad za 0,2 posto, što je blaži pad nego u prvom tromjesečju kada su ti izdaci smanjeni za 1,5 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici ukinula svoj zaključak od 2. kolovoza o pokretanju pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u državnim poduzećima i ustanovama s ciljem usklađivanja materijalnih prava njihovih radnika s materijalnim pravima državnih službenika. Radi se o zaključku zbog kojeg su nedavno prosvjedovali sindikati, tvrdeći da se Vlada nezakonito miješa u kolektivno pregovaranje, a čelnici pet sindikalnih središnjica čak su zaprijetili da će izaći iz Gospodarsko-socijalnog vijeća. Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić ustvrdio je kako je Vlada time htjela potaknuti socijalni dijalog uz uvažavanje gospodarskog trenutka. No, u pojedinim slučajevima izostao je socijalni dijalog pa povlačimo zaključak, rekao je Mrsić i najavio da će se sindikati i uprave javnih poduzeća uskoro sastati kako bi riješili to pitanje. Premijer Zoran Milanović poručio je sindikatima da trebaju shvatiti kakvo je trenutno stanje te da Vladi nije cilj bilo kome nešto oteti.

ZAGREB - Vlada se danas odrekla prava na pretvaranje tražbine od 1,2 milijarde duga u vlasnički udjel u Brodosplitu, kako bi otklonila sve prepreke za privatizaciju tog brodogradilišta. Kako je podsjetio ministar financija Slavko Linić, još je Vlada Ivice Račana donijela odluku da u sklopu financijske konsolidacije brodogradilišta preuzme njihove dugove koje će pretvoriti u vlasnički udjel, no iduće vlade nisu provele tu odluku. Budući da je Ministarstvo gospodarstva pri kraju posla na zaključenju ugovora o prodaji Brodosplita sa samoborskim DIV-om, Vlada sada riješava pitanje tih potraživanja, dodao je Linić. Vlada je dala suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje od milijardu kuna radi financiranja plana građenja i održavanja državnih cesta. Vlada je također odobrila Hrvatskim cestama podizanje kredita od 400 milijuna kuna koje će raspodijeliti za obnovu 735 kilometara županijskih i lokalnih cesta.

ZAGREB - Odluka Uprave Tvornice željezničkih vozila Gredelj o zahtjevu za pokretanje stečaja jedina je ekonomski opravdana i moguća odluka za Gredelj, izjavio je ministar pomorstva, prometa i i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima te tvrtke navodeći da su iza bivših uprava Gredelja ostale obveze od pola milijarde kuna. Želim vjerovati da će se na ta način spasiti najveći broj radnika Gredelja, kazao je napominjući da stečaj ne znači likvidaciju. Istaknuo kako bi bilo normalno da je danas pored njega u razgovorima sa sindikatima i pred novinarima bio predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Damir Grgić, jer je ta tvrtka vlasnik Gredelja. Izvijestio je da je dao nalog upravi HŽ Holdinga da smijeni Grgića, koji je trenutno u inozemstvu. Sindikalni čelnici rekli su da im je ministar potvrdio da će Gredelj u stečaj. Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Gredelja Miro Margeta kaže da im je ministar ponovio da je stečaj pokušaj spašavanja Gredelja, a Margeta se boji da je to pokušaj njegova gašenja. Najavio je osnivanje Stožera za obranu Gredelja. Vlada i HŽ žele eliminirati Gredelj iz proizvodnje vlakova jer se priprema natječaj za 44 nova vlaka, a jedini način da Gredelj maknu jest da ga stvarno fizički uklone, smatra predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici trebala donijeti uredbu o uvođenju izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju, no ta je točka skinuta s dnevnog reda zbog dodatnih konzultacija s Europskom komisijom. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je novinarima nakon sjednice kako smatra da s Europskom komisijom neće biti problema jer će njegovo ministarstvo kvalitetno obrazložiti zašto želi uvesti izvozne carine na neke poljoprivredne proizvode. Radi se o mjeri kojom Vlada reagira na posljedice ovogodišnje dugotrajne suše, a danas je s ciljem ublažavanja šteta od suše i ostalih nepogoda prihvaćena odluka o sufinanciranju troškova otkupa jabuka, mandarina, grožđa i maslinovog ulja. Ukupna sredstva za otkup iznose 113 milijuna kuna, a bit će isplaćena u prvoj polovici iduće godine, najavio je Jakovina. Vlada je također donijela odluku o oslobađanju poljoprivrednika od plaćanja dijela naknade za zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, a vrijednost te mjere je oko 16,5 milijuna kuna

SPLIT - Stečajna upraviteljica Credo banke Ankica Čenić izvijestila je na današnjem ročištu kako su vjerovnici do sada prijavili potraživanja u iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna, od čega je osporila 84 milijuna kuna, a najavila je i likvidaciju Credo banke. Čenić je to izjavila u nastavku ispitnog i izvještajnog ročišta stečajnog postupka nad splitskom Credo bankom koji se vodi na Trgovačkom sudu u Splitu. Vjerovnici su danas prihvatili prijedlog stečajne upraviteljice da se napravi poseban stečajni plan kojim bi se ubrzao stečajni postupak i povećale mogućnosti namirenja vjerovnika. Po riječima Ankice Čenić, stečajnim bi se planom "jednokratno prodala cijelokupna imovina Credo banke ili bi se banka kao pravna osoba priključila nekoj drugoj financijskoj instituciji". Čenić je ustvrdila kako Credo banka nema uvjeta za nastavak poslovanja te će stečajni postupak završiti njenom likvidacijom.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 11,2 milijuna kuna, a dionički indeks Crobex smanjen je za 0,55 posto, na 1.703,68 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 porastao za 0,29 posto, na 946,37 bodova. Milijunske promete ostvarile su dionice triju tvrtki. Najveći promet, od 1,7 milijuna kuna, imala je dionica Ine, kojoj je cijena porasla 3,08 posto, na 4.350 kuna. Za 1,5 milijuna kuna protrgovano je povlaštenih dionica Adris Grupe, uz pad cijene za 0,90 posto, na 221 kunu. Dionica HT-a, uz porast cijene od 0,20 posto, na 198 kuna, ostvarila je 1,3 milijuna kuna prometa. Za 3,96 posto, na 20,15 kuna, danas je smanjena cijena dionice Diokija kojom je ostvareno 791 tisuća kuna prometa. Dioki je danas izvijestio da je turska kompanija Caliskan uplatila predujam od pet milijuna eura te su isplaćene zaostale plaća zaposlenicima Diokija i Dina Petrokemije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙