FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoke cijene i slabo gospodarstvo koče globalnu potražnju za naftom - IEA

PARIZ, 12. rujna 2012. (Hina/AFP) - Slabi gospodarski rast i visoke cijene nafte vjerojatno će ograničavati globalnu potražnju za naftom u 2012. i u 2013. godini, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Očekuje se da će tempo rasta naftne potražnje u idućih 18 mjeseci ostati relativno stabilan, uz godišnji rast za svega 800.000 barela dnevno u 2012. i u 2013. Takav skroman rast potražnje očituje kombinaciju faktora - sporog globalnog gospodarskog rasta, povijesno visokih cijena nafte i globalnog poboljšanja energetske efikasnosti", objavila je IEA u najnovijem mjesečnom izvješću za naftna tržišta.

Terminske cijene nafte sugeriraju da će cijene u ovoj godini ostati iznad 100 dolara, nakon čega bi se iduće godine trebale spustiti nešto ispod 99 dolara, a njihova tvrdokorno visoka razina navodi potrošače na smanjenje potrošnje.

"To se najbolje očituje u globalnoj naftnoj intenzivnosti, koja bi prema prognozama trebala pasti za 2,3 posto u ovoj i za 2,5 posto u idućoj godini, što je izrazitiji pad od 15-godišnjeg prosjeka od 2,2 posto", objavila je agencija.

Naftna intenzivnost je pokazatelje uloge nafte u ukupnom miksu energenata.

U okolnostima slabih izgleda za svjetsko gospodarstvo, rast naftne potražnje dodatno će zakočiti slabo makrogospodarsko okruženje. Za ovu se godinu procjenjuje rast globalnog gospodarstva od svega 3,3 posto, nako čega bi u 2013. trebao neznatno ubrzati, na 3,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙