FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

MEDULIN - Pedesetak studenata i profesora iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije sudjeluje u radu Regionalne škole manjinskih prava, koja je poslijepodne svečano otvorena u Medulinu, uz nazočnost hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Predsjednik Josipović istaknuo je kako Hrvatska danas može biti u mnogo čemu uzor u uređenju prava nacionalnih manjina, premda se, kako je rekao, dnevno susreće s nekim ozbiljnim problemima, ali ih Hrvatska ima snage riješiti. Sa svojom idejom poštivanja nacionalnih manjina i organizacije kako ta prava provoditi u praksi, Hrvatska će sutra biti još veći uzor drugima, naglasio je Josipović. Dodao je kako su zapravo nacionalne manjine bogatstvo i one nas povezuju s drugim zemljama. Stoga, kazao je predsjednik Josipović, regionalna politika, politika mira i suradnje je dobra politika za Hrvatsku i nju treba provesti u djelo do kraja. Govoreći o problemima s kojima se Hrvatska najčešće susreće, ocijenio je kako se oni uglavnom odnose na slućajeve u kojima se ne poštuje Ustavni zakon, posebno kada je riječ o proporcijalnoj zastupljenosti u nekim tijelima vlasti. U praksi ima još problema u povratku. Svi se imaju pravo vratiti, svatko ima pravo na svoju imovinu, ali uvjeti života, na primjer, pitanje struje, vode, nalaženja posla, koji možda nisu specifični samo za pripadnike manjina, otežavaju povratak ili život onima koji su se vratili, naglasio je predsjednik Josipović. Dodao je kako su srećom davno iza nas vremena kada su ljudi koji su se željeli vratiti, bili fizički ugroženi, a sada smo u prilici da rješavamo probleme druge naravi, i mi to možemo i to je za dobro Hrvatske. Tijekom rada petodnevne Regionalne škole manjinskih prava, koja se održava u organizaciji Centra za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Vijeća Europe raspravljat će se o okvirima zaštite prava manjina u jugoistočnoj Europi, o europskim okvirima i primjerima zaštite manjina te o regionalnoj suradnji.

ZAGREB - Direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec izjavio je večeras kako će nove cijene grijanja znati najvjerojatnije krajem listopada ustvrdivši da je njihov zahtjev za povećanjem cijena toplinske energije, od gotovo 37 posto, u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku opravdan i argumentiran jer već godinama posluju s gubicima. "Naš zahtjev je argumentiran i opravdan. Ne bih prejudicirao odluke gradskih vijeća ni zagrebačke Gradske skupštine, no očekujem da se ta priča ne razvlači previše kao i pozitivnu odluku jer je sadašnje stanje neodrživo budući da poslujemo s gubicima", kazao je Krklec za Dnevnik RTL-a. Najavio je da će, odbiju li gradovi njihov zahtjev, iskoristiti sve zakonske mogućnosti "u smislu novog zahtjeva ili promjene zakonske procedure". Na pitanje kada bi građani mogli očekivati uplatnice s novim cijenama i hoće li gradovi, ukoliko se promjeni zakon koji je već u pripremi, ispasti iz igre odlučivanja budući da će sve biti pod ingerencijom Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Krklec je rekao da ne može prejudicirati datume kada će gradovi donijeti odluku. No, dodao je kako očekuje da će to biti do kraja listopada. "Što se tiče zakona, na to ne mogu utjecati, ali prema informacijama koje imam, u zadnjem prijedlogu zakona stoji da će, kao što će to biti za električnu energiju i plin, ingerenciju nad promjenama tarifnih stavki za toplinu imati Hrvatske energetska regulatorna agencija", kazao je Krklec. Upitan zašto se nije postupno i u duljem vremenskom razdoblju povećavala tarifa za toplinu, Krklec je ustvrdio da "ta priča nije od danas i traje već 10-ak godina". "Za to vrijeme, svi energetski subjekti, ne samo HEP-Toplinarstvo, posluju s gubicima. Nebrojeno puta smo apelirali i predlagali promjene i regulative, ali često smo nailazili na nerazumijevanje i odbijanje naših zahtjeva koji su opravdani", ponovio je direktor HEP Toplinarstva zaključivši da se opravdana odluka treba donijeti radi "sigurnosti sustava i normalnog poslovanja".

SLAVONSKI BROD/BUKOVLJE - Komentirajući zahtjev HEP-a za poskupljenjem grijanja od oko 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku, glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je danas u Bukovlju kako misli da je to prijedlog koji treba razmotriti i vidjeti ima li utemeljenja. Poskupljenje od 37 posto je veliki udar na hrvatske građane i mislim kako se ozbiljno mora razmisliti je li to nužno potrebno i treba li HEP ići s takvim prijedlogom. Osobno mislim kako u HEP-u treba raditi uštede na drugim mjestima, a ne preko leđa hrvatskih građana, rekao je Dragovan, koji je u Bukovlju kraj Slavonskoga Broda bio na sportskim susretima županijskoga SDP-a. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u izjavi novinarima podsjetio je na Vladin paket mjera za ublažavanje posljedica suše koji djelomično sadržava i prijedloge zaštite standarda građana. Kretanje cijena hrane na domaćem i europskom tržištu prati se na tjednoj bazi. Činjenica je kako je trend porasta cijena hrane prisutan na svim tržištima ali smatramo da ne bi trebao biti drastičan, kazao je Jakovina. Ministar poljeprivrede dodao je kako očekuje i razumijevanje trgovačkog sektora jer, rekao je, ovo nije vrijeme za dodatno dizanje marži i dodatno zarade budući da platežna sposobnost građana ima svoje granice. S mjerama koje donosimo pokušavamo izbalansirati i donekle zaštiti osjetljive sektore poljoprivredne proizvodnje. Trenutno su najveći izazovi i najveći problemi u stočarskom sektoru, napomenuo je ministar Jakovina. Na sportskim susretima SDP-a Brodsko posavske županije na izletištu Savus kraj Bukovlja okupili su se dužnosnici stranke iz svih slavonskih županija. Komentirajući pripreme za lokalne izbore i moguće koalicije, Tihomir Jakovina, predsjednik brodsko-posavskog SDP-a, rekao je kako će polazište biti suradnja sa strankama s kojima koaliraju u Vladi i Hrvatskom saboru. Zna se s kim nećemo ići u koaliciju i tko nije naš prirodni koalicijski partner ni na lokalnoj razini, poručio je Jakovina

ZAGREB/SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum gostujući u današnjoj emisiji Hrvatske televizije „Nedjeljom u 2“ , priznao je da je počinio veliku grešku što se politički angažirao te da ga je to koštalo. „Ako me politika koštala tako puno mojeg kapitala, neću od nje tek tako odustati“, kazao je Kerum. Istaknuo je kako su njegove poteškoće počele prije tri godine, kada je gostujući također u HTV-ovoj emisiji „Nedjeljom u 2“, odgovarajući na upit urednika Aleksandra Stankovića, izjavio kako ne bi želio imati Srbina za zeta, te da su mu prijatelji i poznanici Srbi pravoslavci zamjerili na njoj. „Moji su problemi počeli tada jer najveći utjecaj na financije i medije danas u Hrvatskoj ima srpska i jugoslavenska opcija; Srbi imaju utjecaj na medije i novce većinski u Hrvatskoj“, kazao je Kerum. Ocijenio je kako Srbi imaju „strašne pozicije“ i, kako je rekao, djeluju na novac Europe a kamoli u Hrvatkoj. Splitski gradonačelnik Kerum također je kazao kako nije ono što se o njemu piše, te je naveo da je u zadnje tri godine napisano više od tisuću članaka koji o njemu, kako je istaknuo, "govore laži i nestine". Potvrdio je da je nedavno Hypo banka blokirala račun njegove matične tvrtke zbog kreditnih dugova toj banci, radi izgradnje hotela Marjan koji je Kerumovo vlasništvo. „Tražili smo od Hypo banke da nam prolongira moratorij na godinu dana za glavnicu, a mi ćemo redovito vraćati kamatu kao i do sada. Kada smo dobili od druge banke da će nam refinancirati i platiti postojeći kredit Hypo banci i razliku za završetak Hotela Marjan, tog dana nas je Hypo banka blokirala. A kako će to završiti, odlučit će sudovi jer mi imamo tri puta više imovine nego dugovanja“, rekao je Kerum. Osvrćući se na poteškoće sa splitskom Spadium arenom, Kerum je odbacio mogućnost da bi banka mogla blokirati račun Gradu Splitu zbog neizmirenih finansijskih obveza prema Areni zbog čega je ona nedavno zatvorena. „Ne može Grad biti blokiran i ne vjerujem da će banka posegnuti za tim mjerama jer će time doći u dodatne probleme, Mislim da će Vlada poduprijeti prevladavanje ovih poteškoća“, kazao je. Napomenuo je kako svi znaju da su poteškoće nastale zbog toga što konzorcij tvrtki IGH, Dalekovod i Konstruktor nije do kraja 2011. godine izgradio drugi dio (poslovni centar) Spaladium arene, iako je to bilo predviđeno ugovorom o javno-privatnom partnerstvu.

BEČ - Film "Treća žena" Zorana Tadića prikazan je u nedjeljno poslijepodne u Burg kinu, u središtu Beča, a od danas je i 50-ak eksponata u svezi s tim filmom sastavni dio stalne postave Muzeja "Treći čovjek". Petnaest godina nakon premijere filma "Treća žena" rijetki primjer uspješne posvete proslavljenom klasiku Carola Reeda snimljenog 1948. godine u austrijskom glavnom gradu - prikazan je prvi put u Beču u nazočnosti dijela filmske ekipe koja je radila na tom filmu, mnoštva Austrijanaca i Hrvata koji žive i rade u Beču. Scenarij za "Teću ženu" napisali su Zoran Tadić i Pavao Pavličić a prikazan je s engleskim titlovima. Ena Begović i Alma Prica su za uloge u filmu u Puli 1997. dobile Zlatnu Arenu. Nazočne u Burg kinu uoči projekcije pozdravio je veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Gordan Bakota i kazao da je ovaj projekt nastao u suradnji austrijskih i hrvatskih institucija, te da je to dobar primjer kako se može dobro surađivati. "Genijalni redatelj Zoran Tadić uspio je povezati Zagreb i Beč na poseban način Zagreb u vrijeme Domovinskog rata i poslijeratni Beč u oba filma osim atmosfere osjeća se zajednička pripadnost srednjeeuropskom kulturnom krugu i prostoru", rekao je veleposlanik Gordan Bakota. U ime filmske ekipe zahvalila je glumica i protagonistica filma Alma Prica, naglasivši da je ovo lijepa uspomena da se konačno sjedine "Treći čovjek" i "Treća žena" u Beču zahvaljujući Vladimiru Kleščiću, montažeru filma i inicijatoru ovog posjeta. "Nažalost, danas među nama nema više mnogo onih koji su stvarali film: Zorana Tadića, Ene Begović, Ljubomira Kapora, ali su danas u našim mislima i u filmu", kazala je Alma Prica, naglasivši da joj posebno drago što je brojna obitelj Zorana Tadića bila danas na projekciji filma u Beču. Također je kazala da joj je drago što će i hrvatski film sada biti sastavni dio postave Muzeja Treći čovjek u Beču.

DUBROVNIK - Usvajanjem deklaracije u Dubrovniku je danas završena međunarodna konferencija "Nuklearna opasnost i sigurnost" koju je organizirala Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Deg Hammarskjoeld iz Zagreba uz pokroviteljstvo Organizacije Sjeveroatlanskog sporazuma. Sudjelovalo je više od 40 znanstvenika, sveučilišnih profesora, diplomata i političara iz Hrvatske, Velike Britanije, Poljske, Španjolske, Rusije, Turske, BiH, Crne Gore, Srbije, Malte, Kazahstana, Ukrajine, Rumunjske, Indije i Novog Zelanda. Oni su kroz nekoliko panel rasprava analizirali ključne elemente aktualnog trenutka u međunarodnim odnosima kad je u pitanju nuklearno oružje. Dekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjoeld akademik Ivo Šlaus kazao je kako su sudionici raspravljali o prijetnjama od nuklearnog naoružanja, a posebno su pozornost posvetili temama kao što su ilegalna trgovina nuklearnim materijalom, stvaranje zona bez nuklearnog oružja na Bliskom Istoku, globalno upravljanje, međunarodno pravo i oružje za masovno uništenje.

PAKLENICA - Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kasno popodne su u dvije teške intervencije na Paklenici, na Velebitu, spasili planinarku iz Zagreba i poljskog alpinista, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Oko 17 sati planinarka iz Zagreba Ivanka P. (47) na planinarskom putu zadobila je pri padu teške ozljede glave i vrata. Na mjesto nesreće upućena je ekipa HGSS-a, te je nakon pružene prve pomoći i imobilizacije, nosiljkom spustila ozlijeđenu planinarku u dolinu do kola Hitne medicinske pomoći. Samo dvadeset minuta kasnije, dok je transport planinarke bio u tijeku, oko 17,20 sati stigla je dojava o teškom padu poljskog alpinista sa stijene u Kuku od Tise na ulazu u Nacionalni park Paklenica. Poljski alpinist je pri silasku s već ispenjanog smjera Zubatac pao s visine od gotovo 40 metara i zadobio vrlo teške ozljede glave i ekstremiteta te oderotine. Izgubio je svijest i obilno je krvario. Spasioci HGSS-a su mu na mjestu nesreće pružili prvu medicinsku pomoć uključujući i kisik. Nakon što mu se stanje stabiliziralo, uz pomoć užadi i specijalne nosiljke, po strmom terenu ozlijeđeni poljski alpinist je sat vremena spuštan do podnožja, do kola Hitne medicinske pomoći te je prevezen u bolnicu. U akciji je sudjelovalo 17 pripadnika HGSS-a, nekoliko djelatnika Nacionalnog parka Paklenica te ekipa Hitne medicinske pomoći koja pokriva ovo područje.

ZAGREB - Prvi biciklistički informativno-edukativni centar (BIC) u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe otvoren je večeras u Zagrebu, u Tomašićevoj ulici 10. BIC je mjesto namijenjeno svim građanima Zagreba i gostima na kojemu će im biti dostupne informacije o vožnji bicikla u cijeloj Hrvatskoj kao i ovom dijelu Europe, rekla je Darinka Jug, predsjednica udruge "Moj bicikl". Prostor od 150 kvadrata u kojemu je BIC, udruga "Moj bicikl" je dobila u najam od Grada Zagreba, a u uređenju prostora pomogli su veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Grad Zagreb te udruge i pojedinci. U BIC-u se nalazi i punkt Europske federacije biciklističkih udruga (ECF) te kutak namijenjen djeci, a, kako je naglasila Jug, ondje imaju informacije o svemu što se događa u ECF-u, dok kroz partnerstvo s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske imaju informacije o događanjima u toj zemlji, odnosno razmjenjuju informacije. "Cilj nam je da se sve ono pozitivno vezano s biciklom širi i Zagrebom", rekla je Darinka Jug. Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Stella Ronner-Grubačić, nazočnima na otvorenja BIC-a obratila se putem videa te čestitala udruzi "Moj bicikl" na svemu što su napravili da bi obnovili i prilagodili prostor za promociju bicikliranja u Zagrebu. Pohvalila je i Grad Zagreb koji je udruzi dao prostor na korištenje. Podsjetila je kako je u Nizozemskoj bicikl sastavni dio života.

MALJKOVO - U Maljkovu u općini Hrvace danas je otkriveno spomen–obilježje poginulim policajcima Ivici Grubaču i Bogoslavu Lukiću koji su poginuli u Domovinskom ratu 17. rujna 1991. u zaseoku Bilandžić. Otkrivanju spomen ploče uz rodbinu i prijatelje poginulih branitelja nazočili su izaslanik predsjednika Republike brigadni general Slaven Zdilar, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, izaslanik ministra branitelja Roko Mijić, dožupan splitsko–dalmatinski Luka Brčić i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zamjenik ministra unutarnjih poslova podsjetio je kako je na području Maljkova u rujnu 1991. u obrani suvereniteta stradalo devet hrvatskih redarstvenika, čija je smrt nepovratno promjenila živote njihovih obitelji. "Oni su nas zadužili da u novo europsko razdoblje Hrvatske uđemo na temelju onog što su sanjali i za što su se borili", kazao je Tonković te ustvrdio da uspomena na stradale policajce obvezuje da "novu budućnost Hrvatske živimo časno i odgovorno". Otkrivanje ploče poginulim braniteljima organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Imotska krajina, uz pomoć grada Imotskog te općina Proložac i Hrvace.

KOPAČEVO - U baranjskom selu Kopačevu održani su "Ribarski dani", dvodneva manifestacija koja je okupila više od 2000 posjetitelja koji su uživali u ribljim specijalitetima, hrani od divljači te brojnim drugim baranjskim autohtonim proizvodima. Cilj "Ribarskih dana" je predstaviti i tradicijske običaje Baranje, a gosti Kopačeva imali su priliku, uz poznati fiš paprikaš, jesti i šarana s rašlji, štuku pripremljenu na razne načine te domaće kolače. Također, uz gastronomsku ponudu posjetitelji su mogli vidjeti kako se pripremaju poznati specijaliteti, kupiti domaću mljevenu crvenu papriku, med i druge domaće proizvode, a bio je organiziran i bogat kulturno umjetnički program. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, izrazio je večeras zadovoljstvo organizacijom "Ribarskih dana" koje su pripremili Turistička zajednica Bilje i mještani Kopačeva. Šišljagigić je naglasio kako "Osječko-baranjska županija uistinu ima što ponuditi gostima koji sve više dolaze i koriste bogatstvo ribljeg fonda i divljači kao dio turističke ponude koja je strateška razvojna orijentacija županije. Kontinetalni turizam polako ali sigurno zauzima sve značajnije mjesto jer gosti tijekom cijele godine mogu birati niz sadržaja vezanih za bogatstvo prirode i ljepotu naših voda, šuma ali i povijesnih znamenitosti, kazao je. Župan Šišljagić je posebno istaknuo Kopački rit, ali i "osječku povijesnu ljepoticu baroknu Tvrđu, baranjske vinske ceste i druge turistički zanimljive destinacije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙