FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut obitelji bivše ministrice kulture, dugogodišnje ravnateljice Arheološkog muzeja Istre, arheologinje Vesne Girardi-Jurkić, koja je u subotu preminula u 68. godini. S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o iznenadnoj smrti cijenjene arheologinje, veleposlanice i ministrice Vesne Girardi Jurkić. Svoju fascinantnu energiju i znanje uložila je u brojne projekte koji su pozicionirali hrvatsku kulturu unutar europskih umjetničkih krugova. Iskrenim domoljubljem promovirala je nacionalnu baštinu, kao hrvatska ministrica kulture i veleposlanica UNESCO-a, te su zahvaljujući njezinom angažmanu hrvatski spomenici uvršteni na listu svjetske baštine. Kao diplomat, pedagog i ravnatelj istraživačkog centra Brijuni Medulin svoje je bogato iskustvo prenosila svojim suradnicima, prenoseći svoju ljubav prema istarskom arheološkom blagu i nacionalnoj kulturi, a svojim je radom bila primjer ustrajnosti i izvrsnosti predana svakom novom izazovu, stoji u sućuti predsjednika Josipovića.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas kako je, ako je došlo do manjih isplata plaća učiteljima i nastavnicima za srpanj, to greška računovođa u školama, a ne njegova ministarstva koje će se, rekao je, potruditi da se ta greška ispravi. To je spin novinara i jednog sindikata koji pokazuje kako se nekad neodgovorno odnosi prema radu ministarstva te prema učiteljima i nastavnicima, jer se opet želi stvoriti afera tamo gdje je nema, rekao je Jovanović novinarima uoči prezentacije kurikuluma zdravstvenog odgoja, dodavši da će se ministarstvo potruditi tu grešku ispraviti. Naime, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod izvijestio je prije nekoliko dana da velikom broju učitelja i nastavnika srpanjska plaća nije isplaćena u odgovarajućem iznosu jer se Vladin zaključak o neisplaćivanju dodatka na plaću od 1. kolovoza ne može primjenjivati retroaktivno. Taj sindikat najavio je tužbe ako se ne dobiju razlike plaće za srpanj.

ZAGREB - Članovi Odbora Skupštine grada Zagreba za komunalno gospodarstvo podržali su danas jednoglasno zaključak kojim se prima na znanje prijedlog gradonačelnika Milana Bandića za donošenje uredbe o utvrđivanju prava na područjima odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, a predsjednik odbora ustvrdio je da je cijeli slučaj izrežiran u svrhu predizborne Bandićeve kampanje za predstojeće lokalne izbore. Većinom glasova podržan je prijedlog da se sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine utvrdi pravična naknada za građane koji žive pokraj odlagališta otpada Jakuševac-Prudinec. Predsjednik Odbora Jurica Meić (SDP) ocijenio je da zapravo nikakav prijedlog od gradonačelnika nisu ni dobili i da je cijeli slučaj izrežiran u svrhu predizborne kampanje gradonačelnika Milana Bandića za predstojeće lokalne izbore. Po Meićevim riječima Bandić je odgovoran što nije donesen plan prostornog uređenja i definirana alternativna lokacija odlagališta otpada i kompostane. Bandić je prouzročio probleme i sad se pojavljuje kao spasitelj i Mesija, rekao je Meić.

ZAGREB - Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) protivi se najavljenoj poreznoj reformi Vlade i oporezivanju nekretnina te smatra da će takva "antinarodna" rješenja dovesti do konačnog uništenja srednjeg sloja. "Ovakva radikalna porezna rješenja, ako do njih dođe, smatramo 'antinarodnima', dovest će do konačnog uništenja srednjeg sloja, a u Hrvatskoj će tada postojati samo dvije osnovne skupine, radnici – bezemljaši i politička oligarhija. Takav "ruski" film u Hrvatskoj ne želimo gledati", poručio je HSLS u današnjem priopćenju. Smatraju da je Vladin prijedlog poreza na imovinu zapravo prijedlog poreza na nekretnine, te dodaju kako je takvo što na ovim prostorima već viđeno prije trideset godina. HSLS želi da ulaskom u EU hrvatski državljani ostanu vlasnici hrvatskih nekretnina napominjući kako bi oporezivanje nekretnina i do dva posto vrijednosti godišnje dovelo do rasprodaje vlasništva nad nekretninama.

SPLIT - Požar koji je rano poslijepodne buknuo u blizini Rudina, naselja iznad Kaštela, zaprijetio je kućama, a više od 120 vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom kako vatra ne bi zahvatila kuće, izvijestili su vatrogasci na terenu. "Stanje je ozbiljno. Vatra se niz padine spušta prema kućama u Rudinama, a više od 120 vatrogasaca nadljudskim se naporima bori da zaštiti kuće. U gašenju sudjeluju i dva kanadera te helikopter", izjavio je poslijepodne za Hinu zapovjednik kaštelanskih vatrogasaca Milivoj Taslak. Po njegovim riječima, gašenje otežava jak vjetar koji raspiruje vatru. Zbog dima, vatrogasci se osobito muče te daju sve od sebe, istaknuo je Taslak.

ZAGREB - Vatrogasno-operativno središte Divulje zaprimilo je u 12,58 sati zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, niskog raslinja i borove šume kod mjesta Sveta Marta kod Planog, a vatra ugrožava stambene objekte. Požar gase zemaljske i zračne snage, izvijestio je DUZS. U 11,53 sati zaprimljen je zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, makije i raslinja na području Satrića kod Peručkog jezera. Požar gase zračne i zemaljske snage. Požar trave i visokog raslinja kraj brane Peruča gase zemaljske i tri kanadera. Gašenje je u tijeku. U Šibensko-kninskoj županiji požar trave i niskog raslinja kod općine Ervenik – Mokro Polje (Knin) lokaliziran je u 11,26 sati. Požar je gasilo 14 gasitelja s četiri vozila i zračne snage. Požar kod Ražine prema Brodarici lokaliziran je u 9,43 sati. Požar su gasile zemaljske snage – 19 vatrogasaca sa sedam vozila i dva kanadera, a u požaru je izgorjelo pola hektara borove šume.

DUBROVNIK - Na graničnome prijelazu Karasovićima između Crne Gore i Hrvatske jučer je u automobilu talijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 26-godišnji državljanin Albanije otkriven 21 kilogram i 208 grama hašiša. Vrijednost zaplijenjene droge u uličnoj bi prodaji dosegnula oko dva milijuna kuna, priopćila je danas dubrovačko-neretvanska Policijska uprava. Granična policija u suradnji s carinicima uočila je u osobnom automobilu na ulazu u zemlju ispod tapeciranog dijela na suvozačevoj strani više paketića omotanih ljepljivom trakom u kojima je bila droga za koju je vještačenjem utvrđeno da je riječ o hašišu. Državljanin Albanije uhićen je i doveden na kriminalističku istragu. Zbog sumnje na kazneno djelo zloporabe opojnih droga, albanski državljanin od danas je u pritvoru.

ZADAR - U tijeku je kriminalistička obrada nad sinoć privedenim 51-godišnjakom iz Radovina za kojega se sumnja da je jučer potpaljivao požare kod Kneževića, zaseoka u zadarskome zaleđu, doznaje se u zadarskoj Policijskoj upravi. Glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan potvrdio je da je 51-godišnji muškarac viđen u blizini požara te je nakon dojave građana pronađen i doveden u prostorije policije. Nad njim je u tijeku kriminalistička obrada. Kako je rekao Žodan, riječ je o muškarcu kojega je jučer dok je gasio vatru primijetio i pilot kanadera. Jutros je pak zadarskim vatrogascima dojavljeno da je nedaleko od tog mjesta ponovno na nekoliko mjesta buknuo požar. Na požarište su odmah upućena tri vatrogasna vozila zadarske Javne vatrogasne postrojbe i pripadnici DVD-a iz Ražanca i Posedarja. Glasnogovornik Žodan rekao je da je policija na teren poslala svoje djelatnike kako bi obavili očevid. Od zadarskoga županijskoga vatrogasnog zapovjednika Željka Šoše doznaje se kako je na području zaseoka Kneževića, u blizini Radovina, ove sezone gotovo svaki dan buknuo požar.

OSIJEK - Provodeći pojačane mjere nadzora prometa na području Osijeka, Valpova i Baranje, od 23. do 25. kolovoza, službenici osječko-baranjske prometne policije utvrdila je 177 prometnih prekršaja, od kojih se 51 odnosi na upravljanje vozilima pod utjecajem nedopuštene količine alkohola. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola iz prometa je isključeno čak 36 biciklista, sedam vozača osobnih automobila, dva vozača teretnih vozila, dva vozača mopeda, tri vozača traktora i jedan vozač motocikla. Najveća koncentracija alkohola zabilježena je kod biciklista, kod kojega je izmjereno 3,11 promila alkohola u krvi. Ukupno je, zbog raznih prekršaja, iz prometa isključeno 86 vozača i 16 vozila. U PU napominju kako je ove godine, u prometnim nesrećama, do sada stradalo 17 osoba, što je dvije osobe više nego u prvih osam mjeseci prošle godine, ali i da tijekom kolovoza, za sada, nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama.

ZAGREB - Zbog jučerašnjeg jakog nevremena praćenog vjetrom i kišom, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je niz uspješno završenih akcija traganja i spašavanja, u kojima nije bilo teže ozlijeđenih, a svi nautičari upozoravaju se na redovito praćenje vremenske prognoze i poštivanje pravila sigurnosti plovidbe. Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture priopćeno je danas da je nestali 49-godišnji daskaš iz Poljske, koji je jučer zadnji put viđen kod Bola na Braču, a za kojim je jutros tragao i zrakoplov Obalne straže, doplivao danas oko podne do Jelse na Hvaru. Također, kod Medulina je spašen 11-godišnji daskaš slovenski državljanin, a kod Novog Vinodolskog devet kupača. Nakon poziva u pomoć, jedrilica kod Suska sa četiri češka državljanina otegljena je do Malog Lošinja, kao i jedrilica s Unija s tri osobe. Na otočić Fenera kod Pule nasukao se trimaran s kojeg su spašene četiri osobe, a kod Oliba 6 - metarska jahta sa dvoje njemačkih državljana od kojih je jedna lakše ozlijeđena.

ZAGREB - Britanski umjetnički kolektiv Giant Robots koji od danas pa do 9. rujna boravi u Zagrebu izradit će dosad najveću privremenu skulpturu od recikliranog otpada na javnom prostoru u Hrvatskoj koja će na Galeriji Bačva (zgrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika) ostati do kraja godine. Kolektiv je poznat po divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte rađenim od isključivo recikliranog drva, odbačenog drvnog materijala ili starog namještaja. Zagrebačka će skulptura biti načinjena od domaćeg otpadnog materijala koji im je ustupila zagrebačka "Čistoća" te će upozoravati na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša. Skulpturu će na kraju godine otkloniti, a potrošeni materijal ponovno reciklirati. U Zagreb je stiglo pet umjetnika iz kolektiva, a na izradi skulpture počet će raditi ovih dana, doznaje se iz Muzeja ulične umjetnosti. Ovaj londonski umjetnički kolektiv počeo je s radom 2009. godine, a jezgru kolektiva čine tri redovna umjetnika te periferni tim s oko 10 umjetnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙