FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Postignuća Civitas Elan projekta u Zagrebu"

ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - U okviru Europskog tjedna mobilnosti, danas je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispred Tehničkog muzeja otvorio izložbu "Postignuća Civitas Elan projekta u Zagrebu" te uručio nagrade Mariju Radakoviću, Marku Matulinu i Zvonku Radičaninu za tri najbolje fotografije izabrane na Foto-natječaju "Kretanje mojim gradom".

Mario Radaković osvojio je prvu nagradu - bicikl, za fotografiju pod nazivom "A di ćeš ti", koja prikazuje trenutak ulaska i izlaska putnika u prepun tramvaj. Fotografija je snimljena u veljači ove godine na Trgu bana Jelačića, rekao je Radaković i izrazio zadovoljstvo što je za tu fotografiju nagrađen biciklom jer su mu već tri bicikla ukradena.

Marko Matulin osvojio je drugu nagradu za fotografiju "Samo jedan na pravom putu", koja prikazuje biciklista na traci za bicikliste, a uz njega i pješake koji tu ne bi trebali biti. Zvonko Radičanin osvojio je treću nagradu za fotografiju "Spust Mesničkom", koja prikazuje spust skijaša tom ulicom pod snijegom u središtu Zagreba.

Projekt Civitas Elan proveo je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji s partnerima - Fakultetom prometnih znanosti, udrugama Odraz i Bicikl, podružnicama Zagrebačkog holdinga Čistoća i ZET te HŽ infrastrukturom, a njime je obuhvaćen širok spektar tema u cilju održive mobilnosti s motom "Građani na prvom mjestu".

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo projektom koji je počeo prije četiri godine u Ljubljani, potpisivanjem sporazuma pet gradova partnera. "Vjerujem da su kao i Zagreb, i Brno, Gent, Ljubljana i Porto, ostvarili ne samo ono što su očekivali već i mnogo više, a suočavali smo se s brojnim izazovima", rekao je.

Naglasio je da je Zagreb jedini grad u projektu Civitas Elan koji nije dosad formalno u Europskoj uniji, te da je to bio prvi i financijski i organizacijski zahtjevan europski projekt koji je osim gradske administracije uključio znanost, gradska i državna javna poduzeća i ustanove, udruge civilnog društva i građane.

"Taj entuzijazam, to znanje, tu energiju, tu viziju koju su naši partneri uključili u ove četiri godine, uvjeren sam da će još više zaživjeti i kad i formalno postanemo istinska europska metropola, iako de facto po mnogim standardima i uzusima to i danas jesmo", rekao je.

Bandić je podsjetio da je Zagreb 2008. i 2011. godine bio finalist izbora Europskog tjedna mobilnosti te ustvrdio kako to znači da je Gradska uprava zadnjih 12 godina puno uložila, kako u infrastrukturu tako i u standard prijevoza putnika.

Upitan od novinara je li se odustalo od Park@Ride sistema na parkiralištu kod Paromlina, Bandić je odgovorio da je bio skeptik kada je to dio kolega branilo. "Taj eksperiment od godinu dana nije uspio i moja inicijativa je da se uvede dnevna karta od 10 kuna i budite sigurni da će za mjesec dana taj parking biti pun", rekao je. Dodao je da se tim eksperimentom izgubilo dosta sredstava ali, kako je rekao, na njemu su kolege nešto naučile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙