FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CAPE CANAVERAL

Raketoplan Endeavour kreće ovaj tjedan na svoju posljednju misiju, ali umjesto u svemir zaputit će se iz Cape Canaverala preko Sjedinjenih Država prema muzeju u Los Angelesu. Endeavour, koji je izgrađen kao zamjena za u eksploziji uništeni shuttle Challenger, prebacit će se na specijalno modificiranom Boeingu 747 u Los Angeles, gdje će ga od 30. listopada moći razgledati posjetitelji Kalifornijskog znanstvenog centra. "Konačno ćemo ga moći pokazati. To je sjajna letjelica, ali dizajnirana je krajem sedamdesetih godina. Usput smo ju modificirali i dobro nam je služila, ali vrijeme je da krenemo dalje", rekla je Kay Hire, NASA-ina astronautkinja koja je letjela na Endeavouru 2010. godine. Tijekom 20 godina Endeavour je obavio 25 misija i proveo ukupno 299 dana u svemiru.

LOS ANGELES

Akcijski SF triler "Resident Evil: Osveta" zauzeo je vodeću poziciju na američkim kinoblagajnama u prvih par dana prikazivanja, prema brojkama koje je u nedjelju objavila tvrtka Exhibitor Relations. Peti nastavak uspješnice inspirirane poznatom video-igrom u kojoj nastupaju američke glumice Michelle Rodriguez i Milla Jovovich zaradio je prvog vikenda prikazivanja 20,6 milijuna dolara. Drugo mjesto zauzela je vrlo popularna Disneyjeva produkcija "U potrazi za Nemom", sada u 3D tehnologiji, zaradivši 17,5 milijuna. Slijedi horor film "Opsjednuta" sa zarađenih 5,8 milijuna ili ukupno 41,2 milijuna od početka prikazivanja prije tri tjedna.

RIM

Talijanski tabloid Chi, u vlasništvu obitelji Berlusconi, objavio je u ponedjeljak izvanredno izdanje s fotografijama vojvotkinje od Cambridgea u toplesu. "Kate Middleton - skandal na dvoru: kraljica je gola!", piše na naslovnici časopisa iznad tri fotografije. Najveća prikazuje Kate u toplesu iza ograde na terasi, na drugoj skida gornji dio kostima a na trećoj nanosi kremu za sunčanje na ramena princa Williama. Na početku broja direktor časopisa Alfonso Signorini najavljuje "izvanrednu reportažu: prvi put se buduća kraljica Engleske pojavljuje u prirodnoj pozi, bez stege povezane s položajem". "Oni koji govore o skandalu još uvijek vide monarhiju sa savršenim muškarcima i ženama, bez ljudskosti", opravdava se on.

PARIZ

Kate Middleton i britanski princ William, zgroženi objavljivanjem fotografija vojvotkinje od Cambridgea u toplesu u francuskom tabloidu Closeru, u ponedjeljak navečer će odgovoriti podnošenjem zahtjeva na francuskom sudu za zabranom širenja fotografija, javljaju francuski mediji i BBC. Odvjetnici princa Williama i njegove supruge podnijet će zahtjev oko 18 sati na sudu u Nanterreu, zapadnom predgrađu Pariza, priopćeno je u nedjelju iz palače Saint James. Taj se zahtjev pridodaje građanskoj parnici već pokrenutoj protiv tog francuskog časopisa.

BRUXELLES

Tisuće ljudi izašle su u nedjelju iz svojih domova po sunčanu vremenu kako bi se prošetale ili provozale biciklom, na koturaljkama, čak i na konju po ulicama Bruxellesa u kojemu se danas obilježava Dan bez automobila, organiziran u okviru Europskog tjedna kretanja. U većini od 1.885 gradova u 37 zemalja koji sudjeluju u ovoj akciji, ponajviše u Europi, ali i u Brazilu, Kanadi, Japanu i Tajvanu, tjedan kretanja, koji službeno počinje u ponedjeljak, organizira se samo u nekim dijelovima gradova. No od 2002. belgijska prijestolnica, sjedište europskih ustanova, želi se posebno istaknuti. Naime, svi stanovnici Bruxellesa, oko milijun ljudi, jednu nedjelju u rujnu u godini nemaju drugog izbora doli da ostave svoj automobil u garaži.

RIJAD

Saudijske vlasti naredile su zatvaranje stotinjak trgovina sa ženskim donjim rubljem i kozmetikom koje nisu poslušale odluku da ondje zaposle žene, izvješćuje u nedjelju saudijski dnevnik. Po pisanju gospodarskog dnevnika "Al-Iktisadija", ministarstvo rada naredilo je "zatvaranje trgovina koje krše direktive" o radu žena. Radi se o stotinjak trgovina. To su trgovine koje i dalju zapošljavaju muškarce za prodaju donjeg rublja i kozmetike ženama ili o trgovinama namijenjenim jednom i drugom spolu gdje muškarci i žene rade jedni pored drugih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙