FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak 10. rujna

ZAGREB, 9. rujna 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 10. rujna.

BEČ - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u Beču na otvaranju međunarodne konferencije Mreže instituta za ljudska prava nazvane "Uloga Europske unije u reformi Ujedinjenih naroda u području ljudskih prava". Pusić će se sastati i s austrijskim vicekancelarom i ministrom europskih i međunarodnih poslova Michaelom Spindeleggerom s kojim će, među ostalim, razgovarati o hrvatsko-austrijskim bilateralnim odnosima. Nakon susreta dvoje ministara predviđena je zajednička izjava za medije.

BEČ - Sastanak Odbora guvernera UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Guverneri IAEA-e ponovo će se baviti pitanjem iranskog nuklearnog programa. Zapad optužuje Iran da pokušava razviti atomsku bombu i da u igri s inspektorima IAEA-e ne igra pošteno, dok Teheran ponavlja da nuklearni program razvija isključivo u mirodopske, civilne svrhe. Izaslanici 35 zemalja članica savjeta IAEA-e sastaju se u Beču na tjedan dana kako bi rapravljali o brojnim pitanjima poput globalne sigurnosti ili nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje, no iranska problematika će svakako biti u žarištu rasprava. U svom posljednjem izvješću, IAEA je ponovo utvrdila kako nije u stanju sa sigurnošću reći je li iranski nuklearni program miroljubive naravi jer ta zemlja ne surađuje u dovoljnoj mjeri s međunarodnim inspektorima.

PRIŠTINA - Kosovo će svečano obilježiti stjecanje pune suverenosti nakon što Međunarodna upravljačka skupina (ISG) u Prištini objavi odluku o svom raspuštanju i prestanku nadzirane neovisnosti Kosova, četiri i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Srbije. ISG je najavio da će odluku o svom raspuštanju objaviti u ponedjeljak kasno poslijepodne, čime će se označiti "stupanje Kosova u punu suverenost" kao dokaz njegove "čvrste potpore toj demokratskoj i multietničkoj državi". Svečanom zasjedanju skupštine Kosova, koje treba početi u 16:30 sati nakon objave odluke ISG-a, nazočit će niz međunarodnih uzvanika, uključujući i bivšeg posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija, te veleposlanike Wolfganga Ischingera i Franka Wisnera, koji će se obratiti parlamentu.

Dežurni urednici:

Noć: Zrinka Treščec

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Domagoj Janković

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙