FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravobranitelj: izručenje turske novinarke protivno standardima zaštite ljudskih prava

ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić u pismu upućenom danas Ministarstvu pravosuđa istaknuo je da stoji na stajalištu da bi Republika Hrvatska izručenjem turske novinarke Vicdan Oezerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil.

Predstavnici Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja 30. kolovoza ove godine posjetili su Vicdan Oezerdem u Zatvorskoj bolnici, stoji u pismu pučkog pravobranitelja. Iz razgovora s Vicdan Oezerdem i prikupljene dokumentacije proizlazi da je u Turskoj uhićena zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije i slobode govora te je tijekom izvršavanja kazne zatvora bila izvrgnuta višegodišnjem mučenju.

Nesporno je da bi se izručenjem u konkretnom slučaju postupilo suprotno članku 33. Ženevske Konvencije o statusu izbjeglica, članku 3. stavci 1. i. 2. Europske konvencije o izručenju, praksi Europskog suda za ljudska prava u predmetima donesenima temeljem opasnosti od povrede članka 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (npr. Garayev protiv Azerbajdžana), članku 12. stavak 1. točka 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, odredbama Zakona o azilu te drugih relevantnih propisa, smatra pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙