FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti 21. rujna

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) sutra, 21. rujna obilježava Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti, a radi kvalitetnijeg liječenja i skrbi za oboljele od te bolesti na svoje liste lijekova prvi put uvrstio je lijek memantin, koji se primjenjuje u zaustavljanju simptoma, priopćeno je danas iz HZZO-a.

Primjena lijeka memantin odgađa fazu terminalne bolesti koja je za bolesnika i za obitelj najteža, a postiže se veća mogućnost kvalitetnijeg života bolesnika u primarnoj zajednici te se odgađa stacionarna skrb. Uvođenjem terapije ovim lijekom postiže se manja potrošnja ostalih resursa u zdravstvu (kućna njega i fizikalna terapija) te utječe na smanjenje potrošnje drugih vidova zdravstvene zaštite, kaže se u priopćenju.

Za specijalističko-konzilijarno i stacionarno liječenje oboljelih od Alzheimerove bolesti HZZO je u 2011. godini izdvojio 2.099.982 kuna, a u prvih šest mjeseci 2012. godine 1.083.465 kuna. U prošloj je godini trošak za kućne njege oboljelih od Alzheimerove bolesti iznosio 600.215 kuna, dok je u prvih šest mjeseci ove godine za taj trošak izdvojeno 248.491 kuna, navode.

Ističu da je cilj zdravstvenog sustava što kvalitetnije liječenje oboljelih od Alzheimerove bolesti jer njezino napredovanje vodi do gubitka pamćenja i promjena ponašanja bolesnika, što predstavlja veliko opterećenje kako za oboljele tako i za njihove obitelji.

Alzheimerova bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem, te su svi pomaci i inicijative za poboljšanje kvalitete liječenje i skrb oboljelih važne i značajne, zaključuju iz HZZO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙