FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama nastavak rasta cijena dionica

LONDON, 7. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros dodatno porasle, nakon što je jučer ulagače ohrabrila Europska središnja banka najavivši nove mjere za suzbijanje dužničke krize, dok su jutros ulagače ohrabrile dobre makroekonomske vijesti.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.107 bodova, nakon što je jučer skočio 2,6 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 1 posto.

Na burzama se nastavlja optimistično raspoloženje. Nakon što je jučer ulagače ohrabrila najava ECB-a o neograničenoj kupnji obveznica prezaduženih članica eurozone, jutros su na tržišta pozitivno utjecali podaci o rastu njemačkog izvoza i pokretanju 60 novih infrastrukturnih projekata u Kini kako bi se potaknuo rast gospodarstva.

„Očekujem pozitivno raspoloženje na tržištima kratkoročno. Poduzete su mjere monetarne politike, valuacije su ok, a nisu baš svi makroekonomski podaci tako loši. Sve to potiče tržišta“, kaže Graham Bishop, strateg u tvrtki Exane BNP Paribas.

Najveće su dobitnice jutros dionice u cikličnim sektorima, kao što su bankarski, rudarski i građevinski, s rastom između 0,9 i 1,9 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,2 posto, na 8.871 bod, što je njegov najveći dnevni skok u posljednjih pet mjeseci. Zahvaljujući tome, u ovom je tjednu taj indeks ojačao 0,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙