FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biograd na moru domaćin 59. svjetskog natjecanja u oranju

BIOGRAD NA MORU, 11. rujna 2012. (Hina) - U Biogradu na moru se od 7. do 17. rujna održava 59. svjetsko natjecanje u oranju, samo natjecanje orača održat će se 14. i 15. rujna na parcelama tvrtke Vrana, a na njemu će nastupiti sudionici iz 31 zemlje svijeta, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak.

Potvrđen je dolazak najvećeg broja zemalja u povijesti održavanja ovog natjecanja, očekuje se oko tisuću stranih gostiju te oko 20 tisuća posjetitelja oba dana natjecanja, a to je i prilika da se prezentiraju turistički i poljoprivredni potencijali Hrvatske.

U sklopu manifestacije održat će se neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja regije, potvrđen je dolazak šest ministara (osim Makedonije), po prvi put i ministra poljoprivrede Srbije. Bit će to prilika za razgovor o aktualnim problemima u poljoprivredi, kaže Čuljak.

U sklopu natjecanja održat će se i sajam na kojem će se predstaviti poljoprivredna mehanizacija i oprema te enogastronomska ponuda Hrvatske.

Što se samog natjecanja tiče, dvije su osnovne discipline natjecanja - kategorija plugova ravnjaka i kategorija plugova premetnjaka.

Razlika je u veličini parcela, kod ravnjaka natjecatelsjke parcele su veličine 20x100 metara (pravokutnik), a kod premetnjaka 16/24x100 metara (romb).

Svjetsko natjecanje u oranju održava se od 1953. godine, a Hrvatska se uključila 2005.

Natjecanje se održava u organizaciji Svjetske oračke organizacije (WPO), Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙