FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

PARIZ

Privrženi pas nenamjerno je propucao ruku svome gazdi skočivši na okidač puške tijekom lova na jelene u Dordogni, na jugozapadu Francuske. Iako je ostao bez ruke koja mu je morala biti amputirana u bolnici u Bordeauxu, vlasnik psa, kojeg francuski mediji navode samo kao Renea, kaže da je sam kriv. "Nije pas ništa kriv, moja je pogreška što nisam zakočio pušku", kazao je Rene radiju France Bleu. Nesreća se dogodila u nedjelju u lovištu Blue Gascony Basset pokraj Mussidana. Dva psa otrčala su za jelenom, dok je treći, najmlađi i po prvi put u lovu, ostao uz gazdu. "Tada je skočio na mene kako bi me zagrlio, mislim", rekao je Rene. "U skoku je šapom zapeo za okidač".

FUNAFUTI

Princ William i njegova supruga Kate dočekani su kraljevski u utorak u otočnoj državi Tuvalu, zadnjoj etapi njihove turneje po Aziji i Pacifiku koja završava u trenutku kad francusko pravosuđe donosi odluku protiv tabloida Closer. Gotovo polovica od 10.500 stanovnika Tuvalua, zemlje članice Commonwealtha čiji šef države je britanska kraljica Elizabeta, okupila se u glavnom gradu Funafutiju kako bi vidjelo prinčevski par. "Puno hvala na vašem šarenom dočeku", rekao je William, trideset godina nakon boravka njegove bake na tom otočju.

LOS ANGELES

Sredovječni i stariji muškarci koji uzimaju dovoljno antioksidansa u svojoj prehrani odnosno jedu dovoljno brokule i rajčice mogu imati kvalitetnije spermije od muškaraca koji ne uzimaju dovoljno antioksidansa, pokazalo je američko istraživanje. Znanstvenici su utvrdili da su muškarci stariji od 45 godina, koji su uzimali najviše vitamina C i E, folata i cinka, imali manje oštećenja na DNK u spermijima, navodi se u radu objavljemom u časopisu Fertility & Sterility. Sa starenjem muškaraca raste broj oštećenja na DNK spermija. Ovo istraživanje ipak ne dokazuje da antioksidansi sami izravno popravljaju kvalitetu spermija ili povećavaju izglede za zdravu trudnoću.

LOS ANGELES

Američki tinejdžeri koji mobitelima šalju seksualno eksplicitne poruke ili fotografije sedam su puta skloniji rizičnom seksualnom ponašanju, utvrdilo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics. Prema istraživanju provedenom prošle godine seksualno eksplicitne poruke ili slike pošalje svaki sedmi losangeleski tinejdžer i u njihovom su slučaju sedam puta veći izgledi da su seksualno aktivni u odnosu na vršnjake koji nikad nisu slali takve poruke ili fotografije. "Ono što smo stvarno željeli doznati je postoji li veza između slanja eksplicitnih poruka i rizičnog ponašanja. I odgovor je prilično glasno da", kazao je Eric Rice, znanstvenik s južnokalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu koji je vodio istraživanje.

BOSTON

Microsoft je pozvao korisnike Windowsa da besplatno instaliraju novi dio sigurnosnog softvera kako bi zaštitili računala od virusa koji se pojavio u Internet Exploreru. Taj sigurnosni problem koji može omogućiti hakerima da preuzmu kontrolu nad zaraženim računalima mogao bi pogoditi milijune korisnika Windowsa. Microsoft je objavio da će na svojoj internetskoj stranici savjetovati korisnike kako da instaliraju sigurnosnu zakrpu kao privremenu mjeru, dok tvrtka trajno ne riješi problem i na tržište plasira potpuno zaštićenu verziju Explorera.

BEČ

Naziv "Mozart", sinonim za austrijske slastice, nije zakonom zaštićena niti tko može polagati ekskluzivno pravo na nju, objavila je u ponedjeljak austrijska radio-televizija pozivajući se na stručnjake za tržišni monopol. Svi proizvodi od marcipana, čokolade i slične slastice mogu se u Austriji slobodno prodavati pod nazivom "Mozart", pojasnila je austrijska radio-televizija. Proizvođač slastica iz Salzburga zatražio je 2007. od nadležnih vlasti da uz dotadašnje proizvode pod tim nazivom zaštićeni status i za liker. Zahtjev za zaštitu likera "Mozart" odbijen je ove godine, s obrazloženjem da ljudi s markom "Mozart" povezuju određeni okus a ne proizvode, te da se stoga ne može zakonom zaštititi.

NEW YORK

Apple je u ponedjeljak objavio da su u prvih 24 sata rezervacija naručena dva milijuna primjeraka novog multimedijskog mobitela iPhonea 5, što je dvostruko više od prethodnog modela. iPhone 5 će se pojaviti u trgovinama u devet zemalja od 21. rujna, ali je putem interneta moguće rezervirati taj mobitel. "Odaziv kupaca bio je fantastičan", rekao je šef marketinga Applea Philip Schiller. "Potražnja je nadmašila početnu ponudu ... premda će većina rezerviranih mobitela kupcima biti isporučena 21. rujna, moguće je da mnogi neće dobiti svoj primjerak do listopada", rekao je Schiller.

NANTERRE

Kate Middleton i princ William podignuli su u ponedjeljak na sudu u francuskome gradu Nanterreu tužbu protiv časopisa Closer koji je objavio fotografije vojvotkinje od Cambridgea u monokiniju, a preuzeli su ih dosad po jedan irski i talijanski časopis. Tužba zbog "kršenja prava na privatnost" podnesena je protiv jednog ili više fotografa koji su snimili britanski par u privatnoj rezidenciji na jugu Francuske, ali i protiv medija koji su snimke objavili.

WASHINGTON

Ženka orijaške pande koju je Kina posudila Sjedinjenim Državama i koja živi u zoološkom vrtu u Washingtonu donijela je u nedjelju na svijet mladunče, što je prilična rijetkost u zatočeništvu za tu vrstu, doznaje se u ponedjeljak od veterinarke te ustanove Suzan Murray. Mama Mei Xiang okotila je mladunče u nedjelju ujutro i "pozorno ga prati, premda izgleda umorno", rekla je Murray. Spol mladunčeta nije poznat. Majku i njezinu prinovu prati se preko webkamere. Pande su ugrožena vrsta: u Kini ih ima tek 1.600 primjeraka koji slobodno žive u prirodi a 300 ih je u zatočeništvu diljem svijeta.

BERLIN

Dvojica naoružanih muškaraca orobila su u subotu samoposlugu u Duesseldorfu ali im je 'ulov' bio više nego slabašan: kasica prasica u kojoj je bilo 20 centa i ... dvije čokoladice, doznaje se u ponedjeljak od njemačke policije. Maskirani razbojnici upali su u trgovinu i jedan od njih je zaprijetio trgovcu pištoljem. No oglasio se alarm i oni su pobjegli, rekla je duesseldorfska policija u priopćenju. "Po načinu na koji su postupili, čini se da nisu profesionalci", istaknuo je glasnogovornik policije za dnevni list Bild. "Počelo je kao kriminalistički roman a završilo se kao lakrdija", komentirao je popularni list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙