FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EOS istraživanje: u Europi račune najprije plaćaju Rumunji, Grci najkasnije

ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Među 10 europskih zemalja najpouzdaniji u plaćanju računa i drugih obveza u propisanom roku su Rumunji, kojih to čini 92,2 posto, iza njih su Rusi s 90 posto i Nijemci s 82,4 posto, dok su najmanje pouzdani Grci kojih 69,5 posto plaća račune na vrijeme, pokazalo je istraživanje "Navike plaćanja u Europi" kojeg je ovog proljeća provela međunarodna EOS Grupa i koje je danas predstavila njena hrvatska članica, tvrtka EOS Matrix Hrvatska.

Istraživanje je provedeno na 2.000 kompanija u 10 europskih zemalja, njime nije bila obuhvaćena Hrvatska, ali će to možda biti iduće godine, kazala je generalna direktorica hrvatskog EOS-a Barbara Cerinski dodajući da tvrtka u Hrvatskoj radi tri godine.

Ističući kako se i u Hrvatskoj primjećuju slični trendovi i navike plaćanja kao i u Europi, posebno oni za neredovita plaćanja, Cerinski je kazala i da sve više tvrtki traži vanjsku stručnu pomoć za naplatu potraživanja.

Iznijela je i, kako je kazala, izrazito grubu procjenu, jer nema uvid u 'cijelu sliku', da se u Hrvatskoj do datuma dospijeća uspije naplatiti oko 40 posto potraživanja, kao i da je naplata sve teža i rizičnija zbog sve više blokada računa i nelikvidnosti.

To su, uz porast prevelikih dugovanja, i glavni razlozi neredovitog plaćanja u Europi, pa stoga raste i otpis dugova, pri čemu zapadnoeuropske tvrtke otpisuju 3 posto dugova za razliku od istraživanja u 2011. kada je to bilo 2,4 posto, a još veći rast tog otpisa s lanjskih 2,8 posto na ovogodišnjih 5,8 posto je kod istočnoeuropskih tvrtki.

Istraživanje EOS Grupe predviđa i da će se takva situacija teško poboljšati i u iduće dvije godine, a kako je ovo peto istraživanje po redu zanimljivo je i da su rezultati svake godine bili slični ili i lošiji.

EOS Grupa u 27 zemalja svijeta bavi se većinom pružanjem usluga obrade plaćanja, naplate i otkupa potraživanja za više od 20 tisuća klijenata, a slično radi i u Hrvatskoj putem tvrtke EOS Matrix Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙