FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: proces protiv načelnika policije i Boovog suradnika

CHENGDU, 17. rujna 2012. (Hina/AFP) - Sudski postupak protiv policijskog načelnika Wanga Lijuna, nekadašnjeg pobočnika degradiranog kineskog političkog čelnika Boa Xilaija, počeo je u četvrtak bez nazočnosti javnosti pred sudom u Chegduu na jugoistoku zemlje, izjavio je njegov odvjetnik za AFP.

"Proces protiv Wanga Lijuna počeo je jutros", rekao je Wang Yuncai, čiji će klijent pred sudom odgovarati za optužbe o zloporabi ovlasti i korupciji u sklopu velikog skandala koji potresa kinesku Komunističku partiju.

Iz suda su bili najavili početak suđenja za utorak, ali je iz nepoznatih razloga počelo dan prije.

Wang je bivši načelnik ureda za javnu sigurnost u Chongqingu, a istodobno je bio dogradonačelnik tog grada-provincije od 3 milijuna stanovnika.

Desna ruka Boa Xilaija, nekad vrlo utjecajnog generalnog sekretara Komunističke partije Chongqinga, bio je na čelu oštre borbe protiv korupcije u tom velegradu, a cijelu su operaciju pratile optužbe za kršenja ljudskih prava.

U veljači je Wang, brutalno maknut sa svih položaja nakon pada njegovog mentora Boa, potražio azil u američkom konzulatu u Chenguu, gdje je otkrio nekoliko teških zlodjela koja su počinjena u Chonqingu, među ostalim i ubojstvo jednog Britanca koje je počinila Gu Kalai, supruga Boa Xilaija, koja je za taj zločin prošli mjesec osuđena na uvjetnu smrtnu kaznu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙