FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u srijedu da trenutno postoji dovoljno političke volje za spas eura, te da europska integracija nije stavljena pod znak pitanja zbog aktualne krize, već suprotno. "U Europskoj uniji postoji dovoljno političke volje da se učini sve što je potrebno za zaštitu eura, jer budućnost naše unije leži i u budućnosti europske integracije", piše Barroso u članku za njemački list Handelsblatt. "Sve dosad poduzete mjere neće dovesti do manje, nego do veće europske integracije", rekao je, dodajući da proces demokratskog odlučivanja u EU-u "nekad traži vrijeme". Barroso je pozvao europske zemlje da realiziraju projekt bankovne unije što podupire Komisija, a o čemu će predstaviti pojedinosti 12. rujna u govoru o stanju u EU-u. Što se tiče mehanizma za nadzor banaka, Barroso se zalaže da ECB obavlja taj nadzor, što bi bila funkcija striktno odijeljena od one kreatora monetarne politike.

BERLIN - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble naglasio je u srijedu da Grčka mora provesti obećane reforme kako bi dobila novu tranšu pomoći. "Vrlo je važno da Grčka u potpunosti ispoštuje svoja obećanja", kazao je Schaeuble u kratkom priopćenju objavljenom nakon razgovora s grčkim kolegom Iannisom Sturnarasom u utorak u Berlinu. Naglasio je da će o izvješću predstavnika Europske komisije (EK), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)i Europske središnje banke (ECB) o napretku Grčke u provedbi reformi ovisiti odluka za dodjelu nove tranše pomoći u iznosu 31,5 milijardi eura. Izvješće će biti objavljeno u listopadu. Grčka je obećala da će u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a od 130 milijardi eura provesti reforme i mjere štednje u visini 11,5 milijardi eura tijekom 2013. i 2014. godine.

BERLIN - Aukcija novog izdanja 10-godišnjih njemačkih obveznica u srijedu je zabilježila slabu potražnju ulagača u promjenjivom okruženju uoči ključnih odluka Europske središnje banke (ECB) na ovotjednom sastanku. Na današnjoj aukciji 5 milijardi eura vrijednih 10-godišnjih obveznica ukupna potražnja iznosila je svega 3,93 milijarde eura. Prihvaćen je iznos od 3,61 milijarde eura, objavila je njemačka središnja banka Bundesbank koja je organizirala prodaju. Prosječna kamatna stopa iznosila je 1,42 posto, kao i na prethodnoj aukciji, održanoj 8. kolovoza. "To je primjeren ishod. Podaci i dalje ukazuju na vrlo promjenjivo okruženje na tržištima, koje očituje visoku razinu opreza zbog ključnih odluka. Potražnja za obveznicama u kategoriji onih s rokom vraćanja za 10 godina puno je slabija nego na prijašnjoj aukciji", kazao je glasnogovornik državne agencije za upravljanje državnim dugom. Analitičarka iz tvrtke Newedge Strategy ishod aukcije ocjenjuje vrlo razočaravajućim. Trgovci su možda bili oprezni zbog toga što će se slična aukcija ponovno održati kroz tri tjedna, a moguća se i neka pojeftinjenja u skorije vrijeme, nagađa ona. Dodala je i da bi slabija potražnja mogla biti i rezultat neizvjesnosti glede redovnog mjesečnog zasjedanja ECB-a koje se održava u četvrtak.

PARIZ - Europski proizvođač zrakoplova Airbus objavio je da je u osam mjeseci do kraja kolovoza ubilježio 384 nove narudžbe, znatno manje nego njegov američki konkurent Boeing. Već na kraju srpnja Boeingova knjiga narudžbi bila je popunjena sa 700 narudžbi. U kolovozu je Airbus zabilježio 114 narudžbi za svoje modele zrakoplova A320neo i A350-100, čime je ukupan broj narudžbi za seriju A320 premašio 8.600. Airbus, podružnica europskog zrakoplovnog diva EADS, prošlog je mjeseca isporučio klijentima 38 zrakoplova, uključujući i jedan A380 super jumbo i prvi u seriji zrakoplova širokog trupa A330-200F. Od početka 2012. europski je proizvođač isporučio 364 zrakoplova za 74 klijenta, od čega 14 modela A380 super jumbo jeta, najvećeg putničkog zrakoplova u svijetu. Airbus je u utorak povisio svoju dugoročnu prognozu globalne proizvodnje zrakoplova, pozivajući se na snažnu potražnju u Aziji za uslugama prijevoza putnika na lokalnim destinacijama. U poduzeću ujedno predviđaju da će između 2012. i 2031. ukupno prodati oko 28.200 putničkih i teretnih zrakoplova ukupne vrijednosti gotovo 4.000 milijardi dolara.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima nakon početnih gubitaka podršku za rast dobio iz najnovijih medijskih izvješća da će Europska središnja banka (ECB) na ovotjednom sastanku uz podršku većine dužnosnika objaviti nelimitirani, sterilizirani program kupnje obveznica. Tečaj eura prema dolaru ojačao je tako za 0,2 posto, na 1,2589 dolara, ponovno se približivši najvišoj razini u dva mjeseca od 1,2636 dolara, na koju se popeo u petak. Dolar je pak ostao prema jenu gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, te se njime trgovalo po 78,42 jena. Euro je ojačao s najniže razine u dvije godine od 1,2040 dolara, na koju se spustio krajem srpnja, temeljem obećanja čelnika ECB-a Marija Draghija da će učini sve za spas eura. Te izjave navele su ulagače na zaključak da središnja banka razmišlja o ponovnom aktiviranju programa kupnje obveznica kojim bi se pomoglo sniziti visoke troškove zaduživanja zemalja u rubnom dijelu eurozone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙