FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP-Proizvodnja s agregatom biološkog minimuma HE Lešće ušla u sustav poticaja za OIE

ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Agregat biološkog minimuma Hidroelektrane (HE) Lešće prvi je projekt za kojeg je HEP-Proizvodnja ostvarila status povlaštenog proizvođača električne energije iz postrojenja koja koristi obnovljive izvore te time ostvarila pravo na poticajnu cijenu za električnu energiju koju će to postrojenje isporučivati u elektroenergetsku mrežu, istaknuto je na današnjem potpisivanju ugovora o otkupu električne energije iz tog postrojenja između Hrvatskog operatora tržišta električne energije (HROTE) i HEP Proizvodnje.

HROTE trenutno ima potpisana tri ugovora o otkupu u sustavu poticaja iz malih hidroelektrana ukupne snage svega 250 kilovata (kW), od čega je tek 30 kW u pogonu, pa veseli današnje potpisivanje ugovora i nadamo se aktivnijem ulasku HEP-Proizvodnje u sustav poticaja, kazao je direktor HROTE-a Ivor Županić koji je s direktorom HEP-Proizvodnje Damirom Magićem potpisao ugovor.

HE Lešće na rijeci Dobri instalirane je snage 42,29 megavata (MW), a u tom se objektu nalaze dvije velike proizvodne jedinice i agregat biološkog minimuma (ABM). Instalirana snaga postrojenja ABM-a je 1,09 MW, a planirana godišnja proizvodnja 7 gigavatsati (GWh).

Za električnu enegiju koja će iz ABM-a HE Lešće biti isporučena u elektroenergetsku mrežu HEP, sukladno Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ima pravo na poticajnu cijenu u fiksnom iznosu od jedne kunu po kilovatsatu (kWh), a kako je riječ o objektu koji ima i mjerljiv doprinos lokalnoj zajednici i razvoju gospodarske aktivnosti i pravo na promjenjivi dio koji može iznositi najviše do 15 posto fiksnog dijela.

Postrojenje ABM gradi se uz velike hidroelektrane, jer za takve objekte postoji obveza da se u stara korita rijeke ispušta određena količina vode kako bi se osigurao stalni biološki minimum, odnosno njihova je osnovna svrha održanje flore i faune u tim riječnim tokovima.

HEP po prvi put od 2007. potpisuje ugovor u HROTE-u, nakon pet godina ključni elektroenergetski subjekt potpisuje takva ugovor i uključuje se u sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

HE Lešće, unatoč svim sumnjama i skepsama, radi dobro, nema štetnih utjecaja na okoliš, brana ne propušta, poručio je Koračević.

ABM u hidroelektrani Lešće prvi je u nizu malih hidroelektrana (do 10 MW) s kojim HEP ide, rekao je Koračević i najavio da kompanija to planira na svojih 28 lokacija, a ukupna se vrijednost tih investicija procjenjuje na 570 milijuna eura.

Prve u nizu tih investicija kojima se planira optimalno iskoristiti vode biološkog minimuma rijeke Cetine su male hidroelektrane Peruća (2,55 MW) i Prančevići (1,2 MW), čija bi izgradnja trebala početi 2013., odnosno 2014.

Na postojećim lokacijama hidroelektrana, kako je rečeno, HEP ima mogućnost stjecanja statusa povlaštenog proizvođača za kapacitete snage približno 40 MW i to rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih agregata biološkog minimuma.

Koračević napominje i kako bi zakonske izmjene trebale ići u smjeru da u sustav obnovljivih izvora energije (OIE) uđu hidroelektrane snage do 50 MW, kao i u nizu drugih europskih zemalja.

Kada bi investicijama i revitalizacijom iskoristili potencijal svih tih lokacija imali bi 250 MW hidropotencijala u sustavu OIE, što je znatno više od 100 MW predviđenih strategijom energetskog razvitka do 2020. godine, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙