FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović poručio je danas da će se i dalje zalagati za ratifikaciju sporazuma o granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer je to, rekao je na početku današnje sjednice Vlade, pitanje reda i uređene države, a ne pitanje rezultata utakmice između dviju stranaka. Milanović je kazao kako je i prije dva dana u Hrvatskome saboru na aktualnom prijepodnevu „možda preoštrim jezikom“ pokušao političku konkurenciju pozvati da ratificira sporazum na kojem se radilo deseta godina. „Pokušao sam u Saboru prije dva dana možda malo oštrijim jezikom, možda preoštrim, pozvati razumu i dijalogu političku konkurenciju da prihvatimo neke aranžmane i obveze na kojima se radilo deset godina. Izgleda da sam bio naivan i pogriješio“, rekao je Milanović i najavio da će poziv ponovno uputiti jer, kako je naglasio, radi se o hrvatskom interesu - da napravimo nešto što je dobro za Hrvatsku.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić jutros je u Hrvatskom saboru predstavio Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, navodeći ga kao kvalitetnu platformu za promjenu na bolje "zahrđalog" odnosa države prema investicijama. "Ovo je sustav koji je potpuno zahrđao, gdje su sve žile začepljene, gdje nitko ne želi donositi odluke, i taj sustav moramo razbijati. Ovaj zakon dobra je platforma da se to promijeni", poručio je Čačić. Naglasio je kako, nakon dosadašnje defenzivne strategije, ova vlada pokušava ići s razvojnim ciklusom i ofenzivnom strategijom, ističući kako su pripreme za taj proces učinjene već i tijekom izrade zakona, u razgovoru s investitorima iz EU. Najavio je da će njegovo ministarstvo izaći sa strategijom kojom će jasno definirati nositelje i rokove investicijskih projekata. "Ako ne napravimo pomak prema gore na ljestvici konkurentnosti onda, prosim lepo, možete me prozivati i imat ćete sve razloge za to jer je to moj posao", poručio je Čačić oporbi.

ZAGREB - Niste više u oporbi već ste ministri i imate neku odgovornost za to što radite, poručio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker ministrima Radimiru Čačiću i Gordanu Marasu, prozivajući ih da u jutrošnjim uvodnim izlaganjima sa saborske govornice nisu uopće govorili o zakonu koji su trebali predstaviti. Nakon stanke, koju je u ime HDZ-a zatražio nakon Čačićevog i Marasovog predstavljanja prijedloga zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, Šuker je naglasio potrebu da se rasprava o tom bitnom zakonu, koji HDZ podupire, usmjeri prema potrebama hrvatskih poduzetnika te investitora. "Svaki dobronamjeran i normalan čovjek će poduprijeti bilo kakvu mjeru koja će pomoći hrvatskom gospodarsvu", poručio je Šuker. No, naglasio je, u HDZ-u su od ministara koji predstavljaju zakon ipak očekivali da govore o zakonu, "a ne da pričaju balalajke", na što je reagirao predsjedavajući Nenad Stazić te ustvrdio kako je balalajka žičani instrument.

ZAGREB - Ministarstvo obrane RH danas je u priopćenju ocijenilo neistinitima navode o "opasnom izvlačenju" pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu što ih je u članku pod naslovom "Drama u Kabulu, Posudili helikopter i izvukli 18 Hrvata iz opkoljene vojne baze" objavio današnji "Jutarnji list". "Navodi u tekstu autora Krešimira Žabeca objavljenom u Jutarnjem listu, danas, 20. rujna 2012. o 'opasnom izvlačenju' pripadnika OS RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu nisu istiniti", navodi se u reakciji iz Ministarstva obrane RH. Iz MORH-a pojašnjavaju da su, helikopterom koji se spominje u tekstu, pripadnici hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima u dva leta prevezli pripadnike mentorskog tima iz Škole vojne policije u Kabulu na aerodrom.

ZAGREB - Radnici Tvornice željezničkih vozila Gredelj današnji su prosvjed započeli ispred starog pogona Gredelja u Trnjanskoj u lici, odakle su krenuli prema upravnoj zgradi Hrvatskih željeznica u Mihanovićevoj ulici, a potom prema sjedištu Vlade na Markovu trgu. Radnici prosvjeduju protiv smanjenja broja zaposlenih i podjele tvrtke na dva dijela kao i protiv otvaranja stečaja, a brojni prosvjednici, uz zvižduke i povike te transparente, prozivaju članove Vlade za propast Gredelja a Upravu HŽ-a pozivaju na odlazak. Gredelj bi, prema planovima uprave i vlasnika - HŽ Putničkog prijevoza, trebao biti podijeljen na dva društva - Gradnju vozila i Tehničke servise u kojima bi ukupno radilo nešto više od 700 radnika. Trenutno je u Gredelju 1.465 zaposlenih. Za sindikate je prihvatljiv model s jednom tvrtkom i dvije organizacijske jedinice, a ne podjela na dvije tvrtke.

ZAGREB - Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić pozvala je danas Vladu da razgovara s radnicima Gredelja, tvrtke koja ide u stečaj, a 1465 zaposlenih u njoj strahuje za svoju budućnost. "Ako je vlast, kako tvrdi, socijalno osjetljiva zašto ne sjedne s radnicima i ne razgovara. Ako padne Gredelj, znači li to da će pasti i Končar i Đuro Đaković", zapitala se Tomašić na konferenciji za novinare u Hrvtskom saboru. Od vlade, kazala je, očekuje da kaže radnicima Gredelja što mogu očekivati, kako bi se mogli snaći. HSP-ovci su također izrazili i sumnju u to da netko pokušava uništavanjem Gredelja doći do vrijednih Gredeljevih nekretnina. Čelnica HSP-a osvrnula se i na nastup premijera Zorana Milanovića na Aktualnom satu u Hrvatskom saboru. "Premijer je nas koji smo došli iz dijaspore prozvao kako ne razumijemo i ne volimo Hrvatsku. Ne razumijemo ovakvu Hrvatsku u kojoj su podobnost i poslušnost ispred svega, a sposobnost se ismijava", rekla je Tomašić.

OSIJEK - Bivši osječki gradonačelnik i sadašnji nezavisni gradski vijećnik Gordan Matković te županijski vijećnik s njegove Nezavisne liste Goran Ilić pristupili su danas u Osijeku Hrvatskoj stranci prava - Ante Starčević (HSP-AS). Na konferenciji za novinare Matković je kazao kako će njegova nova stranka ovime postati parlamentarna u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini, gdje će u klubu od 3 vijećnika, dvojica biti članovi HSP-AS, dok će u osječkom Gradskom vijeću, u klubu od 3 vijećnika, on biti jedini član stranke.

ZAGREB - Na suđenje petorici bivših hrvatskih vojnika optuženih za zlostavljanje ratnih zarobljenika i civila u tzv. konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu danas nije došao nitko od troje svjedoka, bivših zatočenika i žrtava zlostavljanja. Milena Adamović, Milka Badrić i Slobodan Kukić trebali su svjedočiti o fizičkim, psihičkim i seksualnim zlostavljanjima u Kerestincu, no, iako im je sudski poziv uredno dostavljen nisu se pojavili u sudnici zagrebačkog Županijskog suda.

SPLIT - Splitska je policija otkrila još jednog krivotvoritelja vozačke dozvole protiv kojega je podnijela kaznenu prijavu, te se tako broj prijavljenih za to kazneno djelo povećao, doznaje se danas u toj policijskoj upravi. Splitski inspektori su u srijedu dovršili kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim Kaštelaninom za kojega se sumnja da je tijekom 2008. godine nabavio krivotvorenu vozačku dozvolu Republike Kamerun, nakon čega je 6. svibnja 2009. godine temeljem takve isprave zatražio i dobio vozačku dozvolu u Republici Hrvatskoj.

VIROVITICA - Policija je jučer u nadzoru prometa u Virovitici zatekli 32- godišnjaka s opojnom drogom, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je policija zaustavila mercedes zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnjak, koji se nakon zaustavljanja žurno udaljio prema središtu grada, gdje je kroz prozor automobila odbacio paket s drogom, priopćeno je iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

KRAPINA - Policija je jučer na temelju naloga Prekršajnoga suda u Zlataru izvršila pretragu kuće i drugih prostorija koje koriste 50-godišnji i 19-godišnji hrvatski državljani s područja Stubičkih Topčica te pronašla 66 komada raznoga streljiva, ručnu bombu bez detonatora, koje je osumnjičeni neovlašteno držao, priopćila je jutros Policijska uprava krapinsko-zagorska. Policija je, kako ističe, u navedenoj pretrazi našla i jednu biljku marihuane.

DUBROVNIK- Kazališe "Marina Držića" u novoj sezoni za publiku će pripremiti sedam premijernih naslova, a sezonu otvara drama "Otac" autora Elvisa Bošnjaka koju će na Maloj sceni Teatra Bursa 19. listopada postaviti Joško Juvančić. Premijera predstave Uga Bettija "Zločin na kozjem otoku" koju režira Georgij Paro, na programu je 26. listopada. U novoj sezoni na scenu će biti postavljena i komedija Georgesa Feydeaua "Ne vrti se okolo gola golcata" u režiji Maje Šimić, potom komad Alana Ayckborna "Kako voli druga strana" koji režira makedonski redatelj Dejan Projkovski.

ZAGREB - Izložba modnog dizajna "ULUPUH-ov modni genotip", koja u koncepciji i selekciji Ane Lendvaj predstavlja sukus oblikovnog rada članova Sekcije za oblikovanje odijevanja Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), otvorit će se 2. listopada u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. Izložba je osmišljena u povodu 35. godišnjice djelovanja Sekcije, no nije retrospektivne prirode već, po riječima Ane Lendvaj, prenosi modul oblikovne poetike autora, odnosno njihov 'modni genotip' koji se iščitava u svakom radu vrijednom izlaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙