FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tafra s litavskim generalom o zajedničkim projektima

ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra primila je u srijedu načelnika Glavnog stožera Litve generala pukovnika Arvydasa Pociusa s kojim je razgovarala o razvijanju zajedničkih projekata u sklopu koncepta Pametne obrane NATO-a, sudjelovanju hrvatskih i litavskih vojnika u međunarodnim misijama te o razvoju obrambenih sposobnosti u okviru NATO-a, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Kao priliku za razvoj suradnje Tafra je navela mogućnost uključivanja Litve u hrvatsko-češki projekt obuke pilota helikoptera, suradnju specijalnih snaga te suradnju na području obuke pasa vodiča.

General pukovnik Pocius zahvalio je na suradnji u području obuke pilota helikoptera za letenje u planinskom području koja je započeta 2010. godine, pri čemu je istaknuo da su do sada četiri grupe litavskih helikopterskih posada prošle takvu obuku, što je za pretežito ravničarsku zemlju poput Litve od velikog značaja.

On je Tafri predstavio projekt Centra za energetsku sigurnost u kojem uz Litvu sudjeluje još pet zemalja i kojemu je cilj zadržati borbene sposobnosti u uvjetima kad konvencionalni izvori energije nisu dostupni.

Pocius se također susreo i s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom pukovnikom Dragom Lovrićem s kojim je razgovarao o transformaciji hrvatskih Oružanih snaga i integraciji u NATO, sudjelovanju u međunarodnim vojnim operacijama i zajedničkom sudjelovanju u međunarodnim vojnim vježbama, školovanju i obuci te stanju u regiji.

U okviru trodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj, general pukovnik Pocius obići će Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu te Obučni centar vodiča i službenih pasa u Dugom Selu, Bojnu za specijalna djelovanja u Delnicama, ATJ Lučko, Obučni pilotski centar u Zemuniku, te pomorsku bazu Lora u Splitu gdje će posjetiti vježbu Jackal Stone 12 te se susresti s predstavnicima Oružanih snaga Republike Litve koji sudjeluju u vježbi, navodi se u priopćenju MORH-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙