FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB

Jedna od najvećih i najpopularnijih rock skupina današnjice Red Hot Chili Peppers (RHCP) održala je u srijedu navečer na zagrebačkom Hipodromu spektakularan koncert pred više od 35 tisuća ljudi. Kalifornijski bend oduševio je zagrebačku publiku izvevši većinu svojih najvećih hitova, ali vrhunac koncerta ipak je bila izvedba hita "Californication" zajedno s popularnim hrvatskim duom 2Cellos, uvježbana specijalno za ovu priliku. Anthony Kiedis, Michael "Flea" Balzary, Chad Smith i Josh Klinghoffer svoj prvi nastup u Hrvatskoj otvorili su pjesmom "Monarchy of Roses" sa svog najnovijeg albuma "I'm With You" koji promoviraju ovom istoimenom svjetskom turnejom. Hrvatska publika pokazala je da već dobro poznaje hitove s tog albuma poput "Look Around" i "The Adventures of Rain Dance Maggie", no najburnije je reagirala na stare hitove kao što su "Around the World", "Snow (Hey Oh)", "Otherside" i "Can't stop", te već legendarne "Under the Bridge" i "By the Way".

LONDON

Redovito konzumiranje čokolade može kod muškaraca smanjiti rizik od moždanog udara, pokazalo je švedsko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u česopisu Neurology. Znanstvenici su utvrdili na uzorku od 37 tisuća mukšaraca koje su pratili deset godina, da oni koji su jeli najviše čokolade odnosno prosječno trećinu šalice čokoladnih komadića imaju 17 posto niži rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce koji su izbjegavali čokoladu. Već su ranija istraživanja pokazala da je rizik od nekih bolesti srca i krvnih žila manji kod ljubitelja čokolade.

BUENOS AIRES

Argentinska predsjednica Cristina Kirchner najavila je u srijedu na filmskoj svečanosti skoru izgradnju filmskih studija po uzoru na Hollywood, na otoku južno do Buenos Airesa. "Argentina je četvrti svjetski izvoznik audiovizualnih sadržaja", istaknula je. Taj centar površine 120.000 četvornih metara gradit će se na otoku Demarchi, južno od Puerto Madero, na mjestu napuštenog velikog industrijskog kompleksa u trenutku dok u Rimu studijima Cinecitta, izgrađenim 1937. prijeti rušenje kako bi se napravilo mjesta za gradnju nekretnina.

LOS ANGELES

Američki vozač star 100 godina naletio je u srijedu svojim automobilom na skupinu odraslih i djece na pločniku u Los Angelesu ozlijedivši pri tom devetoro djece od čega četvero teže. Prema informacijama policije vozač Preston Carter tijekom vožnje unatrag pogodio je jedanaest osoba od čega devetoro djece obližnje osnovne škole. Iako su prolaznici pokušavali skrenuti pažnju vozaču, neka od djece završila su pod kotačima plavog Cadillaca.

MARSEILLE

Najstarija Francuskinja Paule Bronzini, koja je 7. srpnja proslavila 112. rođendan, umrla je u noći između utorka i srijede, prema podacima doma umirovljenika u mjestu Robion. Ona je naslijedila Marie-Therese Bardet, najstariju Francuskinju i Europljanku u siječnju 2012., koja je umrla 8. lipnja, samo jedan tjedan nakon što je proslavila 114. rođendan. Rođena 7. srpnja 1900 u Marseilleu, Bronzini je svoje posljednje svijećice ugasila u srpnju u krugu troje od svoje petero djece i nekima od 12 unuka, 28 praunuka i 16 pra-pra unuka.

NOVI SAD

Dobra i loša vijest dočekala je u utorak ujutro vojvođanskog poljoprivrednika Miomira Crvenog iz sela Turije kad je otvorio oči: njegovo polje soje bilo je posve ovršeno, ali ljetini nije bilo ni traga jer su noćni žeteoci ponijeli sav urod s 53 jutara zakupljenog državnog zemljišta, pišu u srijedu srbijanski mediji. Crveni je krađu prijavio policiji, a štetu procjenjuje na pet milijuna srbijanskih dinara (preko 318.000 kuna). Na njivi su ostali tragovi kombajna i kamionskih guma, no lopovi su, čini se, soju ovršili pomoću dva kombajna. Poljoprivrednik Crveni ističe da su mu prijašnih godina trebala tri dana da ubere ljetinu, a lopovima je bila dovoljna i jedna noć.

NEW YORK

Očekuje se da slika ruskog umjetnika Vasilija Kandinskog iz 1909. na aukciji ove jeseni postigne cijenu i do 30 milijuna dolara, objavila je u srijedu aukcijska kuća Christie's."Studiju za improvizaciju 8", ulje na platnu i kartonu iz umjetnikove pionirske serije "Improvizacija", prodaje Zaklada Volkart, humanitarna zaklada koju je osnovala 160 godina stara švicarska tvrtka Volkart Brothers. "Serija Improvizacija Kandinskog poveznica je za neke od najdojmljivijih inovacije razdoblja avangarde", rekao je Brooke Lampley, voditelj odjela za impresioniste i suvremenu umjetnost u Christie'su, koji procjenjuje da će se slika prodati za 20 do 30 milijuna dolara. Aukcija će se održati 7. studenog.

LOS ANGELES

Autograme Neila Armstronga, prvog čovjeka koji je hodao Mjesecom, ponudila je na dražbi ovog tjedna jedna tvrtka u Los Angelesu, samo nekoliko dana nakon njegove smrti. Po mišljenju Natea Sandersa koji nadgleda prodaju organiziranu on line, zanimanje za ovaj događaj trebalo bi biti vrlo veliko, nakon smrti Armstronga u 82. godini proteklog vikenda. "Neil Armstrong bio je vrlo darežljiv spram onih koji su željeli njegov autogram, inspirirani misijom Apollo 11", ističe Sanders, vlasnik aukcijske kuće. Pitanje je po kojoj će se cijeni pet predmeta, među kojima tri potpisane fotografije posade Apolla 11, prodati - ako nađu kupca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙