FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pegazov kamp za terapijsko jahanje

RIJEKA , 10. rujna 2012. (Hina) - Na riječkom predjelu Orehovica otvoren je kamp za osobe s posebnim potrebama u sklopu projekta terapijskog jahanja koji provodi udruga "Pegaz" iz Rijeke.

Ta udruga je, zajedno sa slovenskom ustanovom "Nazaj na konja", prijavila projekt "PEDO TUR" za financiranje u okviru Operativnog programa prekogranične suradnje IPA Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013. Projekt je odobren te mu je ukupan proračun 515. 674 eura. Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija sudjeluju u projektu financirajući 15 posto predviđenog proračuna.

Kamp se sastoji od četiri montažna objekta od kojih su tri namijenjena za smještaj tijekom ljetnih programa, doznaje se iz udruge "Pegaz". U svakom bungalovu je po pet kreveta te će omogućiti prihvat skupina po 15 osoba i njihov višednevni boravak u kampu. U četvrtom, glavnom objektu, uređen je dnevni boravak s mini kuhinjom i ured za administrativno osoblje te pohranu dokumentacije. Tu je i sanitarni čvor opremljen za potrebe osoba s invaliditetom. Kamp nema priključka na javnu električnu mrežu pa za sad struju dobiva pomoću agregata ali se predviđa postavljanje solarnih panela na krovove bungalova.

Udruga "Pegaz" u ovoj županiji je prva počela s programom terapijskog jahanja 2005. godine. Grad Rijeka joj je ustupio bez naknade prostor na Orehovici veličine 15.000 četvornih metara gdje je uređeno jahalište.

Terapijsko jahanje se u svijetu primjenjuje 30-ak godina kao metoda rehabilitacije invalidnih osoba. Ono pomaže poboljšanju općeg stanja korisnika poput normalizacije mišićnog tonusa, smanjenja razvoja patoloških stanja, spazama, pomaže u kontroli držanja i ravnoteže, poboljšava kognitivne sposobnosti. Vrijedni rezultati postižu se kod programa terapijskog jahanja za djecu i zbog odnosa djece s konjem kao drugim živim bićem te emocionalne komponente programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙