FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku o otkazivanju Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, priopćeno je iz Vlade. Otkazni rok je tri mjeseca od dana stupanja na snagu odluke, istekom kojih TKU za službenike i namještenike u javnim službama prestaje važiti, navodi se u samoj odluci koja stupa na snagu danas, odnosno danom donošenja, a objavit će se u Narodnim novinama. Otkazivanje TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama bilo je najavljeno nakon što je propao proces mirenja s četiri sindikata javnih službi, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je najavio da će Vlada otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom ugovoru. Mrsić se, naime, danas sastao sa čelnicima četiriju sindikata javnih službi koji su pristali na izmjene TKU-a, a ti su sindikati zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi najavili da su spremni sudjelovati u pregovorima o novom TKU-u, u kojem će Vlada ponuditi isto što je i dosad nudila javnim službama - smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je u razgovoru sa čelnicima četiriju sindikata javnih službi koji su pristali na izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) najavio odluku Vlade, da će zbog propasti procesa mirenja s druga četiri sindikata javnih službi, otkazati postojeći TKU i započeti pregovore o novom ugovoru. Sindikati zdravstva, liječnika, kulture i socijalne skrbi spremni su sudjelovati u pregovorima o novom TKU-u, u kojem će Vlada ponuditi isto što je i dosad nudila javnim službama - smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća. Ti sindikati očekuju da Vlada neće kažnjavati njihove članove smanjenjem plaća zato što su sindikati osnovnih i srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara odbili Vladinu ponudu inzistirajući da im se sva ukinuta materijalna prava isplate retroaktivno. Nećemo dozvoliti da se našim članovima koeficijenti za plaće smanjuju za 10 posto, istaknula je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek. Poštujemo demokratsko pravo svakog sindikata da odbije Vladin prijedlog, ali ne mogu zbog toga stradati sindikati koji su prihvatili ponudu jer su znali da se u sadašnjoj situaciji moraju nečega odreći, rekla je Avberšek koja se nada da će javne službe kroz neko vrijeme ipak ponovno imati TKU, makar i s privremeno manjim pravima.

ZAGREB - Cijene motornih benzina od ponoći će biti niže za 13 odnosno 14 lipa po litri, eurodizel će pojeftiniti za pet lipa, dok će cijene lož ulja porasti za tri, odnosno četiri lipe, a plavog dizela za 14 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 18. rujna do 1. listopada. U tom razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 može biti 11,10 kuna po litri, što je 13 lipa manje od dosadašnje maksimalne cijene od 11,23 kune. Za 14 lipa po litri od ponoći će pojeftiniti eurosuper 98 i eurosuper 100, pa najviša cijena eurosupera 98 u iduća dva tjedna može biti 11,47 kuna (do sada 11,61 kunu), a najvišu cijenu eurosupera 100 je 11,72 kune (do sada 11,86 kuna). To je prvo pojeftinjenje motornih benzina nakon više od dva mjeseca, jer se od 10. srpnja bilježio njihov neprestani rast, a od sutra će nešto niža, za pet lipa, biti i cijena eurodizela koja je neprestance rasla od 24. srpnja. U iduća dva tjedna najviša cijena eurodizela može biti 10,33 kune (do sada 10,38 kuna). Nastavlja se pak rast cijena plinskih ulja i plavog dizela - najviša cijena običnog loživog ulja od sutra može biti 7,38 kuna prema dosadašnjih 7,35 kuna, a euro plinskog ulja 7,63 kune (do sada 7,59 kuna). Najviše će, za 14 lipa, poskupiti plavi dizel, jer je Ministarstvo najvišu cijenu tog goriva namijenjenog poljoprivrednicima i ribarima utvrdilo na 6,59 kuna (do sada 6,45 kuna).

ZAGREB - Dva od tri graditeljska projekta u Hrvatskoj koji su već u izvedbi ili tek u nju kreću imaju osmišljene i ugrađene postavke zelene gradnje, što pokazuje određeni razvoj i zrelost tržišta čime Hrvatska slijedi i praksu iz EU i jedna je od dobrih činjenica u tom segmentu kojima se Hrvatska može pohvaliti tijekom obilježavanja ovotjednog Svjetskog tjedna zelene gradnje. Istaknula je to na današnjem susretu s novinarima predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj Vedrana Likan najavljujući aktivnosti u povodu Svjetskog tjedna zelene gradnje, koji se tradicionalno obilježava u rujnu, ove godine od 17. do 21. rujna. Najavljeno je i održavanje prvog međunarodnog sajma razvoja, proizvodnje i investicija u zelenom gospodarstvu u Hrvatskoj, u Zagrebu, od 25. do 27. listopada pod nazivom "Greenvest: Invest in Green Croatia". Za sajam su se već prijavili brojni domaći i strani sudionici, odnosno predstavnici tvrtki, gradova, općina i institucija čiji su investicijski projekti zelene gradnje vrijedni više od 400 milijune eura i od kojih su neki već krenuli. Među njima su i projekti vjetroelektrane Senj, geotermalne elektrane Slatine, naselja niskoenergetskih kuća u Jastrebarskom, itd.

ZAGREB - Zagrebačka banka od danas je uvela stambene kredit u kunama za razne vrste intervencija u stambenom prostoru i na stambenim objektima te za provođenje procesa legalizacije nekretnina, izvijestili su iz te banke. Ovaj kunski kredit odobrava se u iznosu do 200.000 kuna na rok do 15 godina. Njegove namjene mogu biti dovršenje, dogradnja i rekonstrukcija te unutarnje uređenje/adaptacija stambenih objekata, komunalno uređenje građevinskog zemljišta, poboljšanje energetske učinkovitosti i legalizacija stambenih objekata (ishodovanje rješenja o izvedenom stanju uključivo plaćanje svih potrebnih komunalnih naknada i ostalih troškova). Kamatna stopa za kunske stambene kredite je promjenjiva i razlikuje se s obzirom na namjenu te iznosi 5,75 posto za namjenu poboljšanja energetske učinkovitosti, 5,95 posto za unutarnje uređenje (adaptaciju), dovršenje, dogradnju ili rekonstrukciju kuća za stanovanje te 6,45 posto za legalizaciju stambenih nekretnina. Za korisnike kredita koji imaju redovito primanje na tekući račun u Zagrebačkoj banci kamatna se stopa umanjuje za dodatnih 0,25 postotnih poena.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex nakon rasta sedam trgovinskih dana zaredom, danas je blago pao, za 0,05 posto na 1.715,59 bodova, dok je Crobex10 ojačao za 0,21 posto, na 939,83 boda, a redovni promet Burze iznosio je svega 6,1 milijun kuna. Jedina dionica s milijunskim prometom bila je dionica Ingre. Promet Ingrinom dionicom iznosio je 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 4,96 posto, na 4,98 kuna. U petak je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila Đuri Đaković Holdingu objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre, a cijena koju se Đaković obvezuje platiti iznosi 6 kuna po dionici. Obveza objave dobrovoljne ponude za preuzimanje odnosi se na sve redovne dionice Ingre. Holding Đuro Đaković uvjetovao je svoju ponudu dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre. Današnji pad cijene dionice Ingre pokazuje da su ulagači sumnjičavi hoće li se u ponudi dosegnuti taj prag. Druga po prometu danas je bila dionica HT-a sa 498,5 tisuća kuna, a cijena joj je pala 0,57 posto, na 198,01 kunu. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe koje je protrgovano za 427,7 tisuća kuna uz nepromijenjenu cijenu od 221 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙