FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZNT o državnom jamstvu za Hrvatske ceste

ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZNT), na zahtjev Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, utvrdila je da državno jamstvo za kredit od 134 milijuna eura Hrvatskim cestama ne predstavlja državnu potporu, priopćeno je iz te agencije.

Naime, riječ je o sredstvima koje će Hrvatske ceste uložiti u izgradnju i održavanje državnih cesta, odnosno koristit će ih u izgradnji i održavanju infrastrukture koju je obvezna izgrađivati i održavati država.

Za gospodarenje javnim cestama, kao općem dobru koje je otvoreno svim korisnicima, potencijalnim i stvarnim, zadužene su Hrvatske ceste, a one to provode sukladno odredbama Zakona o javnim cestama i Odluci Hrvatskog sabora iz veljače 2012. o davanju suglasnosti na Financijski plan Hrvatskih cesta za 2012. i projekcije za 2013. i 2014., napominju iz Agencije.

S obzirom na to da je riječ o ispunjavanju zakonske obveze ulaganja u infrastrukturu, Agencija je ocijenila da davanjem državnog jamstva Hrvatskim cestama ne dolazi do narušavanja tržišnog natjecanja.

Istodobno, budući su Hrvatske ceste transparentno provele postupak javne nabave i izabrali najpovoljniju ponudu kredita, Agencija je ocijenila da državno jamstvo ne predstavlja potporu ni kreditnim vjerovnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙