FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ove godine u svim komercijalnim smještajnim objektima boravilo 6,4 milijuna turista, ili 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj noćenja porastao za gotovo 4 posto i ostvareno je 32,1 milijun noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Samo u srpnju ove godine dolazaka turista je bilo blizu 3 milijuna, ili 0,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, ali je s 18,4 milijuna noćenja zabilježen porast od 3,6 posto. Po podacima DZS-a za prvih sedam mjeseci, strani su turisti s 5,6 milijuna dolazaka ostvarili porast za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a njihovih 29,2 milijuna noćenja je porast za 5 posto. Domaći su turisti nastavili bilježiti negativni trend te su s 855,2 tisuće dolazaka i gotovo 3 milijuna noćenja u sedam mjeseci ove godine u minusu od 5 odnosno 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

ZAGREB - Twinning projekt "Jačanje kapaciteta za provedbu nadzora prekograničnog prometa otpadom" vrijedan 1.160.000 eura svečano je danas otvoren u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Cilj projekta je ojačati kapacitete za provedbu nacionalnih i međunarodnih propisa vezanih uz prekogranični promet otpadom te unaprijediti postupanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode i drugih ključnih dionika u nadzoru prekograničnog prometa otpadom. Projekt s 95 posto sredstava financira Europska unija u okviru IPA programa 2009 i sufinancira Republika Hrvatska, a zajednički ga provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Agencija za okoliš Republike Austrije. U projektnom timu će raditi i stručnjaci iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Grčke. Provedba projekta započela je 1. lipnja ove godine i trajat će 21 mjesec. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako se u tom projektu radi na jačanju naših kapaciteta. Veleposlanik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je kako je zadovoljan pripravnošću hrvatske Vlade i preuzetim obvezama koje, istaknuo je, jamče da će Hrvatska ispuniti sve svoje obveze tijekom sljedećih mjeseci.

ZAGREB/KARLOVAC - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović razriješio je jučer dužnosti ravnatelja karlovačke Prirodoslovne škole, jer je to propustio učiniti Školski odbor, nakon što je utvrđeno da je u srpnju, u prvom upisnom roku, u tu školu upisano 24 učenika koji nisu zadovoljavali uvjet minimalnog bodovnog praga, propisanog za upis u četverogodišnji program, priopćeno je predvečer iz Ureda za odnose s javnošću MZOS. U priopćenju poslanom Hini se navodi da je Prosvjetna inspekcija u Prirodoslovnoj školi Karlovac, u nadzoru obavljenom u srpnju, utvrdila da ti učenici imaju umjesto minimalnih 36 između 28 i 35 bodova, te je školi zabranjen upis nezakonito primljenih kandidata i Školskom odboru predloženo razrješenje Damira Jakšića, ravnatelja te škole. Budući da je Školski odbor odbio prijedlog inspektora, ravnatelja je razriješio ministar jer je svojim nezakonitim i neodgovornim postupanjem prekršio odredbu čl. 22 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, piše u priopćenju.

DUBROVNIK - Župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić danas se sastao s predstavnicim Udruge Zavjet i Udruge lađara Neretve, koji su organizirali akciju "Bilo naroda - gradimo most" tijekom koje su 9. rujna povezane brodicama Komarna i Brijesta na kojima se gradi Pelješki most. Župan Dobroslavić tom je prigodom kazao kako je ova akcija još jednom potvrdila glas naroda za povezivanjem Hrvatske Pelješkim mostom. "Pozdravljamo sadašnje poteze vlade u vezi s realizacijom projekta Pelješkog mosta i njavljeno financiranje sredstvima fondova EU", kazao je Dobroslavić te dodao kako se gradnja Pelješkoga mosta ipak ne smije vezivati za financiranje iz EU fondova, jer most znači povijesno povezivanje hrvatskog teritorija i mora se izgraditi bez obzira iz kojih sredstava. Ratifikacija sporazuma Tuđman - Izetbegović, kojoj se mi izričito protivimo jer je to po nama ustupanje hrvatskog teritorija susjednoj državi i nije ničim povezana s izgradnjom mosta, a još manje je pretpostavka za realizaciju projekta Pelješkog mosta kazao je Dobroslavić.

SIKIREVCI - Mještani općine Sikirevci na istoku Brodsko-posavske županije predvođeni Građanskom inicijativom na konferenciji za novinare simbolična naziva "Pet do dvanaest" upozorili su na probleme u opskrbi pitkom vodom. Traže besplatno priključenje na lokalnu vodovodnu mrežu koja se gradi u sklopu projekta izgradnje vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije, tvrdeći kako zbog novoizgrađenog vodocrplišta na nalazištima kvalitetne pitke vode u njihovoj općini ponestaje vode u privatnim bunarima koje još uvijek koriste za opskrbu. Kako je rečeno, dodatni povod za građansku akciju bile su i pristigle analize uzoraka vode s triju bunara koje, tvrde, pokazuju kako ta voda nije zdravstveno ispravna, te dio mještana zato već duže vrijeme vodu za piće kupuje. Iako je vodocrpilište izgrađeno na državnom zemljištu, mještani smatraju kako kao svojevrsnu naknadu za nastale probleme imaju pravo tražiti besplatne priključke na lokalnu vodovodnu mrežu.

ZAGREB - Član nekadašnje vlade nacionalnog jedinstva zadužen za međunacionalne odnose Živko Juzbašić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je Tomislav Merčep kao "neposredni starješina izdavao direktna naređenja pripadnicima svoje paravojne postrojbe za likvidacije". "Merčep je bio alfa i omega, on je bio taj koji je sve znao, tobože kao savjetnik u MUP-u, a onda kao neposredni starješina koji je izdavao direktna naređenja za likvidacije", rekao je svjedok, pozivajući se na iskaze brojnih stranaka koje su dolazile u njegov ured žaliti se na zastrašivanja i prijetnje.

"Svi u vrhu vlade i države su znali što se događalo. Ne može se nitko opravdati da nije znao", ustvrdio je. Za Merčepovu postrojbu je rekao da je bila neregularna jedinica koja nigdje nije zapisana u MUP-u i koja nije poštivala zakone, a po njegovom dubokom uvjerenju glavni Merčepov mentor bio je Vladimir Šeks. Suđenje se nastavlja sutra.

VARAŽDIN - Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962. godine) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na krivotvorenje službene isprave, objavilo je Državno odvjetništvo RH na svojim internetskim stranicama, ne navodeći identitet okrivljenika. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Miljenku Ptičeku, bivšem direktoru varaždinske komunalne tvrtke Parkovi. Okrivljenika se u optužnici tereti za počinjenje više kaznenih djela, odnosno da je od lipnja 2005. do lipnja 2008. godine, kao direktor trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, naveo direktora drugog trgovačkog društva da izradi i ispostavi deset fiktivnih računa njegovom društvu i drugim društvima, za poslove koji uopće nisu obavljeni. Nakon plaćanja tih računa uzimao je za sebe 90 posto iznosa svakog računa, čime se je nepripadno okoristio za ukupno oko 265 tisuća kuna, a istovremeno je tražio deset posto od iznosa svakog pojedinog računa koji je plaćen za obavljene usluge, i time je dobio na ruke nepripadno ukupno oko 70 tisuća kuna, navodi DORH.

RIJEKA - Upravno vijeće Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) je nakon razgovora s jedinim kandidatom za ravnatelja ove ustanove, Slavenom Toljem, većinom glasova odlučilo da se njegova kandidatura prihvati te da se predloži njegovo imenovanje riječkom Gradskom vijeću, doznaje se iz MMSU. Slaven Tolj je rođen 1964. godine u Dubrovniku, gdje živi i radi kao voditelj Art radionice Lazareti. Bavi se vizualnom umjetnošću i perfomansima. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i predsjednik je Vijeća za nove medije pri Ministarstvu kulture RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙