FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora: HGI samostalno na izbore

PODGORICA, 18. rujna 2012. (Hina) - Hrvatska građanska inicijativa (HGI) objavila je u utorak da će tijekom dana crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji predati zastupničku listu s kojom će samostalno sudjelovati na prijevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori zakazanim za 14. listopada.

Čelno mjesto na listi, kako je priopćeno, pripalo je Ljerki Dragičević, dosadašnjoj zastupnici te stranke koja okuplja Hrvate u Crnoj Gori, dok je na drugom mjestu predsjednica HGI Marija Vučinović. Lista ukupno sadrži 32 kandidata, koje je podržalo 483 birača.

Po najnovijem Izbornom zakonu, Hrvatskoj građanskoj inicijativi je za ulazak u parlament potrebna podrška oko 0,35 posto izišlih birača.

Novina je ovih izbora što je predstavnici manjina prvi put imati priliku glasovati za manjinske liste.

"Naša je procjena da možemo proći taj cenzus i da ćemo imati jednog zastupnika u državnom parlamentu", rekla je novinarima predsjednica HGI Marija Vučinović.

HGI je i u prošlom sazivu imala jednog zastupnika u crnogorskom parlamentu, ali je tada bila u koaliciji s vladajućim strankama Demokratskom partijom socijalista (DPS), Mila Đukanovića i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića, dok ovoga puta na izbore izlazi samostalno.

Do sada je izbornu listu predala jedino Pozitivna Crna Gora, najmlađa stranka u Crnoj Gori, koja će, po najnovijim analizama imati značajnu ulogu u crnogorskom parlamentu.

Najviše šansi i dalje ima vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), ovoga puta u suradnju i s Liberalnom partijom (LP).

Najjaču oporbenu skupinu čini Demokratska fronta (DF), koju predvodi Miodrag Lekić, bivši veleposlanik državne zajednice Srbije i Crne Gore u Rimu, a u čijem su sastavu Nova srpska demokracija (NOVA), Pokret za promjene (PzP) i jedno krilo Socijalističke narodne partije(SNP), najače oporbene stranke koja kani samostalno izaći na izbore.

Albanske stranke izići će na izbore zasebno, a samostalan izlazak na izbore najavile su i ostale manjinske stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙