FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Čovjek, duša, kamen i more" u povodu Dana HRM

SPLIT, 17. rujna 2012. (Hina) - “Čovjek, duša, kamen i more” naziv je izložbe maketa povijesnih brodova i kamenih crkava otvorene danas u Domu Hrvatske vojske u Splitu u povodu obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 21. obljetnice njena osnutka.

Na izložbi, koja će trajati do 21. rujna, predstavljeno je 16 maketa povijesnih brodova koji su plovili jadranskim morem te 11 maketa kamenih crkava izgrađenih od bračkog kamena, čiji su autori Mili Šantić i Joško Radić sa Brača.

Akademski slikar Josip Botteri je otvarajući izložbu istaknuo kako je nakon mnogo stoljeća uspostavljena prije 21 godinu Hrvatska ratna mornarica koja brani naše more koje, kako je rekao, skriva kosti naših predaka.

“Izložba svjedoči o hrvatskoj tradiciji, a mnogi koji su, ne tako davno, spominjali hrvatsko ime završavali su u zatvoru”, kazao je Botteri.

Makete zvonika crkava i brodova, po Botterievim riječima, svjedoče o graditeljskom umijeću u stvaralaštvu naših predaka. Istaknuo je kako izložene makete kamenih crkava mogu budućim naraštajima poslužiti za rekonstrukcije tih crkava kada one bud vremenski dotrajavale.

Generalni vikar u mirovini Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić je podsjećajući na utemeljenje HRM-e, istaknu kako je važno “da znamo poštivati žrtvu naših branitelja”.

“Kamen izloženih maketa crkava je produhovljen, a također je produhovljeno i drvo izloženih maketa brodova. To znači da je duh duboko ušao u našu umjetnost”, rekao je mons. Šantić.

Autor izloženih maketa brodova Mili Šantić je podsjetio kako se brodomaketarstvom bavi od 1997. godine te da je do sada na državnim prvenstvima u brodomaketarstvu osvojio 2 srebrne i 7 brončanih medalja.

“Ove ću godine po prvi puta sudjelovati i na Svjetskom prvenstvu brodomaketarstva koje počinje 22. rujna u Rijeci gdje ću se natjecati s maketom broda ‘Dubrovačka koka’ iz 16. stoljeća”, rekao je Šantić.

Izaslanstva HRM su danas na splitskom Gradskom groblju Lovrinac položila vijenac na grobu prvog zapovjednika HRM-a admirala Svete Letice i ispred spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, te na mjesnom groblju na otoku Braču – na grobu admirala Vida Stipetića koji je naslijedio admirala Leticu na dužnosti zapovjednika HRM-a.

U povodu Dana HRM i 21. obljetnice osnutka HRM večeras će rock bend 6. flote Sjedinjenih američkih država održati koncert na splitskoj rivi.

Središnja proslava Dana HRM i 21. obljetnice njena osnutka održana je u subotu u Podgori kojoj je nazočio i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović.

Dan HRM obilježava se u znak sjećanja na 18. rujna 887. godine kada je Knez Branimir pobjedom nad Mlečanima osujetio njihove planove za zauzimanje istočne obale Jadrana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙