FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački biskupi strahuju od nestanka kršćanstva u toj zemlji

BAGDAD/AACHEN, 31. kolovoza 2012. (Hina/APA) - Kršćanstvo u Iraku moglo bi uskoro postati "rubna pojava", izjavio je u petak kaldejsko-katolički biskup Mosula Amel Nona.

"Već sada je naš utjecaj u iračkome društvu vrlo oslabljen. A izbjeglice se neće više vratiti u Irak", rekao je Nona u Aachenu u razgovoru za njemačku katoličku novinsku agenciju KNA.

Masovni bijeg kršćana iz Iraka nastavit će se sve dok ljudi ne budu imali sigurnost i gospodarsku perspektivu. Istodobno, kršćani su u iračkome društvu potrebni, rekao je biskup.

"Društvo nas treba, primjerice kao stručnjake u zdravstvenom i obrazovnom sustavu. I ono treba kršćansku poruku ljubavi i praštanja", pojasnio je.

Od oko 1,2 milijuna kršćana koji su ranije živjeli u Iraku, dvije trećine su pobjegle u inozemstvo od rata 2003., procjenjuje katolička humanitarna organizacija Missio. Mnogi od onih koji su ostali u zemlji, iz straha od islamističkih napada napustili su gradove poput Bagdada, Mosula i Kirkuka i žive kao izbjeglice na sjeveru zemlje.

Kaldejski pomoćni biskup Bagdada Shlemon Warduni požalio se u razgovoru za KNA da je antikršćansko raspoloženje u Iraku snažno poraslo od invazije savezničkih snaga predvođene SAD-om.

"Ne samo iz mržnje prema Amerikancima. Bilo da je riječ o papinu govoru u Regensburgu, o karikaturama Muhameda ili javnim spaljivanjima Kurana, mi irački kršćani moramo plaćati za sve što se negdje na svijetu protumači kao protuislamsko", izjavio je Warduni.

Podsjetio je da ipak postoje primjeri međuvjerskog dijalog, ali prema njegovim riječima jedam ekstremistički propovjednik može uništiti rad desetorice razumnih.

Dvojica iračkih biskupa pozvali su zapad da poduzme kako bi se zaustavio egzodus kršćana iz Iraka, za što su potrebne u prvom redu gospodarske investicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙