FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jagland: korupcija razlog urušavanja povjerenja građana

STRASBOURG, 20. rujna 2012. (Hina) - Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland izrazio je u četvrtak uvjerenost da su među razlozima urušavanja povjerenja građana u politiku korupcija, netransparentno financiranje političkih stranaka i preutjecajno lobiranje.

Jagland je govorio na otvaranju dvodnevne konferencije predsjednika parlamenata zemalja Vijeća Europe u Strasbourgu čija je jedna od tema upravo kriza parlamentarne demokracije i rastuće nepovjerenje građana u politiku, političare i institucije. Na konferenciji sudjeluje i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

"Potrebno je ponovno zadobiti povjerenje", rekao je Jagland. Međutim, to će biti teško sve dok postoji "previše korumpiranih političara koji se skrivaju iza imuniteta".

Ključna je i transparentnost financiranja izbornih kampanja i političkih stranaka. "Anonimne donacije još uvijek su česte", kazao je Jagland.

Govoreći o lobiranju, glavni tajnik VE je kazao da je ono dio političkog realiteta, ali da postaje opasno kada je preutjecajno, korumpirano ili se kroz lobiranje čuju samo moćni i bogati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙