FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Xi Jinping osudio odluku Japana o kupnji spornih otoka

PEKING, 19. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Budući kineski čelnik Xi Jinping osudio je u srijedu japansku odluku o kupnji spornih otoka nazvavši je farsom i rekao je da Tokio treba "obuzdati svoje ponašanje".

Odnosi između dva najveća azijska gospodarstva jako su se urušili i pali su na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća u utorak kada je Kina obilježila godišnjicu početka japanske okupacije 1931.

Napetosti nakon četiri dana prosvjeda diljem Kine i slanja japanskih i kineskih brodova u vode oko spornih otoka i dalje ne jenjaju, kako na kopnu tako i na moru. Obje zemlje svojataju skupinu otoka Senkaku, kako ih nazivaju Japanci, ili Diaoyu, kako ih nazivaju Kinezi.

"Japan treba zauzdati svoje ponašanje i zaustaviti bilo kakve riječi i djela koja potkopavaju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Kine", rekao je Xi na sastanku s američkim ministrom obrane Leonom Panettom, a prenijela je novinska agencija Xinhua.

Očekuje se da će Xi, čiji je nedavni nestanak iz javnosti izazvao različite glasine ali je na kraju izgleda utvrđeno da se radilo o ozljedi leđa, zamijeniti Hua Jintaoa na dužnosti šefa stranke na kongresu Komunističke partije ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙