FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Zavjetni darovi Kotorske biskupije: nakit i medalje od 16. do 20. stoljeća"

KOTOR, 18. rujna 2012. (Hina) - Izložba "Zavjetni darovi Kotorske biskupije: nakit i medalje od 16. do 20. stoljeća" otvorena je u kotorskoj palači "Grgurina" u povodu 60. obljetnice Pomorskog muzeja Crne Gore.

Izložba prvi puta javnosti u Crnoj Gori prikazuje iznimno vrijedne zavjetne darove Kotorske biskupije, nakit i medalje koje je biskupija dobila u razdoblju od 16. do 20. stoljeća. Izloženo je približno 140 predmeta iz fundusa zavjetnih darova Kotorske biskupije, a najvredniji među njima je medaljon iz 16. stoljeća.

Tom se izložbom, koja je sinoć otvorena, Crna Gora prije dvije godine predstavila u Veneciji u Nacionalnoj knjižnici Marciana.

Prigodom obljetnice muzeja generalnom vikaru Kotorske biskupije don Antonu Belanu dodijeljena je nagrada "Merito Navali" Pomorskoga muzeja Crne Gore u Kotoru. Nagrada je ustanovljena 2004. godine, a dodjeljuje se pojedincima koji su dali velik doprinos uspješnom radu i afirmiranju muzeja

Don Anton Belan nagrađen je zbog brige za ogromno kulturno blago u posjedu kotorske katedrale i biskupije, koje on najbolje poznaje, obrazložila je ravnateljica muzeja Mileva Pejaković Vujošević. "Prvi je bogatu sakralnu riznicu Biskupije predstavio u prostoru Muzeja u više navrata, počevši izložbom 1998. godine", naglasila je dodavši da je muzejska zbirka u katedrali Svetog Tripuna značajna kulturna ponuda ne samo Kotora već i države Crne Gore.

Don Belan je sudjelovao i u izdavanju turističkog vodiča katedrale i njezine riznice, zatim na dvije velike izložbe koje su predstavile Crnu Goru u Zagrebu i Veneciji.

Nagrada "Merito Navali" naziv nosi po svilenoj, počasnoj zastavi, koju je kapetan Ivo Visin s Prčnja dobio od cara Franje Josipa 1860. godine za plovidbu oko svijeta jedrenjakom Splendido od 1852. do 1859. godine. Zastava se danas čuva u Biskupskom ordinarijatu u Kotoru

Pomorski muzej Crne Gore Kotor razvio se iz zbirke bratovštine Bokeljske mornarice 1880. godine, a 1952. otvoren je u palači "Grgurina" koja je pripadala plemićkoj obitelji Grgurina (Gregorina) koja se potkraj 17. stoljeća doselila u Kotor iz Kopra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙