FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 20. rujna

ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 20. rujna

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka)

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu sjednice su uz ostalo konačni prijedloga zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, konačni prijedloga zakona o osobnom imenu, izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava, dopune Zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, izmjene Zakona o elektroničkim medijima te prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora. Pred ministrima će biti i prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o sastavljanju i predaji Izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskalnih pravila, prijedlog odluke o postupku realizacije dodatnog investicijskog ciklusa cestogradnje na javnim cestama, prijedlog uredbe o uvođenju izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju, prijedlog izmjena Uredbe o Carinskoj tarifi za 2012. godinu, prijedlog odluke o otpisu dijela zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup te zakup za ribnjake i naknade za koncesiju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH, kao i prijedlog odluke o odricanju od prava na pretvaranje tražbine u vlasnički udjel Brodograđevne industrije Split d.d. te . Na dnevnom redu sjednice je i Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava, za razdoblje od 1. ožujka do 14. rujna 2012. godine, Prijedlog zaključka o prestanku važenja Zaključka o pokretanju pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora trgovačkih društava i ustanova u natpolovičnom vlasništvu RH te prijedlog amandmana Vlade na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

ZAGREB - Sjednica saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj će se razmatrati utvrđivanje liste kandidata za izbor devet članova programskog vijeća, četiri člana nadzornog odbora te za izbor glavnog ravnatelja HRT-a (13,30 sati, dvorana I. Mažuranića).

LEPOGLAVA - Šesnaesti međunarodni festival čipke Lepoglava 2012. održat će se pod nazivom "Stare i nove europske čipkarske tradicije", a otvorit će ga ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Ovogodišnji festival održava se i u čast 100. obljetnice rođenja i 20. obljetnice smrti Danice Broessler, jedne od najistaknutijih čipkarica koja je djelovala unutar lepoglavske čipkarske škole između dva rata. Festival čipke traje do 23. rujna i obuhvaća niz izložbi radova iz privatnih i javnih zbirki te radionice i predavanja (18 sati).

ZAGREB - Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata održat će konferencija za novinare o dosadašnjem radu i planiranom ukidanju toga ureda. Ured podsjeća se da je u saborskoj proceduri prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava 2. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja kojim bi se Ured ukinuo, a njegova djelatnost premjestila u Ministarstvo branitelja. Ured ističe da trenutačno ima u obradi tridesetak masovnih grobišta, da je dvadeset lokacija spremno za probna otkopavanja odnosno iskopavanja. U pozivu na konferenciju Ured navodi da je dosad otkopana masovna grobnica Obernjak (Zagrebačka gora) u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci 36 osoba a prema dokazima kojima raspolaže Ured, riječ je o dijelu "nestalih" pacijenata i bolničkog osoblja iz bivšeg lječilšta Brestovac na Sljemenu (11 sati, Savska cesta 47, Zagrepčanka).

ZAGREB - Dodjela "Nagrade Vicko Andrić" za 2011. godinu koja se dodjeljuje za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj – za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima, istraživanje i dokumentiranje kulturnih dobara; razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke te unapređenje sustava zaštite kulturne baštine. Pored godišnje nagrade dodjeljuje se i nagrada za životno djelo istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radnom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro za Republiku Hrvatsku. "Nagrada Vicko Andrić" dodjeljuje se osmi put, a nagrade će dobitnicima uručiti ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić (14 sati, Galerija Klovićevi dvori).

ZAGREB - Okrugli stol "Zaboravljena povijest Zagreba: Spomen-park Dotrščina i suvremeno bilježenje sjećanja u javnom prostoru" održat ć se u organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, a izlagat će stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Documenta ističe da je Spomen-park Dotrščina mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba - tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine fašisti su ubili oko 18.000 Zagrepčana i Zagrepčanki, od kojih je nekoliko tisuća strijeljano na području Dotrščine, a strijeljanja na Dotrščini bilo je i u poraću, od strane pobjednika. Dosadašnji broj žrtava utvrđen je znanstvenim istraživanjima koja nisu završena, pa broj nije konačan (10 sati, Kuća ljudskih prava, Selska 112c)

ZAGREB - Konferencija za medije u povodu otvorenja novih izložaba Miljenka Horvata - Traganja Retrospektiva i Antuna Motike - Eksperimenti Od Futuropolisa do Muzike svjetla te najave događanja jesen/zima 2012. u prostorima MSU-a i u inozemstvu (11 sati, u prostoru za povremene izložbe na 1. katu MSU-a, Avenija Dubrovnik 17)

ZAGREB - Promocija knjige Boška Zuckermana "Psihologija holokausta" o kojoj će govoriti glavni urednik Ivo Goldstein, te sam autor (19 sati, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Mažuranićev trg 6)

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Mate Kovačević

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙