FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: potvrđene presude za 23 agenta CIA-e

RIM, 19. rujna 2012. (Hina/AFP) - Najviši talijanski sud, Kasacijski sud u Rimu, u srijedu je potvrdio zatvorske kazne izrečene u odsutnosti agentima CIA-e zbog otmice egipatskog imama Abua Omara u Milanu 2003. godine.

U prosincu 2010. Prizivni sud osudio je 22 agenta CIA-e i jednog pilota američkog ratnog zrakoplovstva na sedmogodišnje i jednu devetogodišnju zatvorsku kaznu, a nju je dobio bivši čelnik CIA-e u Milanu Bob Seldon Lady.

Prvostupanjski sud odredio je kazne zatvora u trajanju od pet do osam godina.

Svi osuđeni agenti su u bijegu i, po izvorima pri talijanskom ministarstvu pravosuđa, to će ministarstvo od SAD zahtijevati njihovo izručenje. Određena je zapljena Ladyjeve kuće, koja se nalazi na talijanskom tlu.

Kasacijski sud je istodobno zatražio da se bivšem načelniku talijanske vojne obavještajne službe (Sismi) Nicolu Pollariju i njegovom nekadašnjem pobočniku Marcu Manciniju ponovno sudi na Prizivnom sudu, koji je za obojicu potvrdio oslobađajuće presude prvostupanjskog suda, iako je državni odvjetnik tražio kazne od 12 i 10 godina zatvora.

Egipatski imam Abu Omar, punim imenom Hasan Mustafa Osama Nasr, otet je 2003. na jednoj milanskoj ulici i zrakoplovom prebačen u Egipat na ispitivanje, gdje je, tvrdi, bio sedam mjeseci mučen. U vrijeme otmice uživao je azil i imao boravište u Italiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙