FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Doga visoka 1,12 metara do vrha lopatice, te viša od dva metra kad se postavi na stražnje šape, ušla je u četvrtak u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći pas na svijetu. Trogodišnja doga koja živi u Michiganu u SAD-u teška je 70,3 kilograma a pojede 14 kilograma hrane svaki dan, otkriva 57. izdanje slavne knjige rekorda sa sjedištem u Londonu. "Najčešće pitanje koje mi postavljaju jest 'je li to pas ili konj?'", pripovijeda Denise, vlasnica velike doge. "Morali smo kupiti kamiončić za njezin prijevoz a ako vam stane na stopalo, ostat će vam masnica", dodala je ona.

ANKARA

Posebna izaslanica UNHCR-a, američka glumica Angelina Jolie, u četvrtak je stigla u izbjeglički kamp u jugoistočnoj Turskoj u kojemu se nalaze izbjeglice iz Sirije, što je njezin drugi posjet Turskoj nakon ljeta 2011, izvijestili su turski mediji. Jolie je, u pratnji Visokog povjerenika UNHCR-a Antonija Guterresa posjetila sirijske izbjeglice u kampu smještenom u jugoistočnoj turskoj pokrajini Kilis i, kako su objavili turske tv postaje, doručkovala s njima. U kampu smještenom nasuprot graničnoj postaji koja razdvaja Tursku i Siriju, a u ruke pobunjenika je pala u srpnju, trenutačno se nalazi više od 12.000 sirijskih izbjeglica koji žive u relativno dobrim uvjetima. Imaju ambulantu s medicinskim osobljem, školu, čak i džamiju.

LONDON

Britanski arheolozi, koji su prije tri tjedna počeli iskapanja ispod parkirališta gradskog vijeća Leicestera u potrazi za izgubljenim grobom engleskog kralja Rikarda III., pronašli su kostur muškarca koji je bio pogođen strijelom i smatraju da se vrlo vjerojatno radi o posmrtnim ostacima toga monarha iz 15. stoljeća, javlja Sky News. Na lubanji su vidljivi znaci traume koja odgovara ranama iz bitke, a muškarac je imao i iskrivljenu kralježnicu, što odgovara onovremenim opisima Rikarda III. kao "grbavca" čije je jedno rame bilo više od drugog. Rikarda III. besmrtnim je učinio William Shakespeare u istoimenoj drami, slavnoj i po čuvenoj Rikardovoj rečenici na kraju bitke kod Boswortha: "Konja, konja! Kraljevstvo za konja!".

LOS ANGELES

Američka glumica Kathy Bates objavila je u srijedu u razgovoru za časopis "People" da je podvrgnuta dvostrukoj mastektomiji zbog raka dojke. Bates, dobitnica Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu "Misery" 1990. godine, izjavila je da joj liječnici daju dobru prognozu. "Srećom, ne moram na zračenje ili kemoterapiju. Uvijek se dočekam na noge, pa ću tako i ovaj put", kazala je. "Liječnici mi kažu da ću biti ovdje još dugo". Bates je 2009. godine priznala da je imala rak jajnika, šest godina nakon dijagnoze. Kazala je da je bolest tajila iz privatnih razloga, ali je iskazala divljenje poznatim osobama koje javno govore o svojim borbama s teškim bolestima.

SAN FRANCISCO

Nakon tjedana nagađanja, iščekivanja i uz dozu medijskog napuhavanja, Apple je u srijedu predstavio novu generaciju iPhonea na posebnom događaju u San Franciscu, izvijestili su američki mediji. Appleov glavni izvršni direktor Tim Cook i potpredsjednik marketinga Phil Schiller predstavili su novi pametni telefon na pozornici centra za kazališnu umjetnost Yerba Buena, gdje je Apple promovirao mnoge svoje proizvode. "To je apsolutni dragulj. To je najljepši proizvod koji smo ikada napravili", rekao je Cook pred mnoštvom obožavatelja. Nova verzija Appleovog glavnog proizvoda napravljena je od stakla i aluminija. Schiller je rekao da je 18 posto tanji nego prije i 20 posto lakši od modela 4S. iPhone5 ima veći ekran od 4 inča (10,16 cm), što znači da na njega stane dodatni red ikona.

LJUBLJANA

Jedan od slovenskih predsjedničkih kandidata obećava legalizaciju marihuane i potpunu zabranu duhana, a za tajkune bi uveo prijeki sud. "Tajkunima bih oduzeo svu imovinu i uveo prijeke sudove za financijske malverzacije", rekao je u srijedu na konferenciji za tisak u Mariboru 45-godišnji Artur Štern, doktor bioloških znanosti i kontroverzni sudionik različitih televizijskih reality-showa. Štern se angažirao i na izborima za predsjednika 2007. godine, ali mu mu nije uspjelo sakupiti potrebnih 5.000 potpisa, zbog čega je tadašnja kandidatura ostala neformalna, ali je o njoj snimio dokumentarni film. Sada vjeruje da će biti uspješniji i potreban broj potpisa prikupiti do 17. rujna, kad je zadnji rok za podnošenje kandidatura.

TOKIO

Japanski znanstvenici rade na izradi računala koje bi riješilo prijamni ispit prestižnog sveučilišta Tokija. Ti znanstvenici predviđaju da će njihov pulen uspješno riješiti taj test najkasnije 2021. Umjetna inteligencija robota mora "prenijeti pitanja izrečena na japanskom u formule i jednadžbe, jezik razumljiv za računalo i zatim ih riješiti sustavom informatičke algebre", objasnio je Hidenao Iwane, iz informatičke tvrtke Fujitsu koji je sudjeluje u tom projektu. Prošle godine je super računalo IBM-a pobijedilo dvije osobe tijekom televizijske igre na jednom američkom kanalu. Računalo nazvano Watson razumije govorni jezik, iz njega izdvaja informacije koje spaja u cjeline i brzo analizira, te izdvaja moguće odgovore i izabire najvjerojatniji.

MOSKVA

Ruski i južnokorejski znanstvenici otkrili su u Sibiru "vidno žive" jezgre mamuta koje bi mogle omogućiti kloniranje tog biljojeda izumrlog prije 10.000 godina, objavili su u srijedu. "Otkrili smo u kolovozu u istočnom Sibiru završetke tkiva mamuta u kojima su stanice očito živom očuvale svoju jezgru", rekao je Sergej Fedorov s Ruskog saveznog sveučilišta iz sjeveroistočne Republike Saha ili Jakutija. "Na licu mjesta uočili smo našim prenosivim mikroskopom da je jezgra nekih stanica obojana", rekao je. Ako se potvrdi taj rezultat u laboratoriju u Seulu, jezgre somatskih stanica koje imaju cjelovit genom jedinke mogle bi omogućiti kloniranje mamuta u suradnji sa zakladom "Sooam" (Južnokorejska zaklada za biotehnološka istraživanja).

LOHJA

Finci su ovoga tjedna otvorili restoran u rudniku u kojem se služi slijed od četiri jela, uključujući i flambirane puževi u Pernodu. Podzemni eksperimentalni restoran Muru otvoren je 80 metara ispor razine zemlje u vapnenačkom rudniku u gradu Lohji na jugu Finske. "Nit vodilja menija je Zemlja", rekao je glavni kuhar Timo Linnanmaki. Večera za jednu osobu - koja se sastoji od usoljenog lososa, telećeg pečenja i pite od jabuka, zajedno sa pićem i prijevozom do rudnika, košta 128 eura. Restoran će primati goste deset dana, a svi su stolovi unaprijed prodani u tome "pop down" restoranu, otvorenog u povodu obilježavanja Helsinkija kao Svjetske prijestolnice dizajna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙